Sprawdzałem właśnie swoją wiertarkę i faktycznie nie ma na niej zadnego oznaczenia wskazującego na kraj produkcji, natomiast firma jest chyba Austryjacka.
Gdzie jest produkowana? Pojęcia nie mam.
Ja posiadam tylko jeden sprzęt holzmanna więc opiszę z jakich jest materiałów. Żeliwo, maszyna waży z 60kg i jest stabilna, gruba stal na kolumnie, stalowe koła pasowe, nie ma plastiku i bić na wrzecionie.
Z materiałów jestem zadowolony generalnie.
Wiertarka kolumnowa jednak nie jest zbyt wymagającym narzędziem. W zasadzie musi tylko trzymać kąt prosty.
Piły, strugarki, grubosciowki itp to już jest trochę bardziej skaplikowana rzecz i ciężko jednoznacznie powiedzieć jak jest. Ludzie mówią hammer, hammer jak zawsze z błachego i prozaicznego powodu - otóż tylko feldera znają.
Stomana, holzmann, JET, luna tez pewnie spełnią swoje zadanie, jednakowoż nie mają takiej renomy jak Felder i pytaniem retorycznym jest, czy część ceny Feldera stanowi marka. Oczywiście, że stanowi.
Ja osobiście nie rozstrzygam tego sporu, ale jak zawsze warto zachować rozsądek i czasem trzeba spojrzeć prawdzie w oczy. Nie stać mnie na Feldera, wiec trzeba kupić coś tańszego, nawet jeśli teoretycznie jest gorsze. Powietrzem nie przestrugasz deski.