12 Czerwca 2026, 13:04:36 czas Polski

Autor Wątek: Moje pierwsze CNC  (Przeczytany 5500 razy)

Offline s.alex5

Moje pierwsze CNC
« dnia: 12 Lipca 2016, 16:01:25 czas Polski »
Poniżej przedstawiam mój projekt plotera cnc. Nad budową jakiejś maszyny sterowanej elektronicznie zastanawiałem się już od dawna. Najpierw myślałem o drukarce 3D, ale w końcu wybór padł na ploter. Do budowy plotera zainspirował mnie Pan Jarek Ostaszewski. Poniżej opisze budowę całego plotera.

Projekt i koncepcja:

Główną koncepcją była budowa małego taniego (wyszło niezbyt tanio) plotera z płyt wiórowych.
Cały projekt narysowałem jednego wieczoru na kartkach A4. Wyliczyłem wszystkie wymiary płyt, prowadnic śrub itp.

Wykonanie:

-konstrukcja
Cała konstrukcja została wykonana z płyt wiórowych 18mm.
podstawę i stół wykonałem z dwóch płyt skręconych razem 36mm. W górnej płycie stołu przed skręceniem wywierciłem otwory i wbiłem w nie nakrętki kłowe które służą do mocowania obrabianego materiału. Pionowe elementy bramy także wykonałem z dwóch płyt skręconych razem.

-Prowadnice i napęd
Jako prowadnic użyłem wałków liniowych ø16mm po dwie podpory na wałek. Po wałkach jeżdżą łożyska liniowe w oryginalnych aluminiowych obudowach.
Do napędu użyłem śrub trapezowych ø12mm. Dużym problemem było mocowanie nakrętek do elementów, ale do okrągłych nakrętek nadlałem podstawy z kleju epoksydowego zeszlifowałem, wywierciłem i nagwintowałem otwory którymi wszystko przytwierdziłem. Kolejnym problemem było wyłożyskowanie śrub trapezowych. Do tego celu użyłem po dwa zwykłe łożyska i dwa łożyska oporowe. Dodatkowo dwie nakrętki z nagwintowanymi z boku otworami do kontrowania. Całość umieściłem w obudowach wykonanych z grubego plastiku.
Do napędu użyłem silników krokowych bipolarnych STP-42D2131 (po 6 zł szt na Allegro) do których nigdzie nie mogę znaleźć zadnych parametrów technicznych i nie wiem jak ustawić prąd i jakie podać napięcie.
Gdyby ktoś wiedział coś o tych silnikach to proszę o pomoc.

-Sterowanie
Maszyna sterowana jest za pomocą Arduino UNO z oprogramowaniem GRBL, CNC Shield i stepsticów A4988.
W kalibracja maszyny bardzo pomógł mi temat na innym forum:http://www.rcclub.eu/viewtopic.php?f=108&t=8124
Niestety spaliłem wiele stepsticków i dwa µkontrolery ale maszyna ruszyła :grin:
Kolejnym problemem były krańcówki. Zwykły komplet krańcówek do drukarki 3D.
Krańcówki po uruchomieniu maszyny same załapywały i nie wiedziałem co robić ale z pomocą przyszły google i okazało się że problemem były przewody od silników poprowadzone obok przewodów od krańcówek. W internecie znalazłem wiele rozwiązań z ekranowaniem, tranzystorami, transoptorami itp. Ale stwierdziłem że najłatwiej będzie użyć zwykłych przekaźników.

Wrzeciono:
Jako wrzeciona użyłem Dremela 4000 ponieważ tylko to miałem pod ręką.

-Oprogramowanie
Do wysyłania G-kodów używam oprogramowania Uniwersal G-code Sender.
A do projektowania używam oprogramowania Aspire.

Efekt końcowy
Mimo wielu problemów maszyna śmiga bardzo dobrze wykonałem już wiele frezowań nawet wyciąłem już sporą wieżę Eiffla około 70cm wysokości.
Pole robocze maszyny to
X= 60cm
Y= 40cm
Z= 18cm
Ploter jest naprawdę sztywny mimo konstrukcji z płyt, frezowałem dwa koła ø70mm w 5mm aluminium frezem 1/8"
i szło całkiem sprawnie.
Jestem bardzo zadowolony z osiągów maszyny.

Koszty:
Miałem zamiar zmieścić się w 1500zł, ale niestety koszty rosły i wyszło grubo ponad 2000zł.

