15 Czerwca 2026, 03:47:59 czas Polski

Autor Wątek: Jaka frezarka?  (Przeczytany 15200 razy)

Offline stenek

Jaka frezarka?
« dnia: 08 Listopada 2013, 22:44:16 czas Polski »
Mam zamiar podarować dla odmiany sobie pod choinkę dobrą frezarkę. Ma być solidna i wytrzymać lata. Żadna chińska podróba. Cena nie gra aż tak dużej roli- byleby nie była ze złota. ;) Co poradzicie? Widziałem do tej pory wiele reklam, ale z nich nic się nie dowiesz. Każda wychwala swój sprzęt pod niebiosa. Z wyglądu też nie można nic powiedzieć. Chcę sprzęt, który ktoś z was wypróbował i może go polecić.

Offline robson

Odp: Jaka frezarka?
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Listopada 2013, 22:48:45 czas Polski »
Gdybyś bliżej określił do czego będzie Ci potrzebna ,czy np,chcesz podwiesić pod stolikiem ?jaka moc? i takie tam :)

mily68

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Listopada 2013, 23:01:29 czas Polski »
Skoro cena nie gra roli to z dostępnych u nas proponuję Festool'a. Zaletą jest systemowość firmy - poszczególne komponenty pasują do siebie (np. system szyn pasuje i do frezarek i do wyrzynarek i do zagłębiarek...). Jeśli to lekkich prac to OF 1010, jeśli do cięższych i pod stół to OF 1400. Obie mam, używam i z czystym sumieniem polecam. Większe moce (a co za tym idzie i waga) jeśli planujesz robić schody czy obrabiać blaty (trzeba mieć troszkę krzepy żeby utrzymać takiego "potwora"). Pozostałe "uznane" firmy to m. in. Makita i Hitachi. Wszystko (tak jak Robson napisał) w zależności od tego jak często i do czego będziesz wykorzystywał maszynę.
« Ostatnia zmiana: 08 Listopada 2013, 23:07:09 czas Polski wysłana przez mily68 »

Offline MarcinW

« Odpowiedź #3 dnia: 08 Listopada 2013, 23:01:57 czas Polski »
Dobrze by było gdybys okreslił cos wiecej - moc, podstawowe parametry, jakies cechy na ktorych ci szczególnie zależy.

Mo i jednak zakres cenowy - bo niby piszesz że cena nie gra roli. Ale w rzeczywistości zawsze jest jakiś limit. Pewnie u ciebie wyzszy, ale jest. I to własnie on moze pomóc w okresleniu "wybrańca"

Pozdrawiam
MarcinW

Offline studio tata

« Odpowiedź #4 dnia: 09 Listopada 2013, 09:51:26 czas Polski »
skoro budzet nie gra roli , to ja polecam zakup nawet dwoch sztuk , jedna do stolu wieksza , druga mniejsza do krawedziowania i innych lzejszych prac

ps
alez zbieg , z Marcinem popelnilismy wlasnie identyczna ilosc wpisow :)
« Ostatnia zmiana: 09 Listopada 2013, 09:53:43 czas Polski wysłana przez studio tata »

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Listopada 2013, 11:11:44 czas Polski »
Zgadzam się z poprzednim wpisem, to optymalne rozwiązanie. Ja mam krawędziówkę BOSCH GKF 600 i bardzo sobie ją chwalę. Mogę ją łatwo zabudować do Pantoroutera i Pantografu 3D dzięki temu, że ma cylindryczną, metalową przystosowaną do tego obudowę.
« Ostatnia zmiana: 09 Listopada 2013, 11:20:48 czas Polski wysłana przez amigorg »

Offline Jakub

« Odpowiedź #6 dnia: 09 Listopada 2013, 11:39:43 czas Polski »
Hej, powoli, powoli, przecież wątek jest w maszynach, a nie w elektronarzędziach! Wyjeżdżacie mu z festoolem, makitą, boschem a tu chyba chodzi o frezarkę dolnowrzecionową. Ale lepiej niech sam autor sprecyzuje swoje oczekiwania i potrzeby, bo inaczej znów powstanie nowa forumnowela...  :-\
Pozdrawiam Jakub.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Listopada 2013, 13:27:08 czas Polski »
Faktycznie, zasugerowałem się wpisami, a nie tytułem wątku.

Offline studio tata

« Odpowiedź #8 dnia: 09 Listopada 2013, 18:33:29 czas Polski »
myslicie wze wtym roku bedzie taki hojny mikolaj i rozdzielal bedzie frezarki satcjonarne
?

Offline Jakub

« Odpowiedź #9 dnia: 09 Listopada 2013, 18:47:51 czas Polski »
Byłoby spoko, to ja poproszę z wózkiem do czopowania  :)
Pozdrawiam Jakub.

Offline MarcinW

« Odpowiedź #10 dnia: 09 Listopada 2013, 23:53:35 czas Polski »
Mi jak narazie wystarczy komplet dobrych frezów!
Ale jesli można pomarzyć to jakaś fajna dolnowrzecionówka gdyby się pojawiła w moim warsztacie....... :D

Pozdrawiam
MarcinW

mily68

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Listopada 2013, 23:55:51 czas Polski »
Koledzy, offtopujemy! Poczekajmy na reakcję autora wątku - niech się dookreśli o co mu konkretnie chodzi (FGW, FDW, do jakich prac itp.)

Offline studio tata

« Odpowiedź #12 dnia: 10 Listopada 2013, 09:39:33 czas Polski »
chyba rozmarzony szuka pojemnej choinki ;)

mily68

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 10 Listopada 2013, 11:17:05 czas Polski »
Arku, jeśli jest dobrym architektem to stać go na dobre (czyt. drogie) narzędzia i maszyny. Akurat w tej kwestii można koledze "zdrowo" pozazdrościć i pogratulować, że mu się dobrze układa. :)

Offline studio tata

« Odpowiedź #14 dnia: 10 Listopada 2013, 16:40:01 czas Polski »
ja tam nikomu nie zaluje , ale zeby czekac do swiat na zakup stacjonarnej maszyny , co by nie mowic
do zastosowan przemyslowych  tj komercyjnych , zarobkowych?