26 Czerwca 2026, 19:21:33 czas Polski

Autor Wątek: Ławka dwuosobowa - wyd. 2 poprawione  (Przeczytany 10431 razy)

Offline MarcinW

Ławka dwuosobowa - wyd. 2 poprawione
« dnia: 10 Listopada 2013, 00:26:08 czas Polski »
Witam

W poprzednim wątku pokazana była ławka dwuosobowa, którą zrobilismy razem z bratem  - http://forum.domidrewno.pl/realizacje-widzow-domidrewno/lawka-dwuosobowa/
Jak zapewne pamiętacie pojawiło sie sporo komentarzy na temat metod wykonania, naszych umiejetności itp. No więc od tamtego czasu troche czasu poswieciłem na ćwiczenie połaczeń czopowych, zaokrągleń krawędzi i paru innych elementów, które zastosowałem w obecnej realizacji.
Pozwalam sobie tutaj pisać w liczbie pojedynczej ponieważ studencka część naszego duetu pilnie pracuje nad dalszym kształceniem i przygotowaniem do uzyskania tytulu mgr.
Zdaje sobie sprawę z tego, ze dla wielu z was taka realizacja może sie wydać bardzo prosta, a juz zupełnie nie mam odwagi nawet porównywac się z rzeczami tworzonymi przez Jarka lub Amigorga. Ale dla mnie jest to postep, który bym chciał zaprezentować i w pewien sposób sie pochwalić. Oczywiscie jak zawsze zapraszam do komentarzy i uwag z waszej strony - to bedzie bardzoi pomocne w dalszych pracach.
Tak więc przechodząc do konkretów - ogólny zarys ławki jest bardzo podobny do pokazanego w poprzednim wątku. Materiał ten sam (modrzew). Do tej pory  jednak staram sie unikać wkretow gdzie tylko jest to mozliwe. To co widać na zdjęciach jest połaczone na czopy kryte. Oczywiście na chwilę obecną są one włozone na sucho. Będa rozłączone do szlifowania i malowania. W chwili obecnej dodane sa już zaokraglenia krawędzi. Niestety nie mam odpowiedniego zdjecia - postaram się jak najszybciej wrzucić :)
Raz jeszcze zapraszam do komentarzy - konstruktywna krytyka jak najbardziej wskazana :)

Pozdrawiam
MarcinW

mily68

• Gość
Odp: Ławka dwuosobowa - wyd. 2 poprawione
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Listopada 2013, 00:37:08 czas Polski »
Marcin pochwal się jak (czym) zrobiłeś czopy bo na zdjęciu tego nie widać. Dobrze byłoby opisać Twój sposób ich wykonania (nawet jak coś "skopałeś").

A realizacja nie ważne że prosta - ważne że "idziesz do przodu" :)

P.S. Co to za ukośnica w tle i jak Ci się sprawuje?

Offline MarcinW

« Odpowiedź #2 dnia: 10 Listopada 2013, 00:58:05 czas Polski »
Połączenie czopowe robilem metoda klasyczną, a więc gniazdo wycinałem dłutem i czopy piłą grzbietnicą oraz z wykończeniem dłutem. Jutro w ciagu dnia postaram sie wrzucić zdjęcia jak to wyglada. Nie jest to idealne, proste, czyste połączenie gniazdo-czop, ale spelnia swoją funkcję i trzyma calkiem nieźle nawet na sucho. Mam nadzieję że po dodaniu kleju będzie jeszcze lepiej. Z gniazdami mam jeszcze ten "problem" że gniazda maja szerokość ok 12mm a ja mam dłuto 10mm. Takze musiałem poszerzać i tym sposobem nie mam odpowiedniej powtarzalności gniazd - każde jest indywidualne. To skutkuje tym, że do każdego gniazda czop też jest wykonywany indywidualnie. A to niestety uniemozliwia współzamienność. Ale nad tym tez juz pracuję - zamówiłem odpowiednie narzędzia i planuje wykorzystać przy nastepnej realizacji.

