30 Maja 2026, 07:45:35 czas Polski

Autor Wątek: Nowy dział poświęcony Hardware  (Przeczytany 6927 razy)

Online Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
Nowy dział poświęcony Hardware
« dnia: 11 Lipca 2016, 01:11:25 czas Polski »
Witam.

Tak od dłuższego czasy przeglądam Forum i brakuje mi działu poświęconego konputerom, a właściwie jego części składowych, monitorom, drukarkom czyli oględnie rzecz ujmując - hardware.

Jest na forum wiele osób znających się na żeczy.
Nowoczesne oprogramowanie wymaga mocniejszych stacji roboczych, lepszych monitorów.
Myślę że warto by taki dział stworzyć.

Pozdrawiam.

Offline Rizer

Odp: Nowy dział poświęcony Hardware
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Lipca 2016, 01:23:16 czas Polski »
Raczej powinno być ,, rzeczy" ;)  Popieram pomysł, ale myślę, że to byłby bardziej taki support.

- Tapatalk

,,Dla człowieka który ma tylko młotek, wszystko zaczyna wyglądać jak gwóźdź"
                                                                Abraham Maslow

Online Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Lipca 2016, 01:32:45 czas Polski »
Ach ta moja gramatyka. Staram się ale wpadki są.
Przepraszam i dziękuję za poprawienie.

Dokładnie o to chodzi. Jest taka masa towaru na rynku że nie wiadomo co do czego i dlaczego.
Ja się poddałem z gonitwą za nowinkami. Nie dam rady wszystkiego ogarnąć a pomoc potrzebna, jak choćby z monitorem (inny wątek w innym dziale).
No i właśnie nie ma miejsca gdzie by taki temat poruszać.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Lipca 2016, 08:59:52 czas Polski »
Popieram.
Przyda się jeszcze dział narzędzi dla dzialkowicza i małego rolnika ;)

Offline Henry

« Odpowiedź #4 dnia: 11 Lipca 2016, 09:19:01 czas Polski »
Nie, absolutnie nie. Na forum jest za dużo informatyków - dasz im dział to będą bleblać o sprzęcie.

Offline DMariusz

« Odpowiedź #5 dnia: 11 Lipca 2016, 09:26:16 czas Polski »
Haha, ja ostatnio wybierałem drukarkę... Przeanalizowałem szybkość druku, wydajność, ceny tuszu... złapałem się na tym, że zacząłem patrzeć na ceny zamienników...
Po czym pojechalem w niedziele wieczorem do Tesco i wziąłem jedyną czarną, żeby mi pasowała do głośników na biurku :D Stwierdziłem że na tyle niewiele drukuję, że wolę mieć estetykę biurka zachowaną niż przyoszczędzić te kilka(naście) złotych rocznie.

A jeśli szukasz sprzętu - zerknij na purepc.pl Tam co miesiąc aktualizują polecane zestawy komputerowe w różnych przedziałach cenowych.

Z rad praktycznych -
1. dysk SSD znakomicie przyspiesza codzienną pracę, naprawdę warto.
2. Nie warto oszczędzać na zasilaczu. Zdarzyło się w mojej rodzinie, że padnięty zasilacz uwalił dysk twardy.

Nie, absolutnie nie. Na forum jest za dużo informatyków - dasz im dział to będą bleblać o sprzęcie.

Jak to 'za dużo'? To jakaś segregacja się robi....
A tak na serio - Informatyka poszła do przodu. O ile na studiach byłem ze sprzętem na bieżąco, to teraz ..
się poddałem z gonitwą za nowinkami. Nie dam rady wszystkiego ogarnąć
.
I jeśli chodzi o hardware komputerowy - są portale/fora z taką specjalizacją i uważam że dadzą lepszy/szerszy pogląd niż dział na forum o drewnie

Offline amikron

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Sol omnibus lucet
  • View Gallery
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Lipca 2016, 09:35:01 czas Polski »
Zgadzam się z przedmówcą, sam jestem informatykiem, jest wiele specjalistycznych miejsc, gdzie można na temat hardware poczytać. W samym stolarstwie nie ma nic na tyle nietypowego, żeby wymagało wiedzy IT niedostępnej gdzie indziej.

