06 Maja 2026, 10:03:16 czas Polski

Autor Wątek: Pytanie o oświetlenie warsztatu.  (Przeczytany 5103 razy)

Offline Gerdo

Odp: Pytanie o oświetlenie warsztatu.
« Odpowiedź #15 dnia: 27 Września 2016, 19:51:54 czas Polski »
W sieci można znaleźć ile optymalnie trzeba lumenów na m2 aby było komfortowo. Natomiast jesli chodzi o barwę światła to skala jest dość wąska. Innymi słowy pomiędzy np 4000K a 5000K jest ogromna różnica. Np 4000K dla mnie to jest max ponieważ to 4000K juz jest zbyt ''białe'' dla mojego oka.

Z iloscią punktów światła musisz uważać ponieważ warsztat, to nie łazienka czy kuchnia gdzie światło nie musi być rozłożone az tak równomiernie. Lepiej zastosować więcej punktów ponieważ wtedy równomiernie się rozłoży i nie będą się tworzyć cienie.

Ja np zdecydowałem się na więcej punktów ponieważ jeśli będę chciał to zawsze mogę dołożyć lub odjąć i dostosować do swoich potrzeb. Jednak pamiętaj o tym aby żarówki połączyć rownolegle, a nie szeregowo ponieważ wtedy wyjęcie jednej żarówki spowoduje zamknięcie obwodu, a tym samym pozostałe żarówki przestaną świecić.
Najlepiej aby warsztat był dobrze oświetlony. 3600lu to wcale nie tak dużo.

Ja raczej bym się decydował na żarówki Led. Oprawki E27 są śmiesznie tanie.
Żarówki juz droższe, ale to jest najtańsze rozwiązanie w stosunku do uzyskanych lumenów.
Kupiłem świetlówki Led no i ok - te będą, ale czy był to najlepszy możliwy wybór?  Szczerze wątpię.

Offline seba.kl

« Odpowiedź #16 dnia: 27 Września 2016, 20:00:52 czas Polski »
Andriu niestety nie mam ale ostatnio wieszałem u kumpla w garażu i 2 dają dużo światła
Natomiast u siebie na szybko zrobiłem coś takiego z tego co miałem pod ręka barwa 3000k

I jest spoko
Maja 4x8w
« Ostatnia zmiana: 27 Września 2016, 20:03:50 czas Polski wysłana przez seba.kl »

Offline seba.kl

« Odpowiedź #17 dnia: 27 Września 2016, 20:11:17 czas Polski »
Gerdo żarowki nie zawsze są dobre bo jednak świecą trochę po suficie
Oprawki GU10 są tańsze a źródła w podobnej cenie dodatkowo strumień jest skierowanym prawie w całości do dołu i rozproszenie między 8 a 120 stopni więc możesz sobie nawet zrobić precyzyjne doswietlenie

Offline Andriu

« Odpowiedź #18 dnia: 27 Września 2016, 21:24:40 czas Polski »
w dotychczasowym garażu mam  zwykłe plafony  gdzie żarówki  są zamocowane  w poziomie i na wysokości 210 cm bo tak nisko mam sufit i jest kiepska widoczność  tworzą się cienie. W nowym pomieszczeniu będzie  250 wysokości i tam chce już dać  dobre i w miarę zdrowe oświetlenie.  myślałem aby kupić oprawy świetlówkowe o kącie padania światła 120 stopni  bo jest dość wysoko. może lepiej dać zwykłe żarówki ledowe  10Wat    więcej i gęściej .

Offline Gerdo

« Odpowiedź #19 dnia: 27 Września 2016, 22:37:38 czas Polski »
Dlatego właśnie mowie o tym aby źródła światła były rozmieszczone, a nie w jednym punkcie.
Gdy uzywałem słowa ''żarówka'' miałem na myśli tylko i wyłącznie żarówki Led. One ze względu na swoją budowę nie świecą po suficie.

Cienie mogą się robić z dwóch powodów. Jeden oczywisty.
Albo światło jest tylko w jednym miejscu.Albo użyta jest klasyczna żarówka i faktycznie tak jest, że są miejsca lepiej i słabiej oświetlone.

Offline seba.kl

« Odpowiedź #20 dnia: 28 Września 2016, 08:33:54 czas Polski »
Tak to swieci

A tak wygląda

Jak chcesz użyć tych to nad blatem roboczym 2 sztuki żebyś sobie nie zasłaniał światła np na końcach stołu i jeszcze po sztuce do oświetlenia reszty (ale zależy jak masz rozmieszczony garaż)
Zrób rysunek z wymiarami to ci wrzuce do projektu oświetlenia i zobaczymy jak to wygląda

Offline Andriu

« Odpowiedź #21 dnia: 29 Września 2016, 10:53:53 czas Polski »
myślałem żeby dać  zwykłe żarówki ledowe zamontowane  w  korytku podwieszanym   tak jak  ty robiłeś  w  opraweczkach, dzięki temu  będę mógł przestawić żarówkę  a jak będzie za mocna  to mogę  kupić  mniejszą moc.
 nad  blatem roboczym  może dałbym świetlówkę
załączam rys.  wczoraj kuzyn zrobił prowizoryczny projekt  oświetlenia 
Na początek robie pomieszczenie do skręcania  mebli  o wymiarach 4,3x4,5  znajdzie się tam  ciąg szafek na narzędzia, wiertarka kolumnowa, Na wejściu jest brama garażowa wiśniowski ocieplana z elektrycznym podnoszeniem ,   tak aby  ułatwić  transport gotowych szafek  a  jak  będzie  pusto to można  zaparkować samochód.  a w przyszłości  powiększam warsztat  o pomieszczenie  4,5 x 8 m gdzie znajdzie się  piłą okleiniarka.  brama garażowa nie ma przeszklenia.
z uwagi na to że  była w tym pomieszczeniu chlewnia zbiłem cały tynk i wylewki  no i robię  nową  instalację. 
kółko z x to punkty oświetleniowe.