Kilka zdjęć:

Offline s.alex5

Odp: Moje pierwsze CNC
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Lipca 2016, 16:02:02 czas Polski »
Jeszcze zdj wieży

Offline Rizer

« Odpowiedź #2 dnia: 13 Lipca 2016, 00:30:01 czas Polski »
Moja pierwsza relizacja to był stołek który teraz jest częścią gleby i atmosfery a Ty tak po prostu sobie cnc zrobiłeś :)  Jestem pod dużym wrażeniem. :D

- Tapatalk

,,Dla człowieka który ma tylko młotek, wszystko zaczyna wyglądać jak gwóźdź"
                                                                Abraham Maslow

mily68

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Lipca 2016, 01:02:14 czas Polski »
Ja również.
Za ile wykonałbyś drugi działający egzemplarz?

Offline s.alex5

« Odpowiedź #4 dnia: 13 Lipca 2016, 15:31:50 czas Polski »
Sorry, ale nie chce wykonywać maszyny na sprzedaż. Tą maszynę wykonałem ponieważ interesuje mnie technika i elektronika, a poza tym nie miałem co robić w ziemie. ;D Teraz mam zamiar wykonać piłę taśmową, ale o tym będę pisał w innym poście.
« Ostatnia zmiana: 13 Lipca 2016, 15:36:50 czas Polski wysłana przez s.alex5 »

mily68

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Lipca 2016, 23:58:16 czas Polski »
O ziemie się nie martw - mam sporo po budowie domu ;)

Offline krzyś48

« Odpowiedź #6 dnia: 14 Lipca 2016, 09:24:43 czas Polski »
Pięć razy musiałem przeczytać,żeby skapnąć o co chodzi :o ::) :P
Ale to jak z kawałem,Polak się śmieje dwa razy,
jak wszyscy się śmieją,i jak zrozumie ;D
Chyba jeszcze za rano :-\
Pozdrawiam ;)

Offline amikron

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Sol omnibus lucet
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Lipca 2016, 09:37:03 czas Polski »
Jestem pod ogromnym wrażeniem. Naprawdę, szacunek i gratulacje! Wspaniała robota. Kiedyś myślałem o zrobieniu licznika do darta z arduino, ale po Twoim projekcie to wydaje mi się to infantylne...

Offline noprofi_semi

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Gwóźdź wystaje, chwytaj za młotek.
  • View Gallery
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Sierpnia 2016, 12:20:02 czas Polski »
Brawo ty. Bardzo ładnie to wygląda i proporcje rozsądne. Super. Gratulacje

Offline demolkaa

« Odpowiedź #9 dnia: 15 Sierpnia 2016, 21:02:46 czas Polski »
ile chcesz za robienie takiej wieży Eiffla może trochę większej??
Nie ma haka na DIY cwaniaka.

Offline noprofi_semi

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Gwóźdź wystaje, chwytaj za młotek.
  • View Gallery
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Sierpnia 2016, 07:42:28 czas Polski »
Kilka razy już przeczytałem wątek i jestem pod wrażeniem. Mam pytanie czy kolega posiada schemat elektryczny czy wszystko było z czachy i czy te silniki krokowe z alledrogo dobrze się sprawują??

Offline s.alex5

« Odpowiedź #11 dnia: 19 Sierpnia 2016, 19:07:00 czas Polski »
Niestety nie posiadam schematu wszystko jest bardzo proste trzeba wgrać program do arduino wpiąć w nie CNCschield do niego stepsticki, wyprowadzenia silników i zasilanie no i ewentualne krańcówki i przyciski start pauza. W tym wszystkim pomógł mi wpis na innym forum (link w pierwszym poście).
A silniki sprawują się bardzo dobrze tylko niestety nie mam do nich żadnej specyfikacji i miałem problemy z ustawieniem napięcia i prądu.
Wszystko było robione na bieżąco i niestety nie posiadam żadnych schematów tej maszyny. :-\

Offline s.alex5

« Odpowiedź #12 dnia: 19 Sierpnia 2016, 19:27:30 czas Polski »
Co do wieży to jej wykonanie było strasznie czasochłonne (około 14h) kilka złamanych frezów :). To był taki test maszyny, już kilka osób mnie o to pytało i odmówiłem ponieważ strasznie dużo roboty więc nie wykonam wieży na sprzedaż :( .

Offline Arek15

« Odpowiedź #13 dnia: 19 Sierpnia 2016, 20:04:14 czas Polski »
forum o drewnie majsterkowiczów masa a się nie chcę wierzy wyciąć tylko męczą żeby sprzedać, sami se zróbcie lenie śmierdzące:):):)
....a tak  na poważnie gratulacje bo realizacja świetna zazdroszczę:)

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #14 dnia: 19 Sierpnia 2016, 20:39:41 czas Polski »
Arek łap kilka ,,,,,,,, bo 3 razy czytalem zanim zrozumialem ;) Ty mi mozesz kilka ogonkow podrzucic ;D
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.