24 Kwietnia 2026, 05:50:23 czas Polski

Autor Wątek: Noże do heblarki - ostrzenie? nowe?  (Przeczytany 4817 razy)

Offline morafi

Noże do heblarki - ostrzenie? nowe?
« dnia: 20 Lipca 2016, 13:22:28 czas Polski »
Witam wszystkich,
Jakiś czas temu zakupiłem ten oto sprzęt:

Pojawił się problem z nożami przy heblarce - bardzo się już stępiły a nawet są falowania przez co na heblowanej desce zostają falujące kreski nie zebranego materiału.
Chciałbym naostrzyć noże tylko problem jest w tym że ja nie mam do tego narzędzi a jak szukam u siebie w mieście to nikt się tym nie zajmuje i mam duży problem.
Może znacie kogoś sprawdzonego kto się takim ostrzeniem zajmuję i możecie polecić? Może ktoś z forumowiczów się może podjąć takiej usługi?

Druga sprawa to to, że myślałem o zakupie nowych noży ale moje są jakieś niewymiarowe i może ktoś wie gdzie takowe dostać?

długość: 153 mm
szerokość: 17 mm
grubość: 2 mm

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: Noże do heblarki - ostrzenie? nowe?
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Lipca 2016, 13:44:08 czas Polski »
Zrób sobie przyrząd do ostrzenia ręcznego, taki jak w moim wątku tu:  http://forum.domidrewno.pl/sam'y/ostrzalka-do-nozy-strugow-i-nie-tylko/msg16190/#msg16190
Są tam też inne rozwiązania.

Offline burchov

« Odpowiedź #2 dnia: 20 Lipca 2016, 17:40:20 czas Polski »
Witaj
U mnie w mieście ostrzą noże w zakładzie którzy produkują wszystko z metalu, przede wszystkim toczą łożyska, te większe i te malutkie, robią zębatki itp itd.
Może masz kogoś takiego w okolicy to zajedź i zapytaj.
Ja kiedyś woziłem dla kolegi, za 2 noże (25 cm długości) zajechane bardzo, bo miały ok 5 milimetrowe wyłamania ( dużo materiału do zebrania dla ostrzącego ) zapłaciłem 20 zł...

Klo

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Lipca 2016, 17:51:34 czas Polski »
Niektóre poważniejsze stolarnie też mają swoje ostrzałki. Może warto zapytać? U mnie biorą na piwo. :)