Witajcie.
Od kilku dni pracuję nad realizacją tego wątku:
http://forum.domidrewno.pl/meble-warsztatowe/aranzacja-warsztatu/msg46431/#msg46431.
A właśnie teraz odważyłem się Wam pokazać swoją realizację.
Oto pierwotna koncepcja. Ogólny zarys pozostał zachowany, zmieniły się szczegóły konstrukcyjne wynikające z przemyśleń i materiału jaki posiadam. Zamierzam maksymalnie ograniczyć wkręty i używac połączeń stolarskich. Traktuję ten projekt jako wprawkę i lekcję. W pierwszym etapie robię tylko stół.
Na początku długie na 3m sosnowe belki zgrubnie wytrasowałem i obciąłem na odpowiednią długość. Przygotowałem je w ten sposób do transportu do kolegi u którego pociąłem wszystko na odpowiednie wymiary i przestrugałem na grubościówce. Jest to materiał na nogi, rozpórki, oskrzynie, oraz blat.
Nogi (70x80mm), rozpórki i oskrzynie (70x40mm). Brak zdjęć kantówek na klejonkę na blat.
Na pile stołowej wyciąłem czopy w rozpórkach i oskrzyniach.
W tym momencie zapędziłem się trochę w kozi róg, czopy są bardzo krótkie (25mm), dłuższych nie mogę zrobić ze względu na grubość samej nogi.
Odwrotu już nie ma więc jedziemy z wpustami.
Pierwszy moduł sklejony.
Krótkie czopy postanowiłem kołkować na wylot. Mam nadzieję że razem z blatem i dolną półką konstrukcja będzie dostatecznie stabilna.
cdn...