23 Czerwca 2026, 20:51:38 czas Polski

Autor Wątek: Oczyszczanie tarcz pilarskich i frezów  (Przeczytany 2125 razy)

Offline def

Oczyszczanie tarcz pilarskich i frezów
« dnia: 26 Czerwca 2016, 18:44:46 czas Polski »
Poniższy filmik podaje sposób na oczyszczanie tarcz pilarskich ze smolistego nagaru. Proponowany środek to chemiczny środek do złuszczania starych farb rocieńczany wodą (jeśli dobrze zrozumiałem ) w stosunku 1 (środek chemiczny) do 3 (woda)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: Oczyszczanie tarcz pilarskich i frezów
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Czerwca 2016, 18:58:31 czas Polski »
Ja do oczyszczania tarcz i frezów używam zwykłego "Kreta" w żelu do oczyszczania rur kanalizacyjnych. Zanurzam tarcze i frezy w kuwecie w  roztworze kreta z wodą  na 30 - 40 min. Roztwór sam rozpuszcza zanieczyszczenia, większe łatwo zeskrobać >  płuczę pod wodą bieżącą, osuszam ręcznikami papierowymi i nawilżam olejem albo WD 40.
Potrzebne okulary ochronne i rękawice.

Offline def

« Odpowiedź #2 dnia: 26 Czerwca 2016, 19:05:10 czas Polski »
,... i drugi filmik, który proponuje to samo ale na efekt należy czekać dłużej. Myślę, że "wybuchowa" (dla palaczy)  :) benzyna jest łatwiejsza w stosowaniu.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Czerwca 2016, 22:35:53 czas Polski »
Rysiu jakie proporcje stosujesz?
Tu na forum ktoś pisał o płynie do czyszczenia piekarników...

Offline Morświn

« Odpowiedź #4 dnia: 26 Czerwca 2016, 22:40:16 czas Polski »
Środek do czyszczenia piekarników który polecał kiedyś Kozio świetnie daje radę,

Offline Andriu

« Odpowiedź #5 dnia: 22 Lipca 2016, 11:14:50 czas Polski »
ja miałem różne  środki do piekarników  ale najlepiej się spisywał  firmy tytan.  po kilku sekundach nagar sam  odpada. Często stosuje  bo tnę   płytę wiórową  piłą do aluminium i  szybko się robi nagar. popsikam  bez zdejmowania  tarczę i po  kilkunastu  sekundach  maziania  pędzlem  po tarczy  można  wykonać cięcie  oczyszczające na jakimś odpadzie.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Lipca 2016, 14:24:34 czas Polski »
Ja kupuję najtańsze i działają.
Raz miałem taki że jak spsikałem i zamknąłem w folię to mi napisy z tarczy zjadlo   ;D   trza uważać na oczy bo to race.

Offline Krzysiek_Ełk

« Odpowiedź #7 dnia: 22 Lipca 2016, 18:37:26 czas Polski »
W stolarni w której pracowałem czyściło się tarcze płynem do szyb niebieskim W5 z lidla. Nie wiem co on ma w sobie ale bardzo ładnie syf rozpuszcza.