24 Czerwca 2026, 07:52:34 czas Polski

Autor Wątek: Bagel - brzmi smacznie ale mierzy  (Przeczytany 7072 razy)

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
Odp: Bagel - brzmi smacznie ale mierzy
« Odpowiedź #15 dnia: 07 Lipca 2016, 17:09:49 czas Polski »
Są.  Jesteś na liście

Offline Przemcio

« Odpowiedź #16 dnia: 07 Lipca 2016, 17:36:13 czas Polski »
No i super :)

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 07 Lipca 2016, 19:27:54 czas Polski »
Lirorobert - przepraszam, ale po lekturze opisu na Kickstarterze odpuszczam. Zaskoczyl mnie wspomniany tam blad pomiarowy i w sumie dosyc krótka "linka". Sory za zamieszanie. Bedę jednak śledził wątek z uwagą bo sam pomysł jest świetny i ciekaw jestem jak się sprawdzi.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #18 dnia: 07 Lipca 2016, 19:32:54 czas Polski »
Nie ma problemu.
Żeby cały proces przebiegł sprawnie i bez problemów,  a jednocześnie abym mógł każdej osobie wysłać potwierdzenie, to prosze o przysłanie potwierdzenia chęci przyłączenia sie do zbiorczego zamowienia na mój adres mailowy
Lirorobert@aol.com.

Pozdrawiam.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 07 Lipca 2016, 21:54:25 czas Polski »
Jaka jest długość linki ?

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 07 Lipca 2016, 21:58:38 czas Polski »
3m.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 07 Lipca 2016, 22:29:55 czas Polski »
Dzięki za szybkie info .

Offline Rizer

« Odpowiedź #22 dnia: 08 Lipca 2016, 00:45:24 czas Polski »
Sory, ale muszę to napisać. Kiedyś aby coś zmierzyć to brało się patyczek i łamało na długość elementu. Ot i wymiar zdjęty. Potem były miarki takie jakie znamy. A teraz takie fikuśne cuda co nie wiadomo gdzie ma przód a gdzie tył. Ale czy nie jest to trochę przesada? Tak samo dokładny wymiar można zdjąć i łamiąc patyczek, a zwykłe miarki przecież działają dobrze. W tym jest taka różnica(między innyi), że zamiast blachy jest sznurek i aby odczytać wynik trzeba jeszcze telefon wyciągać. Zwykłą miarką można zrobić to samo co tym. Do tego zwykłych miarek można nakupić więcej bo są tanie i porozmieszczaç tak aby była jakaś zawsze pod ręką. A jak spadnie i się zepsuje to niewielka strata, a jak nam się takie zgubi albo zepsuje to tragedia, bo kosztuje na prawdę sporo. Musiałem napisać to, ponieważ denerwują mnie takie niby rewolucyjne wynalazki.

- Tapatalk

,,Dla człowieka który ma tylko młotek, wszystko zaczyna wyglądać jak gwóźdź"
                                                                Abraham Maslow

Offline peter

« Odpowiedź #23 dnia: 08 Lipca 2016, 07:03:42 czas Polski »
uważam że to jest fajne do mierzenia nieregularnych kształtów ,wiadomo że na co dzień wystarczy zwykła miara. Chyba że jedziesz do klienta i chcesz zrobić wrażenie.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 08 Lipca 2016, 07:49:32 czas Polski »
Jest masa sytuacji kiedy to jest mega przydatne. Np. jeśli musisz pomierzyć pewne rzeczy samemu i nie ma możliwości by ktoś przytrzymał miarę. Ja wprawdzie używam dalmierza ale i on bywa czasem ograniczony np. powierzchnią skośną odbijającą.
Wbrew pozorom to fajna miarka, poczekam jednak jak się nieco rozpowszechni.

Offline Henry

« Odpowiedź #25 dnia: 08 Lipca 2016, 08:02:20 czas Polski »
Ale czy nie jest to trochę przesada?

Ale dlaczego próbujesz to racjonalnie uzasadnić? To po prostu jest zajefajna zabawka dla dużych chłopców - a że przy okazji może się przydać do pomiarów to jeszcze lepiej ;)

Offline Rizer

« Odpowiedź #26 dnia: 08 Lipca 2016, 09:25:25 czas Polski »
Henry, nie patrzyłem na to w ten sposób. Do mierzenia małych krzywizn to miarka krawiecka się sprawdza. Jedyna wyższość nad innymi miarkami to taka jaką napisał m_koala. Ale tak serio to komu chciało by się wyciągać telefon aby odczytać wymiar :)
,,Dla człowieka który ma tylko młotek, wszystko zaczyna wyglądać jak gwóźdź"
                                                                Abraham Maslow

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #27 dnia: 08 Lipca 2016, 10:02:08 czas Polski »
Dla mnie funkcja zapisu w.telefonie..jest ciekawa. Zamiast kartki która mi ciagle.ginie wymiary będę mial w telefonie.
No ale zapewne jak się pojawił pierwszy samochód to właściciele dorożek lodobnie myśleli. Po co komu taki skomplikowany pojazd skoro mozna mieć konika i buę na kolach.

Nie mniej chciałbym przypomniec zainteresowanym o wysłaniu maila do mnie.

pozdrawiam.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #28 dnia: 08 Lipca 2016, 11:51:00 czas Polski »
komu chciało by się wyciągać telefon aby odczytać wymiar :) 

W zasadzie nikomu,ale obejrzyj dokładnie film a zauważysz że dane wyświetlają się na miarce ;)
A że je można przesłać do komórki,a na pewno i laptopa + program do projektowania to w dzisiejszych czasach duży plus i oszczędność czasu.Ale można i na piechotę te czynności zrobić,wtedy zostajemy trochę w tyle w stosunku do innych :D Ja też wole na piechotę ;D bo wiem że nie jestem w stanie tego wszystkiego dogonić-jeśli wiecie o co mi chodzi :P
Gadżet nie gadżet "Podobuje mnie się to"ale ciśnienie mam na co inne ;)

Offline Przemcio

« Odpowiedź #29 dnia: 08 Lipca 2016, 14:32:18 czas Polski »
Poczytałem trochę o tej zabawce. Kurde martwi mnie ta tolerancja dokładności. +/- 0,5% to sporo. Na 3 m przy jednym pomiarze to aż 1,5cm :( a przy zdjęciu pomiaru a potem odrysowaniu przy jej użyciu to juz 3cm.

Dąży sie do używania tej samej miarki żeby urwać setki bo przy duplikowaniu pomiarów robią sie z tego mm lub cm. A tu od strzała przy jednym obmiarze moze być 3 cm :(

To juz na oko idzie bez miarki lepiej zmierzyć :( jest to chyba w takim układzie niepotrzebny gadżet :(

Dodatkowo nie mam przekonania do dalmierzy ultradźwiękowych. Powtarzalność jest znikoma :(

Także Robert bez urazy ale chyba też będę zmuszony dać Sobie spokój.

Sorry za zawracanie głowy.
Poczekam na wersje poliftingową. Wiem że niby jeszcze pracują nad poprawieniem tej gafy ale chyba to jeszcze nie ten moment na to :(

W to miejsce lepiej 2 hultaforsy kupić ;) i jest przekozak. Nawet zwykły tani dalmierz boscha zielony ma +/- 2mm ale na 30m a nie 3 :(

Ale trzymam kciuki żeby poprawili gafę i żeby wam służyła latami :)