Ta ukosnica to marketowe "cudo" CMI kupione za kilkaset zł w OBI. Co do tego jak sie sprawuje to na początek naszej działalnosci z drewnem było OK. Do wykonania podstawowych rzeczy w przydomowym warsztacie wystarczy. Teraz jednak gdy zaczynamy coraz więcej uczyc sie i pracować z drewnem to już widać że ma baraki wynikajace z jakosci (ceny). Mówiąc krótko - kupiłem co wtedy było dostepne i co wydawalo mi się wystarczające. Jednak teraz nie kupiłbym tego po raz kolejny.

Pozdrawiam
MarcinW

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Listopada 2013, 07:41:24 czas Polski »
MarcinW - fajne wykonanie, czekam na efekt końcowy 8) , i tak jak napisał miły68 najważniejsze,
że idziesz naprzód, ja czekam na chwilę kiedy skończą się zlecenia żeby móc podziałać wreszcie
u siebie dla samej przyjemności pracy przy drewnie a nie tylko dla kasy

miły68 nie uwierzysz :D  ale  to samo pytanie chciałem zadać po obejrzeniu zdjęć

Offline krzyś48

« Odpowiedź #4 dnia: 10 Listopada 2013, 10:21:00 czas Polski »
Zgadzam się z kolegami w tym co zostało napisane  :) ważne że coś zostało zrobione (no może jeszcze nie do końca)  ;) w zasadzie chodzi mi o czopy napisałeś że, nie ma  " powtarzalności gniazd - każde jest indywidualne" ja jak kiedyś robiłem takie połączenia a jak było luźno w połączeniu gniazdo -czop to mieszałem klej z drobnymi trocinami(pyłem) i tak kleiłem :P

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Listopada 2013, 10:34:43 czas Polski »
Marcin, jesteś na dobrej drodze. Podaj jeszcze wymiary czopa, gniazda i elementów łączonych. Chyba Jakub gdzieś pisał o zasadach, proporcjach czopów. Prześlij mi adres e-mail, to wyślę Ci Normę branżową w formacie pdf na złącza stolarskie.
Fajnie patrzeć, jak rozwijasz się na naszych oczach :)

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • View Gallery
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Listopada 2013, 10:56:46 czas Polski »
amigorg - czy ja również mógłbym poprosić :) o taką normę?

Offline MarcinW

« Odpowiedź #7 dnia: 10 Listopada 2013, 11:10:48 czas Polski »
szerokość materiału to 35mm, szerokość czopa to 12mm czyli zgodnie ze wszystkimi wytycznymi 1/3 szerokości
wymiary dlugosciowe dopasowalem tak by wszelkie niedokładności wykonania gniazda były zakryte przez element z czopem. Postaram się zrobic zdjecia to mam nadzieję że będzie lepiej widać, bo słowami to za dużo opisywania.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Listopada 2013, 11:12:22 czas Polski »
To ja również przyłączyłbym się do prośby kolegi o normę. :)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Listopada 2013, 12:45:10 czas Polski »
Marcin idziesz do przodu . Nie martw się że dłutujesz   dłutem  11mm gniazdo  12 mm-trowe  . Jeśli prowadzisz prosto  to i tak  lepiej jak 12 mm krzywo , bo potem  poprawiasz i wychodzi Ci  13 mm , czy więcej i jest za luźno .

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Listopada 2013, 13:22:17 czas Polski »
Tu jest norma na złącza stolarskie.  BN-76 7140-02.
Wpiszcie w wyszukiwarkę bo wklejony plik podobno się nie otwiera.
« Ostatnia zmiana: 10 Listopada 2013, 13:31:17 czas Polski wysłana przez amigorg »

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • View Gallery
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Listopada 2013, 13:53:51 czas Polski »
amigorg - dzięki mam już na pendrivie

Offline Jakub

« Odpowiedź #12 dnia: 10 Listopada 2013, 13:56:51 czas Polski »
jak było luźno w połączeniu gniazdo -czop to mieszałem klej z drobnymi trocinami(pyłem)

Można, ale dużo lepsze jest na za cienki czop naklejenie fornirka czy obłogi jeśli różnica w pasowaniu jest bardziej pokaźna  :o
Pozdrawiam Jakub.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 10 Listopada 2013, 16:10:21 czas Polski »
Amigorg, dzięki za udostępnienie! Daję "+" :)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #14 dnia: 10 Listopada 2013, 17:17:30 czas Polski »
Dzięki Miłosz, ale wolałbym dostawać plusy za moje projekty, rady, realizacje. Norma to norma.