18 Maja 2026, 20:23:17 czas Polski

Autor Wątek: Warsztat/Domek narzedziowy  (Przeczytany 3368 razy)

Offline Gerard

Warsztat/Domek narzedziowy
« dnia: 30 Czerwca 2016, 13:52:23 czas Polski »
Zaraz po zakończeniu budowy stołu chciałbym zabrać się za budowę Warsztatu/Domku Narzędziowego. Jakiś czas temu wybudowaliśmy dom ale nie mamy budynków gospodarczych. Więc postanowiłem ze takowy zrobię.
W załączniku przedstawiam wstępny projekt szkieletu (niestety jeszcze bez dachu)
Budynek będzie miał 6 m długości i 4 m szerokości, wysokość ścian - 2m.
Dach dwuspadowy o kacie nachylenie 20-30 stopni.
Szkielet będzie składał się z słupów 10 * 10 * 200 cm rozstawionych po obwodzie co 2 m.
Pytanie czy te słupy nie są za grube albo czy nie za rzadko rozstawione? Słupy będą przykręcone do kotw metalowych - takich która na dole mają pręt żebrowany. Kotwy będą zatopione w stopach fundamentowych tak aby mocowanie słupa było kilka (5cm) nad fundamentem. Stopy będą wykopane na głębokość około 1m - nie jest to za płytko?
Na słupach zamierzam ustawić 3 krokwie o przekroju 10 * 10 cm. Pytanie czy trzecia krokiew (ta na środku) jest potrzebna? Czy nie za grube/chude?Na krokwiach zamierzam ustawić belki o przekroju 10 * 5 cm w odstępach co 1m.
Czy taka konstrukcja będzie wystarczająca czy trzeba ją jeszcze jakoś wzmocnić np mieczami?
I ostatnie pytanie jak na razie to w jaki sposób przygotować podłoże?

Offline amikron

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Sol omnibus lucet
  • View Gallery
Odp: Warsztat/Domek narzedziowy
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Czerwca 2016, 14:24:03 czas Polski »
Odpowiedzi na wiele Twoich pytań zależą od tego, co dalej zrobisz z tak wykonanym szkieletem, czyli czym uzupełnisz belki by były ścianą a przede wszystkim czym pokryjesz dach.

Głębokość posadowienia stóp fundamentowych określ na podstawie strefy przemarzania gruntu, w jakiej mieszkasz (wpisz to w google i na obrazku pierwszym z brzegu zlokalizuj siebie i swoją strefę).

Spróbuj w kwestii domów szkieletowych zerknąć na http://www.domykanadyjskie.com, jest tam sporo podstawowej wiedzy o ich budowie, jak mniej więcej tak planuję swój warsztat, ale nie w tym roku. Na murator.tv też są dwa fajne filmy o domach szkieletowych. Z tego możesz wyciąć to co nieadekwatne z racji różnicy między domem a pomieszczeniem gospodarczym, ale podstawy konstrukcyjne są wspólne.

Wysokość - 2m to chyba za nisko, będziesz miał klaustrofobię. Mam tak w blaszaku i przy moim 185cm to za mało, cały czas pochylam głowę, bo boję się przydzwonić...

Podłoże - beton najlepszy, ale konstrukcja drewniana i na to grubsze OSB też da radę.

UWAGA - powyższe wynika z moich przemyśleń i planów, nie mam doświadczenia projektowego. Choć dom i garaż wybudowałem ;)

Offline krzyś48

« Odpowiedź #2 dnia: 30 Czerwca 2016, 15:25:13 czas Polski »
Głębokość posadowienia stóp fundamentowych określ na podstawie strefy przemarzania gruntu, w jakiej mieszkasz (wpisz to w google i na obrazku pierwszym z brzegu zlokalizuj siebie i swoją strefę).
To jedna z ważniejszych spraw-jak nie chcesz żeby zimową porą wszystko wędrowało albo do góry albo w dół-tak jak moje drzwi garażowe.
Czarną ziemię musisz usunąć spod warsztatu.

