01 Lipca 2026, 21:22:05 czas Polski

Autor Wątek: Dąb prośba o ocenę stanu  (Przeczytany 7367 razy)

Offline bigber

Odp: Dąb prośba o ocenę stanu
« Odpowiedź #15 dnia: 03 Lipca 2016, 21:57:36 czas Polski »
Jutro dam więcej fotek ocenicie czy idę w dobrym kierunku

Offline Gerdo

« Odpowiedź #16 dnia: 03 Lipca 2016, 22:29:54 czas Polski »
Końcówki pomaluj obojętne czym. Może być lakier czy jaki tam impregnat posiadasz.

Zdecydowanie lepiej gdy sztapel będzie wyższy ponieważ będziesz miał więcej miejsca w ogrodzie i dla samego składowanego drewna to lepsze rozwiązanie. Deski  bez wątpienia są juz suche, ale nadal musi być dostęp świeżego powietrza do nich.

Gdy będziesz rozcinał, to również przetnij pęknięcia w poprzek ponieważ one bedą się pogłębiać. Na pierwszym zdjęciu je widać na tych dlugich deskach na dole.

Offline bigber

« Odpowiedź #17 dnia: 07 Czerwca 2017, 20:13:59 czas Polski »
odgrzebie trochę kotleta bo zdecydowałem się sprzedać deseczki i teraz mega ważne pytanie ile mogę dostać za m3 tego bala.

Wiem że na odległość jest problem żeby ocenić ale jak wystawiłem to ludzie dzwonią a jak nie chce zachwalać by nie wyjść na jakiegoś ściemniacza, a znów jak nie mówię konkretów bo nawet nie wiem jaką cenę powiedzieć to nikt nie chce podjechać i koło się zamyka. Ogólnie myślałem że coś z tego zrobię lecz przestrugałem dwie deseczki i się załamałem czasochłonnością oraz ilością trocin wiec chyba życia bi mi zabrakło by to przerobić a dodatkowo przy pile jaką posiadam rozcinanie tego to dramat.

Wrzucam fotki jakie mam do oceny.

Offline bigber

« Odpowiedź #18 dnia: 07 Czerwca 2017, 20:15:43 czas Polski »
dalej

Offline bigber

« Odpowiedź #19 dnia: 07 Czerwca 2017, 20:17:45 czas Polski »
dalej

Offline bigber

« Odpowiedź #20 dnia: 07 Czerwca 2017, 20:19:11 czas Polski »
dalej

Offline bigber

« Odpowiedź #21 dnia: 07 Czerwca 2017, 20:20:42 czas Polski »
dalej

Offline bigber

« Odpowiedź #22 dnia: 07 Czerwca 2017, 20:27:49 czas Polski »
tak wygląda po wyheblowaniu lecz jest to deska z góry a niestety to co lepsze jest niżej ale nie mogę się narazie do niech dokopać
« Ostatnia zmiana: 07 Czerwca 2017, 20:40:40 czas Polski wysłana przez bigber »

Offline bigber

« Odpowiedź #23 dnia: 07 Czerwca 2017, 20:39:44 czas Polski »
i jeszcze 90cm, to wszystko co mam. Niestety maszynka do strugania jeszcze wymaga trochę dopracowania a dąb jest chyba zarówno dla niej jak i dla mnie wyzwaniem.

Najgorsze jest to że na necie ceny są tak rozszczelnione że szkoda gadać a na tartakach byłem dwóch i ceny od 2,5tys do 4tys za 1m3 lecz nie sądzę że zbliżę się nawet do tej niższej lecz nie chciał bym tego też sprzedać za cenę jakoś bardzo zaniżoną

Powiedzcie mi jeszcze jak kupuje bale dębowe to jak jest liczony metr sześcienny, jak deski nie są obrzynane po bokach. Miałem dziwny telefon że od tego co wyliczyłem (2,8m3 liczone deska przy desce beż żadnych przerw) muszę odliczyć jeszcze 20% odpadu. Nie bardzo potrafiłem to zrozumieć dlaczego.
« Ostatnia zmiana: 07 Czerwca 2017, 21:02:31 czas Polski wysłana przez bigber »

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #24 dnia: 07 Czerwca 2017, 21:56:44 czas Polski »
Ze  zdjęć mogę wywnioskować :
1. Obniżyłeś jakość  materiału , bo drewno zamakało przez  złe jego nakrycie , oraz zastosowałeś  mokre przekładki , które zrobiły głęboki  poprzeczny  ślad nie do odbarwienia.
2. Dąb chyba polny nie leśny , a więc twardy trudny w obróbce z szerokimi słojami  .
3. coś było nie tak z jego suszeniem bo jest  bardzo popękany  powierzchniowo.

