28 Czerwca 2026, 22:26:09 czas Polski

Autor Wątek: blok na noże  (Przeczytany 2182 razy)

Offline Maeriss

blok na noże
« dnia: 04 Lipca 2016, 19:04:16 czas Polski »
Od jakichś 3 tygodni wzięłam się za stojącą cicho w kącie garażu pokaźną bukową deskę (która kosztowała mnie krocie, bo poza sosną nic się w lokalnych tartakach nie kupi :/  ). Przeznaczeniem tego buku są różnorakie akcesoria kuchenne a także narzędzia stolarskie typu korpus struga czy ściski.
Poza sosną i świerkiem nie miałam do te pory styczności z innym gatunkiem drewna. Wiedziałam tylko, że buk jest twardy.
No to się przekonałam, że ucięcie samego kawałka z tej deski to nie lada wyzwanie. Piła mi się klinuje w drewnie i nagrzewa. Tak samo strug podczas pracy robi się gorący. Chociaż tyle, że mam w miarę naostrzony nóż struga więc jakoś idzie cienkim wiórem.

Wymyśliłam sobie blok na noże kuchenne, których posiadam sztuk 5 oraz podręczne nożyczki.
Zainspirował mnie taki oto egzemplarz: http://drewnianymarket.pl/wyroby-kuchenne/1326-stojak-na-noze-wachlarz.html
Zamiast wachlarza będzie coś jak indiański pióropusz.
Praca jest już dość zaawansowana. Jak dopiszą siły i czas to jeszcze w ciągu tygodnia będzie gotowy.
Po drodze popełniłam oczywiście mnóstwo błędów.  Myślałam że otwory pod noże wytnę sobie piłą na brzegu. Tylko, że jak noże były szersze to musiałam wyciąć dwie równoległe linie. Miało się jakoś wyłamać pośrodku... nie wyłamało. Ostatecznie musiałam rozcinać wszystkie listewki. Potem je znów ze sobą sklejałam ale nie pomyślałam o tym, żeby je przestrugać. Przez to linie połączenia nie były zbyt ładne. Zalepiłam je mieszanką kleju z pyłem drewnianym żeby chociaż były mniej widoczne.
Wymyśliłam też te cienkie listewki  na brzegach, które mają mieć inny kolor. Wszystko fajnie, tylko jak wycinałam 3 i 4 to zapomniałam, po której stronie i wycięłam odwrotnie niż dwie pierwsze. Ostatecznie dla zachowania jakiejś symetrii dwie ostatnie znów dałam przeciwlegle.
No i jak widać na jednym zdjęciu też raz zapomniałam w ogóle o wycięciu tejże listeweczki i od razu pojechałam piłą....
Ehhh... Nie wiem, czemu uparłam się na sobie sprawdzać prawdziwość tych wszystkich powiedzonek typu "pośpiech jest złym doradcą" itd

Na ostatnim zdjęciu jest materiał na podstawkę, który za chwilę idę obrabiać. Widać tam jak "pięknie" idzie mi piłowanie ręczne... Staram się jak mogę dokładnie, a wychodzi tak samo. Piła mi się klinuje, zmieniam stronę a potem nie trafiam dokładnie.. A wycięcie tego zajęło mi łącznie godzinę...
« Ostatnia zmiana: 04 Lipca 2016, 19:06:23 czas Polski wysłana przez Maeriss »

krzysiek

• Gość
Odp: blok na noże
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Lipca 2016, 19:30:39 czas Polski »
Nie ściskaj piły ( no rękojeści oczywiście ) , trzymaj ją lekko , swobodnie ale pewnie. Jeśli idzie łatwo znaczy się tnie prosto jeśli zaczyna się klinować to znak ,że zbacza. W takiej sytuacji obracając lekko nadgarstkiem można ją nakierować z powrotem na prawidłowy ślad. Reakcja musi być odpowiednio wczesna bo potem już "po ptakach".
Podstawowe warunki :
- piła ostra, im większy ząb tym większe wymagania co do ostrości.
- wytrasowany ślad , podobno są tacy co tną równo bez trasowania - może .
Poza tym powodzenia w realizacji, rzeczywiście drewno bukowe w twoich warunkach to rarytas.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Lipca 2016, 19:34:39 czas Polski »
Dobrze, że ćwiczysz - wkrótce piła przestanie się klinować ( masz japońską, takie tną dobrze jak nabierzesz wprawy i będziesz używać ostrza do cięcia poprzecznego i wzdłużnego zgodnie z przeznaczeniem). Dobrze sądzisz, że nie należy się zbytnio  śpieszyć, to może kosztować... wydłużenie czasu pracy - ja też to przechodziłem. Ogólnie, dobrze Ci idzie - powodzenia :)

Offline Maeriss

« Odpowiedź #3 dnia: 10 Lipca 2016, 17:15:00 czas Polski »
No to skończyłam :)
Wydrążenie płytkich i tak otworów w podstawie było fizycznie dość męczące. Drewno tak twarde, że mi kiedy dłuto odskakiwało od powierzchni zamiast się zagłębiać. No ale kilka wieczorów i koniec.
Wykończenie przy pomocy Danish oil. Lubię ten olej ale nie mam porównania z innymi.
Przy okazji wyszło, że uwidoczniły się miejsca po klejeniu i musiałam je poprawiać. Inna niespodzianka to taka, że wcześniej przymierzałam noże i pasowały. Tymczasem jak skończyłam to ten najdłuższy nóż nie chce się zagłębić cały co widać na zdjęciu. Podejrzewam, że za bardzo zalałam olejem wgłębienie na ostrze.
Ogólnie jestem zadowolona z mojego projektu i jestem bogatsza w nowe doświadczenia :)

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Lipca 2016, 17:41:47 czas Polski »
Witam.
Gratuluję realizacji.
Wbrew pozorom taki błędy jakie popełniłaś to wspaniała szkoła praktyczna.
teraz już wiesz na co zwracać uwagę w następnych projektach.
A jeśli chodi o drewno bukowe to jest to drewna które ma sporo naprężeń wewnętrznych i może sie zaciskać na piłe po przepiłowaniu.
Oczywiście rację mają koledzy, a ja bym jeszcze doradził, aby małym klinem poszerzać rzaz aby uniknąć zaciskania.

Pozdrawiam

Offline Salbertone

« Odpowiedź #5 dnia: 14 Lipca 2016, 09:08:23 czas Polski »
Wygląda super. Zainspirowałaś mnie... Dopisuję do swojej listy projektów na przyszłość. Pochwalę się swoim egzemplarzem jak skończę:)
Never underestimate a dad with woodworking skills

Offline Maeriss

« Odpowiedź #6 dnia: 16 Lipca 2016, 18:57:20 czas Polski »
Podpowiem Ci tylko, że gdybyś też chciał robić takie listewki na ukos jak u mnie to możesz spróbować zrobić inaczej gniazda. Jakoś może z ukośną ścianą. Ja zrobiłam normalnie prostopadłe i w tych najkrótszych listewkach jest widoczna wyraźnie szpara przy podstawie

Offline Salbertone

« Odpowiedź #7 dnia: 16 Lipca 2016, 20:00:19 czas Polski »
Słuszna uwaga. Dzięki za radę:)
Never underestimate a dad with woodworking skills