29 Czerwca 2026, 16:43:53 czas Polski

Autor Wątek: Dofinansowanie unijne lub inne.  (Przeczytany 4628 razy)

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
Dofinansowanie unijne lub inne.
« dnia: 25 Czerwca 2016, 22:18:56 czas Polski »
Witam kolegów i koleżanki.
Tak sobie od dłuższego czasu czytam przeróżne wątki i co jakiś czas pojawia sie informacja o uzyskanych dofinansowaniach.
Chciałbym zaprosić osoby które mają wiedzę i doświadczenie praktyczne w tym kierunku o podzielenie się informacjami i wiedzą odnośnie: z kąd, na co, ile i na jakich warunkach?
Oczywiście mam na myśli działalność stolarską zarowno tę warsztatową jak i projektową.
Czy można dostać coś na zakup oprogramowania typu Solidworks Swood?
Pozdrawiam

Offline Krzysiek_Ełk

Odp: Dofinansowanie unijne lub inne.
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Czerwca 2016, 22:53:55 czas Polski »
Hej. Brałem jakiś czas temu pożyczkę w programie "wsparcie w starcie" na kompa i oprogramowanie. Dofinansowanie pokrywa koszty bankowe. Realnie do zapłaty jest 0,44% rrso  więc koszty pożyczki znikome. Wada jest taka, że trzeba dużo papierologii no i nie jest to typowe dofinansowanie a pożyczka więc kapitał plus te niewielkie odsetki trzeba oddać. Plusy takie, że łatwo dostać. Ogólnie jestem zadowolony z tego rozwiązania.
« Ostatnia zmiana: 25 Czerwca 2016, 22:56:18 czas Polski wysłana przez Krzysiek_Ełk »

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Czerwca 2016, 08:14:14 czas Polski »
Dzieki.
A można poprosić o więcej szczegółów odnosnie procedury gdzie zacząć starania?

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Czerwca 2016, 11:18:16 czas Polski »
Jest wiele programów z których można mieć dofinansowanie. Najbardziej popularne to rozpoczęcie działalności i stworzenie nowego miejsca pracy. Ogólnie jest tego w cholerę i trzeba albo poświęcić czas albo można skorzystać z usług pośrednika który pomaga wybrać i załatwia formalności w zamian za procent dofinansowania.
My załatwialiśmy nasze przez urząd pracy, ale to dawno było więc  nie wiem czy coś się zmieniło.

Offline Krzysiek_Ełk

« Odpowiedź #4 dnia: 27 Czerwca 2016, 16:38:36 czas Polski »
Są też bezpłatne konsultacje w punktach wymienionych na tej stronie:
https://www.funduszeeuropejskie.gov.pl/strony/o-funduszach/punkty/#/

Mnie właśnie w takim punkcie poinformowali o programie pożyczek "wsparcie w starcie" (można o nim poczytać na wsparciewstarcie.gov.pl) Ogólnie najlepiej wybrać się do takiego punktu i po krótkim wywiadzie pracownik powinien zaproponować jakieś rozwiązanie. Wiele instytucji może prowadzić takie programy dofinansowań nie tylko urząd pracy. Warto dowiedzieć się w takim punkcie informacyjnym bo w każdym mieście sprawa wygląda inaczej.

Offline budka22

« Odpowiedź #5 dnia: 26 Kwietnia 2017, 10:13:12 czas Polski »
Zdaje sobie sprawę, że jeżeli chcecie wziąć pożyczkę na założenie firmy, to możecie jej nie dostać ze względu na brak płynności finansowej no chyba, że pracujecie również na etacie? Zaś dotacje finansowe nie do końca są takie fajne, jak na pierwszy rzut oka widać, często trzeba mieć mały wkład własny. Co pozostaje takiemu przedsiębiorcy? Myślę, że dobrym rozwiązaniem była by pożyczka poza bankowa przez internet. Jeśli jesteś pewien, że coś Ci wypali, to nie wahaj się ani chwili :)

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Kwietnia 2017, 10:17:02 czas Polski »
No tak bezczelnej reklamy to jesczcze nie bylo u nas.