Co do ceny ,musisz pomyśleć .

Offline bigber

« Odpowiedź #25 dnia: 07 Czerwca 2017, 22:24:15 czas Polski »
Ze  zdjęć mogę wywnioskować :
1. Obniżyłeś jakość  materiału , bo drewno zamakało przez  złe jego nakrycie , oraz zastosowałeś  mokre przekładki , które zrobiły głęboki  poprzeczny  ślad nie do odbarwienia.
2. Dąb chyba polny nie leśny , a więc twardy trudny w obróbce z szerokimi słojami  .
3. coś było nie tak z jego suszeniem bo jest  bardzo popękany  powierzchniowo.

Co do ceny ,musisz pomyśleć .

niestety ale masz we wszystkim rację, pozostaje tylko kwestia ceny

Offline Filip

« Odpowiedź #26 dnia: 08 Czerwca 2017, 00:19:41 czas Polski »
Powiedzcie mi jeszcze jak kupuje bale dębowe to jak jest liczony metr sześcienny, jak deski nie są obrzynane po bokach. Miałem dziwny telefon że od tego co wyliczyłem (2,8m3 liczone deska przy desce beż żadnych przerw) muszę odliczyć jeszcze 20% odpadu. Nie bardzo potrafiłem to zrozumieć dlaczego.
Grubość x długość x średnia szerokość w świetle. Obecnie tartaki zazwyczaj liczą szerokość każdego bala oddzielnie. A im materiał droższy, tym bardziej skrupulatnie.
Co do ceny i jakości. Nikt tego nie kupi do użytku wewnątrz,, bo materiał szału nie robi, ale na meble ogrodowe i inne jak znalazł. co do ceny - za 1,5k powinieneś sprzedać od ręki, za 2k może być już problem. No i ogarnij sposób liczenia m^3, żeby ktoś Cię nie przekręcił.

Offline bigber

« Odpowiedź #27 dnia: 08 Czerwca 2017, 06:34:26 czas Polski »
Grubość x długość x średnia szerokość w świetle. Obecnie tartaki zazwyczaj liczą szerokość każdego bala oddzielnie. A im materiał droższy, tym bardziej skrupulatnie.
Co do ceny i jakości. Nikt tego nie kupi do użytku wewnątrz,, bo materiał szału nie robi, ale na meble ogrodowe i inne jak znalazł. co do ceny - za 1,5k powinieneś sprzedać od ręki, za 2k może być już problem. No i ogarnij sposób liczenia m^3, żeby ktoś Cię nie przekręcił.

dzięki Filip za podniesienie na duchu bo jak bym sprzedał za 1500 będę szczęśliwy po tym co do tej pory słyszałem. Co do liczenia to liczę dł x sz x w bez przerw co daje mi 2,88m3 a jak doliczę kawałki długość 1m wychodzi 3,2m3 i jak bym uzyskał za to 4tys będzie super bo starczy na domek narzędziowy (znaczy na materiał)

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 09 Czerwca 2017, 14:30:06 czas Polski »
Mi ciężko ocenić deski po tych zdjęciach. Ale na OLXie można znaleźć tarcicę dębową KD w cenach ok 1000PLN/m3.

Jak w składzie drewna kupuję tarcicę to za dębową płacę nawet 2k/m3, ale tam możesz siedzieć i wybierać sobie deski (bo mają xxx m3), drewno jest suchę KD i w większości gat I.

Jak nie nadaje się do wnętrza, to zbyt dużo nie dostaniesz. Nie możesz z tego drewna zbudować tego domku narzędziowego?

Offline bigber

« Odpowiedź #29 dnia: 09 Czerwca 2017, 20:28:15 czas Polski »
Właśnie mój sprzęt nie daje rady a drugie to czas i miejsce którego brakuje. Ceny są różne i są po 800 za m3 ale jak dzwoniłem to mówią że te po 800 to długości max 1m i jest nieobrzynana wiec w ogłoszeniach jest to różnie opisane. Jak do mnie dzwonią mówię że 1500zł/m3 do rozsądnej negocjacji wiec mówią że podjadą i lipa wiec może porostu jest badanie czy nie wyrasta jakaś konkurencja  :(
Najgorsze że nie mam czasu przekopać stosu by sprawdzić te od środka do spodu jak one wyglądaj po heblowaniu

Jak ktoś z forum byłby zainteresowany to drewna długiego powyżej 2m jest 2,8m3 a 0,5 m3 jest desek 1,2 -0,7m za wszystko jak dostane 3 tys będę szczęśliwy, odbiór oczywiście osobisty.
« Ostatnia zmiana: 09 Czerwca 2017, 20:34:36 czas Polski wysłana przez bigber »