A te 2m wysokości to także trochę za mało ???
Pozdrawiam ;)

Offline mikko1

« Odpowiedź #3 dnia: 30 Czerwca 2016, 18:06:07 czas Polski »
Rok temu - w lipcowym wydaniu Muratora był zamieszczony gotowy projekt domku ogrodowego. Co prawda o wymiarach (jak pamiętam) trochę mniejszych, no i przeznaczenie nie to ale myślę, że mógłbyś się nad nim pochylić.

Offline marcin6391

« Odpowiedź #4 dnia: 01 Lipca 2016, 07:35:04 czas Polski »
Przy dachu jednospadowym/płaskim wysokość ścian min. 2,2 .
Czym dach będzie pokryty ? Zrób sobie dach dwuspadowy - będzie więcej miejsca,powietrza do oddychania i nie będzie problemu ze śniegiem.
Krokwie 5 x 10 cm, to moim zdaniem zbyt mało...
Środkowa belka będzie się z czasem uginać. Lepsza byłaby taka, o przekroju prostokątnym.
Na każdy słup daj po dwa zastrzały.
Jaka będzie podłoga ? Jeżeli deski na legarach, to automatycznie należy wysokość słupów podnieść.

zbyt mało danych...

Offline Wojtek Ś

« Odpowiedź #5 dnia: 01 Lipca 2016, 09:59:44 czas Polski »
marcin6391 nie czytasz uważnie ;) Kolega napisał że dach ma być dwuspadowy, krokwie o przekroju 10*10. Chłopaki dobrze prawią o przemarzaniu gruntu i wysokości Twojego warsztatu czy jak inaczej to nazwiesz. Ja bym się jeszcze pokusił o większą ilość krokiew mianowicie o co najmniej jedną dlatego że Twój kąt dachu nie jest duży a zimą śnieg ma swoją wagę. Kolejna sprawa krokwi nie ustawiaj pod żadnym pozorem na słupach a zrób dwie murłaty w które będą wchodzić słupy i na nich oprzyj krokwie.
Ode mnie tyle. Pozdrawiam
Nieważne na jakim sprzęcie pracujesz ważne jak to robisz :)

Offline marcin6391

« Odpowiedź #6 dnia: 01 Lipca 2016, 10:43:28 czas Polski »
Zasugerowałem się rysunkiem. :P
10x10 , to nie krokiew...

Offline Gerard

« Odpowiedź #7 dnia: 02 Lipca 2016, 11:09:20 czas Polski »
Przepraszam za brak znajomości nazewnictwa :P
Zacznę jeszcze raz.
Budynek o wymiarach 6 * 4 m, wysokość około 2 m - może 2,2 m + dach. Dach dwuspadowy, kąt nachylenia 20-30 stopni zatem budynek wraz z dachem powinien mieć około 3m wysokości.
Słupy o przekroju 10 x 10 cm, rozstawiane co 2 m. Ściany od środka budynku wypełnione płyta OSB - a na zewnątrz będzie deska elewacyjna. Pomiędzy deską elewacyjną a płytą OSB będzie 10 cm odległości (grubość słupa), myślałem żeby w tą przestrzeń włożyć wełnę aby docieplić budynek. Na słupach po długości domu ustawie dwie murłaty (chyba tak to się nazywa) o przekroju 10 * 10 cm.
Krokwie będą o przekroju 10 * 5 cm zazębione na murłatach. Myślałem żeby je rozstawić w odległości co 1 m. Dach bedzie pokryty gontem albo bitumicznym albo drewnianym.

Offline marcin6391

« Odpowiedź #8 dnia: 02 Lipca 2016, 14:54:29 czas Polski »
Murłaty daj 4.
Krokwie co 80 cm.
Z wełną bardzo doby pomysł.

Offline Gerard

« Odpowiedź #9 dnia: 02 Lipca 2016, 16:56:51 czas Polski »
Murłaty 4 ? jak i gdzie?

Offline marcin6391