Sylwek

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Kwietnia 2017, 10:23:30 czas Polski »
Myślę, że dobrym rozwiązaniem była by pożyczka poza bankowa przez internet. Jeśli jesteś pewien, że coś Ci wypali, to nie wahaj się ani chwili

nie warto tam brać pożyczki. Oni zastraszają klientów i przejmują ich majątki!!!

Offline marcin6391

« Odpowiedź #8 dnia: 26 Kwietnia 2017, 10:49:12 czas Polski »
panowie- zgłosić i ignorować dziada

Offline mk_kosa

« Odpowiedź #9 dnia: 26 Kwietnia 2017, 10:51:13 czas Polski »
(...) rozpoczęcie działalności i stworzenie nowego miejsca pracy (...)
U mnie PUP opisuje to tak:
http://starogardgdanski.praca.gov.pl/-/14123-dofinansowanie-podjecia-dzialalnosci-gospodarczej
oraz tak:
http://starogardgdanski.praca.gov.pl/web/powiatowy-urzad-pracy-w-starogardzie-gdanskim/-/14553

Większość szczegółów ww. programów opisują regulaminy, dla każdego PUPu już pisane indywidualnie (różnice w kwocie dofinansowania, terminach składania wniosków, maksymalnej liczbie objętych nimi osób w danym roku, itp.).

Są jeszcze w całej Polsce "Lokalne Grupy Działania", pośredniczące w naborze i weryfikacji projektów dofinansowywanych następnie przez Urzędy Marszałkowskie. Niestety zakres ich zapatrywań (kierunki udzielanego wsparcia) jest mocno regionalny: zależny od tego, co dana LGD uznała za "wymagające wsparcia" na obszarze swojego działania.

Offline Salbertone

« Odpowiedź #10 dnia: 28 Kwietnia 2017, 09:15:57 czas Polski »
Poczułem się wywołany do tablicy:)
Tak się składa, że od wielu lat zajmuję się pozyskiwaniem dotacji z PUP dla osób bezrobotnych.
Do pozyskania jest zazwyczaj około 20 tys. Ale to zależy od konkretnego urzędu.
Jak są jakieś pytania to śmiało.

A jak ktoś woli poczytać to może się do mnie na taki darmowy informator online zapisać:
http://www.salonbiznesowy.pl/dotacje-dla-bezrobotnych.html

Taka reklama, ale w temacie :)
Never underestimate a dad with woodworking skills

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Kwietnia 2017, 09:43:34 czas Polski »
@Salbertone - wydaje mi się, że mówisz o dotacji ina rozpoczęcie pierwszej działalności gospodarczej, a pewnie w przypadku wielu osób tutaj taka nie wchodzi w grę (bo już mają działalność).

Offline Salbertone

« Odpowiedź #12 dnia: 28 Kwietnia 2017, 09:53:18 czas Polski »
Zgadza się. Ale może kogoś zainteresuje.

Wysłane z mojego 6055P przy użyciu Tapatalka

Never underestimate a dad with woodworking skills

Offline marcin6391

« Odpowiedź #13 dnia: 28 Kwietnia 2017, 18:57:32 czas Polski »
tak se gdybam ...

A jeśli pracuję se gdzieś we firmie, ale chciałbym drugą swoją otworzyć - mogę dostać na to jakieś pieniądze ?
lub sytuacja inna - idę na emeryturę i chcę dorobić poprzez założenie swojej firmy - mogę dostać na to jakieś pieniądze ?

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Kwietnia 2017, 20:19:19 czas Polski »
tak se gdybam ...

A jeśli pracuję se gdzieś we firmie, ale chciałbym drugą swoją otworzyć - mogę dostać na to jakieś pieniądze ?
lub sytuacja inna - idę na emeryturę i chcę dorobić poprzez założenie swojej firmy - mogę dostać na to jakieś pieniądze ?

Z tego co się orientuję ( tak jest w mazowieckim ) dotacje otrzymuje bezrobotny nie wiem jak jest z emerytami . Udaj się do PUP i popytaj