20 Czerwca 2026, 11:17:31 czas Polski

Autor Wątek: Tartaki - gatunki tarcic.  (Przeczytany 7540 razy)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
Odp: Tartaki - gatunki tarcic.
« Odpowiedź #15 dnia: 04 Listopada 2013, 18:41:42 czas Polski »
Pomysł dobry , niech Jarek się wypowie co do formy    spisu i  reklamy  firm

Offline kreczmar

« Odpowiedź #16 dnia: 04 Listopada 2013, 18:44:30 czas Polski »
Jakby ten pomysł doczekał się realizacji to faktycznie byłaby to skarbnica dla takich początkujących "korników" jak ja :]

Offline Jakub

« Odpowiedź #17 dnia: 04 Listopada 2013, 20:46:33 czas Polski »
No pomysł spoko, sam mógłbym parę miejsc polecić, ale czy w dzisiejszych czasach warto się w to bawić? Przecież wszystko jest w internecie i wystarczy wpisać tarcica i miejscowość i mamy pobliskie składy, tartaki itp. Żeby stworzyć taką serio bazę takich miejsc potrzeba by wieeeele takich wpisów, informacji.
Pozdrawiam Jakub.

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #18 dnia: 04 Listopada 2013, 20:51:14 czas Polski »
Nie widzę problemu, ale chcecie tartaki czy składnice suchej tarcicy? Mokre drewno średnio jest przydatne tuż po przetarciu... chyba, że chcecie obie opcje?

Dajcie chwilę, pomyślę tylko na czym taką mapkę zrobić najprościej ;)
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #19 dnia: 04 Listopada 2013, 21:15:36 czas Polski »
chcecie tartaki czy składnice suchej tarcicy?
Czasami jest jedno i drugie. Ja akurat znam tartak, który również jest składnicą suchej tarcicy i wytwórnią parkietu.

Offline MarcinW

« Odpowiedź #20 dnia: 04 Listopada 2013, 22:02:13 czas Polski »
Pomysł jest SUPER DOBRY!
Jak sie wchodzi na strony tartaków to niby wiele z nich ma pelen wybór. A jak przychodzi co do czego to nagle tylko sosna, świerk i czasami dąb...
Świetnie by było móc jakos te informacje zweryfikować.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 04 Listopada 2013, 22:19:01 czas Polski »
Też jestem za... Pod warunkiem, że składy będą miały tarcicę... na składzie a nie tylko wirtualnie w ofercie (na zamówienie)...

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #22 dnia: 04 Listopada 2013, 22:22:40 czas Polski »
Nie jakieś tam , tylko wpisy takie   ,  gdzie ktoś z nas kupował    oraz  takie   ,  że   może polecić

Offline MarcinW

« Odpowiedź #23 dnia: 04 Listopada 2013, 22:28:55 czas Polski »
no własnie to mialem na mysli
ja spróbuje znaleźć namiary na tartaki, które obdzwonilem w północnej Polsce w poszukiwaniu materiału z informacją co mieli

Offline kreczmar

« Odpowiedź #24 dnia: 04 Listopada 2013, 22:59:04 czas Polski »

Dajcie chwilę, pomyślę tylko na czym taką mapkę zrobić najprościej ;)

Może google maps?

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #25 dnia: 04 Listopada 2013, 23:14:46 czas Polski »
kreczmar: pewnie tak ;) tylko nie wiem czy tam jest gdzieś opcja pokazania wszystkich dodanych punktów... chyba trzeba będzie osobno tabelę postawić, a osobno mapę z dodanymi punktami (plus opis).
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline perpetoom

« Odpowiedź #26 dnia: 05 Listopada 2013, 18:25:21 czas Polski »
By gromadzić takie dane i nie bawić się w tworzenie jakiejś dedykowanej ku temu aplikacji można:
  • Użyć Google Fusion Tables i jako źródło podać publiczny spreadsheet z Google Docs (tu niestety trzeba okresowo manualnie przeładować źródło danych, by zaktualizować mapę).
  • Zastosować Google Fusion Tables i wprowadzać tam dane bezpośrednio (mogą to wykonywać tylko oddelegowani do tego użytkownicy - reszta ma chyba tylko możliwość przeglądania danych).
  • Wykorzystać publiczny arkusz kalkulacyjny jako źródło danych, a mapę wyświetlać na jednej z podstron domidrewno

W przypadku zastosowania arkusza na Google Docs dodawać/edytować dane mógłby każdy więc nie trzeba by obsługą tego zbioru obciążać konkretnej osoby.

