To i ja swe dwa grosze dorzucę... Kwestia przedstawienia się jest raczej niepodważalna - należy to zrobić chociażby przez grzeczność. Wiadomo, że są użytkownicy którzy rejestrują się po to by obserwować forum i są tacy którzy pytają, włączają się w dyskusję. Pierwszy typ to użytkownicy pasywni a drugi aktywni. Wiele wątków w dziale "Przedstaw się" zaczyna się od zdania: "postanowiłem się ujawnić, w końcu się przełamałem, itd." Tak że użytkownik który potraktuje forum i ludzi z nim związanych poważnie, prędzej czy później przedstawi się. A zmuszanie na siłę raczej mija się z celem. Bo przecież kto zweryfikuje to, co użytkownik wpisze. Pozostaje jeszcze kwestia nadawania uprawnień użytkownikom przez admina/moda. Jakby nie patrzeć trochę czasu to też zabiera. Czy w takim razie mamy prawo nakładać taki obowiązek na Jarka, Lidkę, Armagedona?

Sprawę może by ułatwiło podejście w sposób czysto praktyczny. Na przykład: "Aktywacyjne piątki". Wpisać w regulaminie punkt, że konta użytkowników chcących zyskać pełny dostęp do forum, tj: włączanie się w dyskusję, oglądanie zdjęć, aktywowane są w każdy piątek wieczorem. Mogą pojawić się głosy, że niektórzy rejestrują się na forum by szybko uzyskać odpowiedź na nurtujące pytanie i czekanie kilka dni na aktywację konta będzie zniechęcające. Moim zdaniem, do szybkich odpowiedzi jest google

Albo może po prostu, zostawić sprawę tak jak jest. W końcu do tej pory wszystko "działa" sprawnie