14 Maja 2026, 16:50:11 czas Polski

Autor Wątek: Uszczelnienie wejścia rury kanalizacyjnej do szamba  (Przeczytany 9188 razy)

Offline krzyś48

Odp: Uszczelnienie wejścia rury kanalizacyjnej do szamba
« Odpowiedź #15 dnia: 07 Lipca 2016, 11:02:01 czas Polski »
Nie chcę podważać żądnej metody jaką tu zaproponowano,napiszę jak ja to widzę :)
Szambo betonowe,to i uszczelnić można mieszanką betonową zrobić dodając coś w stylu cemplastu
http://www.cemaplast.pl/products/cemaplast-r.html
żeby dobrze się rzucało szpachelką,a jak ktoś ma wprawę to kielnią.
Jeśli powstanie jakaś szpara,a chcemy być tacy eko.to myślę że jakiś silikon sanitarny będzie dobry do uszczelnienia(ale nie popadajmy w paranoję)jak będzie się ciut sączyć to i tak nie długo bo się z czasem zamuli  :)
Rura w ziemi w pewnym sensie i tak będzie pracować na styku szamba(powiedzmy że gotowaliśmy ziemniaki wodę do zlewu,pralka po praniu w 90* też popłynie+gorący prysznic ktoś w tym samym czasie weźmie -rura spustowa PCV może się nagrzać dość szybko i zapracować a betonowe połączenie z szambem nie koniecznie i pęknięcie gotowe)Nie piszę że na pewno tak będzie,ale kto zaręczy że tak się nie zdarzy ???
Pozdrawiam :)
I polecę stylem pewnego kolegi :P
Gdybający Krzyś48 ;D ;)

Offline Arek15

« Odpowiedź #16 dnia: 07 Lipca 2016, 21:22:25 czas Polski »
chyba w szambie rura kanalizacyjna musi być ponad lustrem szamba żeby ścieki spływały i moim zdaniem  uszczelnienie na zero jest niepotrzebne, szambo trzeba sprawdzać i opróżniać regularnie, bede temat przerabiał na jesień i myslałem tylko pianką uszczelniającą zrobić dookoła rury 

Offline wanar1984

« Odpowiedź #17 dnia: 07 Lipca 2016, 21:37:49 czas Polski »
u nas w okolicy bardzo duza czesc hydraulikow uzywa samego kleju do plytek na zewnatrz. Szybko wiaze,daje szczelne polaczenie,klei sie do rury kanalizacyjnej. Nie musisz dodawac zadnych ulepszaczy oraz innych badziew

Krajmesel

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 07 Lipca 2016, 21:44:16 czas Polski »
W moim szambie ( 5 lat) jest to uszczelnione pianką jaką nie pamiętam ale to chyba zwykła pianka uszczelniająca na pistolet. Według mnie takie uszczelnienia maja za zadanie nie wpuścić wody gruntowej do środka i szczelność jest ważna.  A dlaczego nie  stałe spoiwo to dokładnie opisał to w swoim poście krzyś48 "Rura w ziemi w pewnym sensie i tak będzie pracować na styku szamba"

mily68

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 07 Lipca 2016, 23:32:16 czas Polski »
No właśnie. Pianka nie jest wodoszczelna.
To, że spust ścieków musi być powyżej lustra fekaliów to oczywista oczywistość.
Kupiłem Ceresit CX5 (mały woreczek) + jakiś "szuwaks" Soudala (uszczelniacz ale co, jak, to nie pamiętam - przeczytałem jak kupowałem i już zapomniałem :) ). Powinno wystarczyć. I tak trzeba mieć na uwadze czy z czasem szambo nie będzie zapełniać się zbyt szybko np. w porach wzmożonych opadów czy roztopów co może świadczyć o pojawiających się nieszczelnościach nie tylko na wejściu rury. Uszczelniacza w płynie nie dostałem więc po konsultacjach spróbuję zrobić jak napisałem.
Na obecną chwilę walczę z ostatnim odcinkiem rur. Wykop głęboki i wąski, leję płyn do mycia naczyń a rury za cholerę nie chcą się wsuwać. Poczekam do weekendu na pomoc sąsiada.
« Ostatnia zmiana: 07 Lipca 2016, 23:34:26 czas Polski wysłana przez mily68 »