Wadą tych rozwiązań na pewno byłyby duża ilość powielanych danych - każdy wiersz arkusza opisujący dany gatunek musiałby zapewne zawierać współrzędne geograficzne, miejscowość, województwo, ulicę i nazwę firmy oraz opcjonalnie inne dane opisujące produkt (np. datę ostatniej aktualizacji, dostępność: na miejscu/na zamówienie, szacunkową ilość, wymiary, jakość, cenę jednostkową, dodatkowy status: promocja, wyprzedaż oraz jakąś opcjonalną ocenę użytkowników DiD). Problem mogłaby stanowić również moderacja...

Offline MarcinW

« Odpowiedź #27 dnia: 05 Listopada 2013, 20:27:44 czas Polski »
Panowie - tak na dobra sprawe taka baza już istnieje:
http://mapydlabiznesu.pl/pl/p/BESTSELLER-Atlas-Firm-Przemyslu-Spozywczego-w-skali-1250-000/82
Wiem, że to wersja papierowa a teraz każdy by chciał online :D. No i wiem że to ciut drogo. Ale zastanawiam sie po prostu czy jest sens tak "wuwarzać otwarte drzwi" i robic coś takiego samego od początku.
Jak napisałem bardzo popieram ten pomysł i jestem jak najbardziej ZA. Jednakchciałbym bysmy wszyscy rozwazyli rozne punkty widzenia i nie tworzyli od początku czegoś co już istnieje. Moze jednak trochę zmodyfikować pomysł co do ostatecznego kształtu. Co wy na to?

Pozdrawiam
MarcinW

Offline Adam

• Full Member
  • Ocena +6/-1
  • Projekt - połowa sukcesu
  • View Gallery
« Odpowiedź #28 dnia: 05 Listopada 2013, 20:42:26 czas Polski »
Cena powala... Po co ktoś będzie kupował taką książkę skoro za 5 czy 10 lat może być nieaktualna? Już prędzej to można by taką książkę w bibliotece obejrzeć, ponieważ poszukamy tartaku i oddamy.  :)

Uważam że w ,,biblioteczce tartaków i składów drewna DiD'' powinny być sprawdzone firmy, od których coś kupował i może na ich temat się wypowiedzieć.  ;)

MarcinW - chyba zły link podałeś. Podałeś jakiś o przemyśle spożywczym.  ;D Tu ten co chyba miał być :  http://mapydlabiznesu.pl/pl/p/NOWOSC-Atlas-Firm-Przemyslu-Drzewnego-w-skali-1250-000/131   

;D ;D ;D ;D ;D
« Ostatnia zmiana: 05 Listopada 2013, 20:47:09 czas Polski wysłana przez Adam »

Offline MarcinW

« Odpowiedź #29 dnia: 05 Listopada 2013, 20:59:54 czas Polski »
o kurcze! Sorki za zamieszanie :D! miałem otwarte w sumie 3 zakladki i skopiowałem nie ten link.
Ale najważniejsze że trafiłes do właściwego!

W kazdym razie zgadzam się - cena jest delikatnie mowiąc trochę zaporowa.

A wracając do tematu głównego - tez jestem za tym żeby wpisywać własne doświadczenia. To w pewnym sensie ograniczy wielkość bazy danych. A z drugiej strony pozwoli w jakis sposob zweryfikować ofertę. Bo każdy może przecież opisać własne doświadczenia na temat terminowości realizacji, oferty, ewentualnych problemow itp. A zawsze dobrze jest sie podeprzeć opinia kogoś kto juz wczesniej od jakiegos dostawcy kupował.

Pozdrawiam
MarcinW