A fora i portale specjalistyczne z IT żyją i tam wiedza będzie aktualna, u nas najnowszy polecany dysk czy monitor do CAD za rok będzie już zwyczajnie starszy, a pewno nikt nie uaktualni naszych wpisów.

Offline Rizer

« Odpowiedź #7 dnia: 11 Lipca 2016, 09:37:30 czas Polski »
Niby tak ale to nasze forum nie zawsze jest tylko o drewnie :) A panuje tutaj taka atmosfera i w ogóle tak miło i kulturalnie, że chciałoby się używać tylko tego forum a nie ,,obcej" elektrody. :)

- Tapatalk

,,Dla człowieka który ma tylko młotek, wszystko zaczyna wyglądać jak gwóźdź"
                                                                Abraham Maslow

Offline Henry

« Odpowiedź #8 dnia: 11 Lipca 2016, 10:01:44 czas Polski »
Przecież jak zapytasz w Hyde Parku to nikt Cię nie pogoni.

A tak na serio - Informatyka poszła do przodu. O ile na studiach byłem ze sprzętem na bieżąco, to teraz ..

Jako software'owiec jakoś tego nie czuję - że trochę szybciej i trochę pojemniej... ale gówniany software i tak wszystko zżera. No może SSD pozwala trochę szybciej wystartować system (chociaż dysk na pamięciach zamiast dysków magnetycznych to też żadna rewolucja bo przyspieszałem sobie w ten sposób komputer już 25 lat temu).

Offline amikron

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Sol omnibus lucet
  • View Gallery
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Lipca 2016, 10:02:07 czas Polski »
chciałoby się używać tylko tego forum a nie ,,obcej" elektrody

Brak osobnego podforum o hardware IT nie oznacza w żadnym razie, że nie można pytać o takie tematy tych co się znajdą i podejmą odpowiedzi ;)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Lipca 2016, 10:06:56 czas Polski »
może SSD pozwala trochę szybciej wystartować system (chociaż dysk na pamięciach zamiast dysków magnetycznych
Bla  bla  bla. ..     zboczeńcy.

Offline amikron

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Sol omnibus lucet
  • View Gallery
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Lipca 2016, 11:50:56 czas Polski »
Bla  bla  bla. ..     zboczeńcy.
Tam zaraz zboczeńcy - kochający inaczej ;) A faktycznie SSD to jedyny ostatnimi laty wynalazek, który znacznie przyspiesza komputer. Bo i dysk to najwolniejszy z podzespołów typowo mających wpływ na wydajność.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #12 dnia: 11 Lipca 2016, 12:24:26 czas Polski »
No może SSD pozwala trochę szybciej wystartować system (chociaż dysk na pamięciach zamiast dysków magnetycznych

Uuu a to nie przypadkiem rozmowy o UFO ;D
Sorry,głowa popiołem posypana :P

Offline 91az

« Odpowiedź #13 dnia: 11 Lipca 2016, 12:26:04 czas Polski »
Siedzę na tym forum, żeby się oderwać od dołującej rzeczywistości IT :-/
Nowy dział: ok pod warunkiem, że będzie się tam dyskutować na temat suszenia sklejki w drewnianej obudowie PC / koparki ETH z kilkoma suszarkami AMD ;-)

Swoją drogą jest już coś w okolicach software CAD, gdzie dyskutuje się o doborze sprzętu (monitory: Jeden / dwa wątki przyczepione na początku listy powinny wystarczyć), może zostawmy to tam,  żeby nie kusiło trolować o blaszakach, zamiast o istocie tematu forum (drewnie i pochodnych).

Offline BlackJack15

« Odpowiedź #14 dnia: 14 Sierpnia 2016, 07:09:08 czas Polski »
Pomóc zawsze chętnie pomogę ale jestem tutaj po części by uciec od codzienności - doradzanie w IT nie jest proste - są różne potrzeby i dla różnych osób to samo rozwiązanie nie zawsze będzie najlepsze - zostawmy jednak to forum dla pasji która nas łączy. O monitorach, drukarkach i najnowszych technologiach jest gdzie poczytać ale znaleźć grupę "zapaleńców" dzielących hobby to już nie tak łatwo - szczególnie trafiając w tak fajną obsadę :) i fachowość (mam na myśli głównodowodzącego ;) )