16 Maja 2026, 15:03:30 czas Polski

Autor Wątek: Pytanie o oświetlenie warsztatu.  (Przeczytany 5123 razy)

Offline Gerdo

Pytanie o oświetlenie warsztatu.
« dnia: 11 Lipca 2016, 16:47:48 czas Polski »
Witam. Postanowiłem wymienić oświetlenie w warsztacie na świetlówki LED. Znalazłem o długości 60cm, 9W i 800 Lumenów. Ile sztuk powinienem kupić aby zapewnić sobie dostateczną ilość światła,  według was.
Warsztat jest o pow ok 33m2 - 10x3 tak mniej więcej bo to nie jest idealny prostokąt.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
Odp: Pytanie o oświetlenie warsztatu.
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Lipca 2016, 17:27:30 czas Polski »
Będzie Ci się podobać takie  światło?

Offline Henry

« Odpowiedź #2 dnia: 11 Lipca 2016, 17:30:49 czas Polski »
Nie podałeś wysokości. Ale tak z 15 do 20 powinno być ok jeśli masz ściany zastawione czymś. Jeśli białe ściany to może mniej.
No i oczywiście tylko te z ciepłym odcieniem jeśli chcesz tam siedzieć dłużej.

Offline Gerdo

« Odpowiedź #3 dnia: 11 Lipca 2016, 18:03:18 czas Polski »
Świetlówki jakie by mnie interesowały mają barwę swiatła 4000K, czyli mniej więcej jak dzienne. Sufit jest na wysokości 270cm.
Tomku mógłbyś rozwinąć pytanie, które postawiłeś?:)
Wybiorę ciepłą barwę,  wiec nie powinno męczyć oczu jak typowe białe szpitalne. Świetlówki LED tez podobno są łagodniejsze dla oczu.

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Lipca 2016, 18:09:50 czas Polski »
Pamiętaj ze ciepłe ledy są ciepłe tylko przez kilka lat. Potem stają się zimne.
Świetlówki led są o tyle lepsze, że nie ma szans na mruganie. Bo to zwykły led tylko w innej oprawie. 
Pamiętaj ze led jest mocno punktowym światłem wiec najlepiej go odbijać  (obudowy rastrowe lub od ścian czy sufitu)

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Lipca 2016, 18:46:30 czas Polski »
Ja bym proponował na poczatek zainstalować kilka, a jesli stwierdzisz że za mało to dodaj.

Możesz też podzielic oświetlenie na kilka stref,  bo po co świecić wszędzie jak będziesz pracował w jednym miejscu.

Offline Gerdo

« Odpowiedź #6 dnia: 11 Lipca 2016, 18:54:20 czas Polski »
To dam linka do tych, które sobie wymyśliłem. Finansowo były dla mnie ok. Bo nawet te 200PLN mogę dać, nawet gdyby za te parę lat trzeba by je wymienić, bo stracą barwę, czy coś innego się stanie. Na tą chwilę nie stać mnie na więcej.
http://allegro.pl/swietlowka-led-neutralna-g13-t8-60cm-18w-4000k-i6259428810.html

Chciałbym relatywnie dobrze oświetlony warsztat, no i wydać jak najmniej.

Robert tak zamierzam zrobić- podziele to na dwie lub trzy strefy.
Kupuje przez Allegro no i wiesz, zawsze odejdzie mi koszt przesyłki za drugą dostawę jeśli bylo by mało.
« Ostatnia zmiana: 11 Lipca 2016, 19:04:37 czas Polski wysłana przez Gerdo »

Offline Henry

« Odpowiedź #7 dnia: 11 Lipca 2016, 20:11:31 czas Polski »
CRI > 70Ra    ::)

Offline Gerdo

« Odpowiedź #8 dnia: 11 Lipca 2016, 20:49:40 czas Polski »
Rzeczywiście te 70cri to jest takie minimum.
Narazie kupiłem 10szt. Podłączę gdy przyjedzie kurier i wam napiszę, jak to wygląda i świeci.  Jeśli nie będę zadowolony, to najwyżej odeśle.

Offline Henry

« Odpowiedź #9 dnia: 12 Lipca 2016, 10:47:17 czas Polski »
Co najwyżej nad stołem roboczym, tam gdzie będziesz dłubał ręcznie, dodasz sobie jakiś halogen na wysięgniku.

Offline marek20

« Odpowiedź #10 dnia: 16 Lipca 2016, 22:41:04 czas Polski »
Świetlówki jakie by mnie interesowały mają barwę swiatła 4000K, czyli mniej więcej jak dzienne.
To ja mam żarówki filmowe o dokładnie świetle dziennym o barwie 5500 kelwinów

Offline Andriu

« Odpowiedź #11 dnia: 25 Sierpnia 2016, 11:17:20 czas Polski »
Gergo zainstalowałeś to oświetlenie? jak świeci i ile w sumie  zamontowałeś. Napisz czy masz  jakieś okno w tym pomieszczeniu.

Offline seba.kl

« Odpowiedź #12 dnia: 25 Sierpnia 2016, 13:08:04 czas Polski »
Jak bym mógł coś doradzić to nie kupujcie swietlowe tylko kąpletne oprawy mają lepsze parametry dla przykładu
https://www.hurtelektryczny.pl/hity-cenowe/oprawa-hermetyczna-ip65-linea-36w-3600lm-lht050-lumax
Naprawdę efekt jest lepszy niż montaż samych swietlowek testowalem u siebie i jak dla mnie to jest to porażka z tymi świetlówkami już lepiej montować zwykłe żarówki ledowe
« Ostatnia zmiana: 25 Sierpnia 2016, 13:10:42 czas Polski wysłana przez seba.kl »

Offline Gerdo

« Odpowiedź #13 dnia: 25 Sierpnia 2016, 13:40:56 czas Polski »
Dość długo na okablowanie czekam. Może ktoś zna Elektrotop.pl - nie mieli przewodu, a robie od razu całą elektrykę no i oświetlenie tez.
Nie mieli kabla 4x6mm2 no i się to przeciągnęło. Wszystko wskazuje na to ze jutro przyjdą no i wzywam elektryka, więc obiecuje ze zdam relacje.

Okno mam jedno. Jakieś 140x80 cm plus przy drzwiach taki świetlik 20x70 - tak na oko.
Generalnie jest to pomieszczenie piwniczne o całkiem sporej pow, 30m2 i dlatego dosyć ciemnym.

Marek 5500K to całkiem sporo.

Offline Andriu

« Odpowiedź #14 dnia: 27 Września 2016, 11:28:12 czas Polski »
Seba.kl masz jakieś zdjęcia  jak to świeci. obawiam się że  3600 lm  to  jest  bardzo dużo. Obejrzałem sobie dokładnie  te oprawy które polecasz. Potrzebuje dobrać oświetlenie   do pomieszczenia  4,5 x4,3  z jednym oknem  150x90 od wschodu.  na  środku będzie stół montażowy  myślałem o dwóch  oprawach  na środku  w  odległości  1,5 metra od  ścian  oraz  jakieś  punktowe oświetlenie do wiertarki. Nie wiem ile potrzeba natężenia światła na takie  pomieszczenie.