16 Czerwca 2026, 18:23:24 czas Polski

Autor Wątek: Tokarka na początek  (Przeczytany 10258 razy)

Offline Morświn

Odp: Tokarka na początek
« Odpowiedź #15 dnia: 02 Lipca 2016, 16:30:44 czas Polski »
Równie dobrze można toczyć z kłem do końca po prostu zostawiając środek do trzymania przez kieł a pod koniec wycinamy ten środek dłutem.

Sporo miseczek zrobiłem na adapterze śrubowym jak na fotce w rogu. wiercisz otwór i nakręcasz, jest kilka sposobów.

Offline Rizer

« Odpowiedź #16 dnia: 02 Lipca 2016, 22:11:46 czas Polski »
To znaczy, że montuje przyszłą miskę z jednej strony na zabieraku, a z drugiej na kle, skrawam ją aż będzie z niej miska ale z takim wałkiem w środku co do niego trzyma się kieł, a potem to odcinam tak? (
w ten sposób toczy się miski na tokarce z napędem nożnym też) Gdzie taki adapter śrubowy można kupić po rozsądnej cenie? :)

Ogólnie to już wymyśliłem jak to wszystko zrobię. Otóż będzie to konstrukcja bardzo podobna do tej Amigorga, tylko że użyję do niej więcej stali w zamian drewna. Możecie się więc spodziewać realizacji z budowy tokarki gdzieś jeszcze w czasie wakacji  :D

Takie o, znalazłem na internetach.
  :o

,,Dla człowieka który ma tylko młotek, wszystko zaczyna wyglądać jak gwóźdź"
                                                                Abraham Maslow

Offline Morświn

« Odpowiedź #17 dnia: 02 Lipca 2016, 23:44:12 czas Polski »
O to mi chodzilo, adapter kup sobie na gwint od razu skoro nie bedziesz miec uchwytu, i najlepiej z szerokim kolnierzem i jakims podfrezowaniem do odkrecania, co do rozsadnej ceny to idz do tokarza tak bedzie najtaniej. Ceny w sklepach sa wziete niejednokrotnie z ....

Offline Rizer

« Odpowiedź #18 dnia: 03 Lipca 2016, 11:39:24 czas Polski »
Więc już wszystko jasne. Teraz czeka mnie dużo projektowania. Co jakiś czas pewnie będę się jeszcze pytał w tym wątku co do jakiś tam rozwiązań technicznych i innych problemów.
Dziękuję bardzo za fachowe porady. Bez Was i Waszej wiedzy raczej bym się nie odważył na wejście w ten zaskakująco obszerny temat tokarstwa.  :D
                                                                Abraham Maslow

Offline Rizer

« Odpowiedź #19 dnia: 05 Lipca 2016, 17:00:24 czas Polski »
Mam już pierwszy prototyp projektu :) Cała konstrukcja będzie zrobiona z sosny. Wał metalowy rzecz jasna, a te kółka na wale najpewniej z klejonej buczyny lub jesionu. Wałem może być rurka grubościenna? Co zmienić w tym projekcie, a co jest dobrze?
                                                                Abraham Maslow

Offline Rizer

« Odpowiedź #20 dnia: 05 Lipca 2016, 19:20:51 czas Polski »
Oj, zapomniałem dołączyć projektu  ;D już się poprawiam :D

https://rapidu.net/5216017295/tokarka.skp    (innego sposobu aby jakoś pokazać projekt nie znalazłem)
                                                                Abraham Maslow

Offline Rizer

« Odpowiedź #21 dnia: 30 Lipca 2016, 19:46:00 czas Polski »
Witam. Tokarka już stoi na własnych nogach. Została mi jeszcze tylko kwestia zabieraka, napędu i przełożenia napędu na ów zabierak. Zabierak trudny nie będzie, coś tam wykombinuje. Przeniesienie napędu już prawie mam, bo mam wał tylko jeszcze nie zamocowałem w tokarce. Rozchodzi się o silnik. Czy silnik od pralki 55W 300obr/min da radę? Jakie powinny być obroty do toczenia drewna?
                                                                Abraham Maslow

Offline Morświn

« Odpowiedź #22 dnia: 30 Lipca 2016, 21:33:50 czas Polski »
Poczytaj, nie raz pisalem ile obrotow maja moje tokarki;)

Silnik raczej dosc slaby moim zdaniem sie nie nada, z obrotami mkzna jeszcze zaradzic przez kola pasowe ale z moca lipa

Offline Rizer

« Odpowiedź #23 dnia: 31 Lipca 2016, 10:31:52 czas Polski »
Ok, znalazłem o tych obrotach :) W taki razie może nadał by się silnik 400W 905 obr/min ?
                                                                Abraham Maslow

Offline Morświn

« Odpowiedź #24 dnia: 31 Lipca 2016, 12:16:18 czas Polski »
Ło jeżu, teraz się zorientowałem 55W to to chyba wentylator, chyba na pewno ::) Polski Zefir ma 12W (a jest wielkości dłoni) a tańsze z marketu mają średnio po ~40W Ten to do chłodzenia silnika możesz używać ;D

400W to już da radę taki jest w tokarce z marketu tylko tam jest pseudo regulacja i zakres obrotów 850-2150 obr/min

Offline Rizer

« Odpowiedź #25 dnia: 31 Lipca 2016, 19:39:06 czas Polski »
To ja zrobię oryginalnie - bez zmian obrotów (a przynajmniej w pierwszej wersji tej tokarki) . :D Zależy jakie znajdę kółko pasowe to będzie coś koło tych 905 obr/min albo więcej.
                                                                Abraham Maslow

Offline Morświn

« Odpowiedź #26 dnia: 31 Lipca 2016, 20:12:30 czas Polski »
Jak zalozysz np duze kolo na walek a na silniku jakies malutkie bedzie to obroty drastycznie spadna ;D