05 Maja 2026, 22:52:29 czas Polski

Autor Wątek: żywica w drewnie egzotycznym  (Przeczytany 1773 razy)

Offline mim

• Sr. Member
  • Ocena +0/-1
  • Wznoszę me oczy ku górom, skądże nadejdzie ratunek
  • View Gallery
żywica w drewnie egzotycznym
« dnia: 27 Czerwca 2016, 10:04:39 czas Polski »
Zauważyłem wycieki żywicy na blacie z drewna egzotycznego. Blat leżał 6 lat na strychu. Teraz postanowiłem zrobić z niego półki. Czy te plamy można przemyć benzyną lakową/rozpuszczalnikiem, a potem polakierować ?
Z takiego samego blatu polakierowanego mam zrobiony blat w łazience i nie ma żadnych problemów. Na strychu mogło być gorąco latem.
Będę wdzięczny za jakieś rady, bo dzisiaj tnę blat na półki. Czytałem już na tym forum, że na żywicę nie ma sposobów. Półka będzie potem stała w łazience, nie na słońcu, więc może dalej nie będzie wycieków ?
W ogóle, to wolałbym potraktować ten blat olejem niż lakierem, ale w tej sytuacji, to może lakier byłby lepszy. Nie wiem, jak nazywa się to drewno. Wieczorem mogę wstawić zdjęcie.

Offline drewniany

Odp: żywica w drewnie egzotycznym
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Lipca 2016, 21:39:52 czas Polski »
A co to za drewno?

Online Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Lipca 2016, 21:49:15 czas Polski »
Czekam na zdjęcie.

Offline mim

• Sr. Member
  • Ocena +0/-1
  • Wznoszę me oczy ku górom, skądże nadejdzie ratunek
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Lipca 2016, 08:21:31 czas Polski »
Stolarz mówił, że to może być sapele. Ciął blat na półki i przeszlifował plamy. Teraz nie wygląda to źle. Tę stronę dam pod spód.

Offline drewniany

« Odpowiedź #4 dnia: 04 Lipca 2016, 19:24:24 czas Polski »
Drogi mim, Sapele=Entandrophragma cylindricum to na pewno nie jest, bo ma kolor mahoniu. Już bardziej podobne jest Sipo=Entandrophragma Utile. Ale tego gatunku niestety nigdy nie używałem, więc trudno mi służyć wiedzą w tym względzie. Czasem jeszcze dostaję w takim kolorze Teak plantacyjny, ale nigdy jeszcze żywicy nie widziałem. Czasem, jak bardzo przeszkadza, to można przefrezować deskę po całej długości tam, gdzie jest żywica i wkleić wstawkę, np. z odciętego sztorca.:-)

Offline drewniany

« Odpowiedź #5 dnia: 04 Lipca 2016, 20:08:22 czas Polski »
Chociaż pierwszym moim skojarzeniem było Iroko (Milicia excelsa)...