Witam serdecznie!
Mam na imię Szymon, aczkolwiek mój nick jest równie bliski mojemu sercu. Stolarstwo było bliskie mojemu sercu już od lat szczenięcych (moja pierwsza poważna zabawka to zestaw małego stolarza z młotkiem, dłutem, piłą włosową), niestety, nie dane było mi się szkolić w tym kierunku. W czasie mojego życia z niejednego pieca chleb jadłem i miałem okazję przepracować ok. 2 lat w przedsiębiorstwie produkującym palety. Z racji faktu, iż sami przygotowywaliśmy półprodukty (deski i kantówki) miałem okazję zapoznać się z różnego rodzaju piłami i strugarkami, a także innymi typami dużych maszyn. Minęło kilka lat i w trakcie zakupów w markecie budowlanym zauważyłem gotowe półki z klejonki sosnowej. Obudził się we mnie szczenięcy zapał i postanowiłem samodzielnie zrobić szafę. W ten sposób trafiłem na forum Manty, na którym komuś z podobnym zapałem jak mój szybko wybili pomysł robienia czegokolwiek bez sprzętu i doświadczenia. Jako że jestem upartą bestią postanowiłem sobie samo poradzić, zakupiłem wiertarkę, wyrzynarkę i frezarkę górnowrzecionową i zrobiłem swoją pierwszą szafę. Z perspektywy czasu muszę jednak przyznać rację użytkownikom - nie wiedziałem, na co się porywam. Postanowiłem jednak nie poprzestać na jednym kulawym meblu.
Krótko po tym odkryłem stronę Jarka i Lidki (wtedy jeszcze raczkującą) i powoli postanowiłem się dokształcić w szlachetnej sztuce stolarstwa. Dzisiaj mam więcej narzędzi (głównie ręcznych) oraz miejsce, w którym mogę bez obaw majsterkować. Przez cały czas byłem biernym czytelnikiem forum, ale w związku z mnogością pytań, jakie mi przychodzą do głowy postanowiłem się zarejestrować.
Serdecznie witam Was wszystkich, mam nadzieję, że miło spędzimy razem czas!