Odpowiedzi na wiele Twoich pytań zależą od tego, co dalej zrobisz z tak wykonanym szkieletem, czyli czym uzupełnisz belki by były ścianą a przede wszystkim czym pokryjesz dach.
Głębokość posadowienia stóp fundamentowych określ na podstawie strefy przemarzania gruntu, w jakiej mieszkasz (wpisz to w google i na obrazku pierwszym z brzegu zlokalizuj siebie i swoją strefę).
Spróbuj w kwestii domów szkieletowych zerknąć na
http://www.domykanadyjskie.com, jest tam sporo podstawowej wiedzy o ich budowie, jak mniej więcej tak planuję swój warsztat, ale nie w tym roku. Na murator.tv też są dwa fajne filmy o domach szkieletowych. Z tego możesz wyciąć to co nieadekwatne z racji różnicy między domem a pomieszczeniem gospodarczym, ale podstawy konstrukcyjne są wspólne.
Wysokość - 2m to chyba za nisko, będziesz miał klaustrofobię. Mam tak w blaszaku i przy moim 185cm to za mało, cały czas pochylam głowę, bo boję się przydzwonić...
Podłoże - beton najlepszy, ale konstrukcja drewniana i na to grubsze OSB też da radę.
UWAGA - powyższe wynika z moich przemyśleń i planów, nie mam doświadczenia projektowego. Choć dom i garaż wybudowałem