23 Sierpnia 2026, 16:16:30 czas Polski

Autor Wątek: Ławka dwuosobowa - wyd. 2 poprawione  (Przeczytany 10489 razy)

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
Odp: Ławka dwuosobowa - wyd. 2 poprawione
« Odpowiedź #15 dnia: 10 Listopada 2013, 17:25:46 czas Polski »
amigorg - podobnie pomyślałem jak już chciałem dawać Ci kolejnego plusa  :)  ale targnęła mną obawa
żeby cyferki do glowy Ci nie uderzyły ;) :D  (taki żart)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #16 dnia: 10 Listopada 2013, 17:30:26 czas Polski »
Waldi, będziesz miał jeszcze okazję. Pomysłów mam więcej niż kasy na ich realizację, a trochę mniej niż książek w naszej domowej  biblioteczce ;)

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
« Odpowiedź #17 dnia: 10 Listopada 2013, 17:43:29 czas Polski »
Pieniądze nic nie dadzą jeśli brak pomysłu i ochoty do pracy, na Twoje realizacje czekam jak zwykle z niecierpliwością
( niecierpliwy jestem z natury ;) )

mily68

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 10 Listopada 2013, 17:56:23 czas Polski »
Ryszard plus za pomoc - udostępnienie normy; za Twoje fotorelacje z realizacji też się należą plusy i jak widać takowe "lecą". Najważniejsze że masz czas i ochotę a pieniądze - cóż, rzecz nabyta... :)

Offline MarcinW

« Odpowiedź #19 dnia: 10 Listopada 2013, 22:01:55 czas Polski »
Witam ponownie.
Zgodnie z obietnicą zdjęcia polaczeń czopowych oraz obecny status prac. Krawędzie głównych elementow zostały zaokraglone. Chciałbym wykonać zaokrąglenia na wszystkich elementach z tym że na pozostałych krawędziach widzialbym znacznie mniejszy promień, ale aktualnie nie dysponuje jeszcze odpowiednim frezem (przy nastepnych zakupach mam nadzieję :D).
Pozatym przeszlifowałem wszystko papierem 60, 100 i 120. Teraz na noc spryskalem i jutro mam zamiar przeszlifować raz jeszcze na 150
A potem czeka mnie montaż - obawiam sie tylko że będzie trzeba zainwestować w sciski bo nie wiem czy mi wystarczy zeby wszystko odpowiednio podociskać przy sklejaniu.
Jak zwykle czekam na wasze komentarze / opinie nie tylko na temat dotychczasowych prac, ale również (a może przede wszystkim) sugestie na temat co moge poprawić w przyszłości.

Pozdrawiam
MarcinW

Offline Jakub

« Odpowiedź #20 dnia: 10 Listopada 2013, 22:14:06 czas Polski »
Nooo to mi się podoba, porządne połączenia, od takich rzeczy warto zacząć bo pracując dłutem i grzbietnicą nauczysz się drewna, obujesz z nim, poznajesz jak się zachowuje przy obróbce itd. Tradycyjne połączenia zawsze fajnie wyglądają przed montażem finalnym, zwłaszcza jak się ładnie ułoży jedno obok drugiego  ;)

Widzę, że DYMKA już hula na warsztacie;)

Jedyne co, to musisz w mojej opinii popracować nad wyglądem, estetyką, proporcjami Twoich mebli. Są dość ordynarne, ale w sumie tak po kawałkach nie ma też co oceniać. Pooglądaj sobie jakieś prospekty z meblami, katalogi czy nawet wybierz do IKEI (świetni projektanci, wszystko jest przemyślane, w kwestii estetyki oczywiście).

Co do zaokrąglania małym promieniem to w tak miękkim drewnie jak masz wystarczy klockiem z papierem 100 parę razy po krawędzi ładnie przejechać i nikt nawet się nie kapnie, że to ręcznie robione, tylko trzeba troszkę wprawy i cierpliwości. Niedługo wrzucę gotowy mój fotel i tam wszystkie krawędzie samemu papierem na klocku wyoblałem krawędzie. To akurat buk więc czasem to już cholery dostawałem  ;D

Myślę, że szybko osiągniesz wysoki poziom naszego rzemiosła.

A jeszcze coś, widzę, że pracujesz głównie w modrzewiu. Powalcz też z innymi gatunkami, żebyś miał porównanie.

Oby tak dalej do przodu.
« Ostatnia zmiana: 10 Listopada 2013, 22:19:01 czas Polski wysłana przez Jakub »
Pozdrawiam Jakub.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #21 dnia: 10 Listopada 2013, 22:17:56 czas Polski »
Wszystko wygląda na porządnie przygotowane. Czy pamiętałeś, aby gniazdo wykonać trochę głębsze ( 2 mm) od wysokości czopa? (miejsce na nadmiar kleju)

Offline robson

« Odpowiedź #22 dnia: 10 Listopada 2013, 22:26:06 czas Polski »
Mogę potwierdzić stwierdzenie ,że bardzo szybko się rozwijasz jeszcze trochę czasu i wygryziesz kilku zawodowców z tego forum ;D

Offline MarcinW

« Odpowiedź #23 dnia: 10 Listopada 2013, 22:26:53 czas Polski »
Pracuje w modrzewiu bo taki materiał kupilismy i okazało się że kupilismy duużo. A więc warto go teraz wykorzystać. W najblizszej przyszlości zamierzam kupic troche świerka i sosny. Taki material jest też swego rodzaju dobrą lekcją. Jak dyskutowaliśmy wcześniej ten materiał ma swoje "humory" i z każdym kolejnym projektem coraz bardziej udaje mi się nad tymi humorami panować. Dymka świetnie się sprawdziła przy prostowaniu śmigieł :). Pozatym ilość sęków jest też wyzwaniem, z którym trzeba sobie na bieżaco radzić.