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #20 dnia: 07 Lipca 2016, 23:51:55 czas Polski »
sfazuj krawędzie. Najlepiej szlifierką kątową.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #21 dnia: 07 Lipca 2016, 23:55:12 czas Polski »
Ja zamiast szamba mam ekologiczną oczyszczalnię ścieków: plastikowy zbiornik 2 m3 przedzielony w środku na część beztlenową i odpływową -> filtr z keramzytu >studzienka rozdzielcza> trzy rzędy perforowanych rur , razem 45 mb, ok 80 cm pod trawnikiem, rozsączające wodę z rozłożonymi przez bakterie ściekami + odpowietrznik. Zbiornik opróżniam z części stałych raz na dwa lata ( 120 zł) i przy okazji oczyszczam myjką ciśnieniową zbiornik i filtr. Raz w miesiącu zapuszczam do oczyszczalni po dwie torebki bakterii ( koszt na rok ok 150 zł, kupuję zawsze zapas na 12 miesięcy). Oczyszczalnia działa bezawaryjnie już 13 lat. Rura spustowa z kanalizacji domowej jest wprowadzona przez podobną mufę (kielich) jaką łączy się rury.

Warunek - odpowiedni grunt (piasek) i niski poziom wód gruntowych.
« Ostatnia zmiana: 07 Lipca 2016, 23:57:54 czas Polski wysłana przez amigorg »

mily68

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 07 Lipca 2016, 23:57:53 czas Polski »
Rysiu jakbym mógł to też bym wolał oczyszczalnię. Niestety - żadnych ścieków oczyszczonych czy nieoczyszczonych do gruntu u nas nie wolno :(
Robert - są już fabrycznie sfazowane. Gdybym obcinał to wiem - już nieraz tak robiłem z szarymi PCV :)
« Ostatnia zmiana: 07 Lipca 2016, 23:59:53 czas Polski wysłana przez mily68 »

Offline Arek15

« Odpowiedź #23 dnia: 08 Lipca 2016, 00:21:32 czas Polski »
no to ja też już wiem więcej- przydatne to forum:)

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #24 dnia: 08 Lipca 2016, 00:33:26 czas Polski »
Wciskaj i obracaj jednocześnie

mily68

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 08 Lipca 2016, 00:49:12 czas Polski »
Tak robię bo inaczej się nie da. Problem dotyczy rur dwumetrowych - zaczynają się obracać kolana na wcześniejszym odcinku. Próbowałem pobijać przez deskę. Efekt - jedna weszła, dwie pozostałe nie :( Ciekawe co będzie przy samym szambie... W pojedynkę jednak czasem jest cholernie ciężko.
Ech, gówniana robota ;)

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 08 Lipca 2016, 09:15:02 czas Polski »
Miły, a nie lepiej wypożyczyć koronę o której piszesz w 1 poście i zrobić jak należy ?

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #27 dnia: 08 Lipca 2016, 10:06:11 czas Polski »
No ale i tak trzeba uszczelnić

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 08 Lipca 2016, 10:42:49 czas Polski »
No tak, ale jak masz otwór o odpowiednim rozmiarze i regularnym kształcie to można użyć jakiegoś systemowego rozwiązania np taśmy rozprężnej. Czyli jak w podręczniku idąc od zewnątrz:  beton, taśma, tuleja z uszczelką (ta która się już pojawiła), rura.
Plus takiego rozwiązania, jesteś w stanie szybko wymienić rurę w przypadku wypadku plus całkowita szczelność.
Dla pewności można górną cześć łączenia nad taśmą rozprężną objechać silikonem dekarskim.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #29 dnia: 08 Lipca 2016, 11:04:25 czas Polski »
O Matko! jeszcze temat rury :o ;D
Lepiej zwrócić uwagę na prawidłowy spadek i wejście rury do domu-żeby woda opadowa się nie dostała,a o zagęszczeniu terenu nie wspomnę :)
Ja jak składam rury to wycieram żeby jakiegoś piasku nie było i ludwikiem ewentualnie pastą BHP smaruję ;)