09 Maja 2026, 05:22:53 czas Polski

Autor Wątek: Problem z szufladą  (Przeczytany 2413 razy)

Offline Salbertone

Problem z szufladą
« dnia: 08 Lipca 2016, 07:16:13 czas Polski »
Nazbierało mi się trochę ręcznych narzędzi stolarskich. Chciałbym na nie zrobić prostą skrzynkę z MDF z szufladą. Tylko co do tej szuflady to potrzebuję porady kogoś z doświadczeniem, bo nie chcę zacząć od jakiegoś babola.

Szufladę chcę zrobić prostą, z takiego samego materiału jak cała skrzynia i bez żadnych prowadnic. Ma się wsuwać bezpośrednio w otwór na szufladę i się trzymać siłą przylegania ścianek. Ale musi też się dać swobodnie wsuwać i wysuwać (najlepiej także wkładać i wyjmować w całości). I tutaj mam pytanie. Jaki powinienem dać luz na wysokości i jaki luz na szerokości, żeby szuflada nie klinowała się w otworze przy otwieraniu/zamykaniu i jednocześnie pasowała „jak ulał”? Będzie głęboka ok 400 mm, szeroka ok 300 mm i wysoka ok 80 mm. Z góry dzięki za podpowiedź.
Never underestimate a dad with woodworking skills

Offline Salbertone

Odp: Problem z szufladą
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Lipca 2016, 08:02:54 czas Polski »
No i gdybym jednak nie dopasował i było za ciasno to czy MDF da radę dostrugać na krawędziach milimetr dwa do pożądanego wymiaru czy MDF to jednak nie jest materiał dla struga?
Never underestimate a dad with woodworking skills

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Lipca 2016, 08:05:47 czas Polski »
Ja co prawda doświadczenia nie mam ale może zrób tak by obudowa szuflady miała większy luz (zwłaszcza od góry co umożliwi jej pochylenie a tym samym zwiększenie otworu bez wysuwania całej) a front daj tak, by dół leżał na obudowie szafki (na zero) a pozostałe boki by wchodziły w szafkę z luzem 2-3mm z każdej z 3 stron.

Offline burchov

« Odpowiedź #3 dnia: 08 Lipca 2016, 08:45:38 czas Polski »
Na przykład :)
https://www.youtube.com/watch?v=yhXlZ8vsDtM
a tutaj masz filmik jak robi coś podobnego do Ciebie, tylko że z prowadnicami
https://www.youtube.com/watch?v=0wGAyzHRlfQ

« Ostatnia zmiana: 08 Lipca 2016, 08:47:30 czas Polski wysłana przez burchov »

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Lipca 2016, 10:03:41 czas Polski »
Mam tak (podobnie) montowane szuflady ze sklejki. Kwestia tego jak wykorzystywany do budowy szuflady materiał pracuje. Ja mam 3mm luzu i szuflady chodzą łatwo, ale jak się je całkiem zasunie to są na miejscu pod wpływem swojej masy (sklejka 18mm). Jak ciężkie narzędzia to musisz zrobić porządne (sztywne) dno, najlepiej na wpust.