Co do proporcji i wygladu - jak to nazwaleś są "ordynarne". Cos w tym jest. MOże nie ujałbym tego tak dosadnie. Ale rzeczywiscie wiem, że jest to pole do poprawy. Tutaj tego nie widać. Ale w porównaniu do poprzedniej realizacji o której wspomnialem na początku - nogi i kilka innych elementów są chudsze i smuklejsze co juz zmienia trochę proporcje. Wiem że jest jeszcze kilka rzeczy do poprawy. MIędzy innymi dymka z kilkoma jej funkcjami pomorze mi równiez w wykonaniu tych elementow.

Amigorg - tak, gniazda są około 3mm głebsze niż wysokość czopów

Robson - dzięki, ale jestem realistą i wiem, ze do tego mi jeszcze spooooooooro brakuje

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #24 dnia: 11 Listopada 2013, 00:35:48 czas Polski »
przede wszystkim) sugestie na temat co moge poprawić w przyszłości.
No to tak -   dotyczy to  ławki  : w oparciu    ,   te pionowe  szczebliny v   ,   dałbym o połowę  cieńsze , mocno  zaokrąglone  -........ lepsze proporcje    ,  łatwiej  robi   się połączenia   ,  bo nie musisz     je  mieć idealnie  zgrane  z płaszczyzną   poziomych   ramiaków   .
Po   sklejeniu      ,  możesz połączenia  wzmocnić     ,     przewiercając je  raz       (lub  dwa po skosie     ) i wbijając kołki . Zrobisz je z listewki kwadratowej  5x5 mm     ,   potniesz na krutkie odcinki  i trochę tylko dłutem zjedziesz kanty , by łatwiej  wbić w otwór . ( zrób  próbę ) Sam koniec kołka  ok 1 cm      ,   nic   mu  nierób . Jak go dobijesz ( klej ) na równo to po  oszlifowaniu otrzymasz      na   ramiakach    prawie kwadratowy widok  kołka . Będzie to też ozdobą połączenia  .
Jeśli  chodzi  o  zaokrąglanie - to  patrząc od strony żywotności   wyrobu   , te kanty  co     są  na górze  , zaokrąglamy  mocno , a te co  są   spodnimi mało  ,   zaś  pionowe są nie istotne ( lepiej jak nie są ostre , bo i lakier czy impregnat zawsze   na   ostrym   będzie się słabiej trzymał   )   Dlaczego  tak ? Bo  kropla  wody łatwiej spływa z pochyłej  płaszczyzny  ( można robić skośne górne  płaszczyzny ramiaków  poziomych  , czy mocno  zaokrąglone    ) ,  a najlepiej urywa się  z ostrego  kantu  , a jeśli  jest  zaokrąglony    to   potrafi  przejechać pod  spód materiału  . :D

Offline MarcinW

« Odpowiedź #25 dnia: 11 Listopada 2013, 11:07:07 czas Polski »
Dzięki za sugestie!
Co do połączeń to brzmi to całkiem ciekawie - musze poćwiczyć i może nasteponym razem uda mi się cos takiego zastosować.
Myslałem też o zmniejszeniu odstepów pomiedzy szczebelkami w oparciu. Ale wydaje mi się że przy wymiarach szczebli, które użyłem wyglądałoby to strasznie masywnie. Na przyszłość chciałbym odchudzic trochę szczeble i wtedy rzeczywiści gęstsze ich poukładanie będzie lepiej wygladalo.
A jesli chodzi o zaokraglenia i ich wplyw na spływanie wody, to o tym nie pomyślałem. Ale skoro jest to ławka ogrodowa to takie rzeczy są bardzo istotne. Na przyszłość będę bał to pod uwage - dzięki!

Pozdrawiam
MarcinW

Offline Lidka

• Administrator
  • Sr. Member
  • Ocena +4/-1
  • View Gallery
« Odpowiedź #26 dnia: 13 Listopada 2013, 20:42:53 czas Polski »
Jak tak dalej pójdzie to zamówię ławkę modrzewiową do swojego ogrodu :)  Gratuluję wytrwałości i postępów.

Offline MarcinW

« Odpowiedź #27 dnia: 13 Listopada 2013, 23:02:01 czas Polski »
Obecnie warstwa pierwsza lazury jest w trakcie wysychania. Jutro planuję drobne zmatowienie papierem 180 i połozenie drugiej warstwy.
W planach co do przyszłych realizacji mam jeszcze użycie Penetrinu, o ktorym wspominał Amigorg. Niestety nie udało mi się go sprowadzić na cczas by użyć przy obecnej ławce.

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #28 dnia: 14 Listopada 2013, 11:28:02 czas Polski »
MarcinW - jak użyjesz papieru czy gąbki ściernej i zobaczysz że masz lazurę na papierze - zostaw jeszcze na 1-2 dni. Teraz jest zimno i wilgotno i lazura długo schnie. Chyba że masz elementy przy kominku ;)
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline MarcinW

« Odpowiedź #29 dnia: 14 Listopada 2013, 22:17:49 czas Polski »
Elementy są w pomieszczeniu ogrzewanym - temp ok 18 stC. Rano gdy szlifowałem pierwszą warstwę to juz było OK. Jednak juz zauważyłem że schną wolniej niż w sierpniu czy wrześniu. Teraz muszę odczekać 24h przynajmniej, w porównaniu do 12 we wrześniu. Trochę mi to opóźnia czas do montażu. No ale pewnych rzeczy sie nie przeskoczy.