20 Września 2026, 22:57:35 czas Polski

Autor Wątek: Wypłaszczanie kamieni wodnych  (Przeczytany 11004 razy)

Klo

• Gość
Odp: Wypłaszczanie kamieni wodnych
« Odpowiedź #15 dnia: 23 Lipca 2016, 04:44:06 czas Polski »
Ja wypłaszczam osełki używając tych kratek do ścierania tynków.
Aż spróbuję. :)
Jeszcze jedno.
Używasz siatek gradacji kamienia czy mniejszych?

Offline Salbertone

« Odpowiedź #16 dnia: 23 Lipca 2016, 08:22:58 czas Polski »
To ja też się podłączę do wątku.

A jak mam dwa kamienie jeden o niższych, drugi o wyższych gradacjach i obu używam do ostrzenia, to ma jakiś sens ich wzajemne wypłaszczanie? Co prawda oba się delikatnie zniekształcają przy ostrzeniu, ale czy w momencie pocierania jednym o drugi te nierówności się nie niwelują?
Never underestimate a dad with woodworking skills

kozio

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 23 Lipca 2016, 08:53:02 czas Polski »
Uważaj żeby iskry nie poszły ;D

Tak naprawdę to ten o większej gradacji może nadać swój kształt drugiemu.

Offline Rizer

« Odpowiedź #18 dnia: 24 Lipca 2016, 01:25:17 czas Polski »
Raczej używam gradacji bardziej szorstkich niż osłka. Czasami jak mi się zasyfi osełka tym ,,urobkiem z narzędzi to mam drugą i trę je o siebie. Nie wiem czy to je wypłaszcza chociarz podejżewam że tak bo się z nich wtedy sypie troszke. Ale wtedy ten syf sie równomiernie rozprowadza i trochę wylatuje :)

- Tapatalk

,,Dla człowieka który ma tylko młotek, wszystko zaczyna wyglądać jak gwóźdź"
                                                                Abraham Maslow

obas

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 26 Lipca 2016, 13:13:07 czas Polski »
Podepnę się pod temat - załóżmy, że chciałbym kupić kamień wodny 1000/3000, powiedzmy, że coś takiego: http://allegro.pl/kamien-wodny-ostrzalka-taidea-1000-3000-gratis-i6230909293.html

Pytanie 1:
Jaka gradacja osełki diamentowej będzie ok żeby kamień wypłaszczyć? 600 byłoby ok?

Pytanie 2:
Czy osełka diamentowa musi być rozmiarowo większa od kamienia? Ten kamień ma 180x60. Na przykład DMT DiaSharp Coarse ma 152 x 51. Czy mozna kamień wypłaszczać po skosie czy raczej powinno się krawędzie mieć równoległe?
(załącznik)

Pytanie 3:
Mam osełki diamentowe z LIDLa. Nic specjalnego, ale wyglądają tak:

Niestety plastikowe pudełko które jest pod osełkami wygina się dość mocno przy niedużym nacisku. Czy gdybym przemontował je na szkło (jakie jest zalecane do takiej operacji? ) to mogłyby służyć do wypłaszczania kamieni? Czy te osełki z LIDLa są płaskie? Ma ktoś doświadczenia? I pytanie - czy to, że jest to osełka diamentowa to automatycznie osnacza, że nie będzie się ścierać, czy to jest również kwestia jakości takiej osełki?

Offline kryj

« Odpowiedź #20 dnia: 26 Lipca 2016, 14:40:46 czas Polski »
Do eypłaszczania kamieni może być nawet 300. Jeden gość na you tubie wypłaszcza na 30 kamień ceramiczny 16k i jakoś mu żyje, a co do tych osełek z lidla to już było pisane w tym wątku, że mogą nie być płaskie i diamenty z nich mogą odpaść

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 26 Lipca 2016, 20:45:27 czas Polski »
Osełka do wypłaszczania musi być większa od wypłaszczanego kamienia , to warunek dobrego efektu operacji.
Ja "szmergiel wypłaszczałem na arkuszu papieru ściernego położonego na płycie szklanej. Co do operacji wygładzania kamienia 16k na 30, to YT jest pełny takich pomysłów ale czy wszystkie są mądre to nie wiem. Jak na mój rozum do zaakceptowania jest różnica gradacji o jeden rząd czyli 16k na papierze wodnym 1500. W czasie takiej operacji część ziaren z wydartych kamienia 16k osadza się w wolnych przestrzeniach pomiędzy ziarnami papieru 1500 tworząc jakby nową osełkę o takiej samej gradacji.
Ten układ powoduje ,że wygładzamy w zasadzie 16k na 16k . Przy opisanej na tym filmie ( ja go nie widziałem ) różnicy gradacji, taki efekt jest praktycznie niemożliwy i kontakt pomiędzy powierzchniami o takiej różnicy powoduje bruzdowanie kamienia 16k.
Takie jest moje skromne zdanie.

Klo

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 26 Lipca 2016, 21:10:28 czas Polski »
rzy opisanej na tym filmie ( ja go nie widziałem ) różnicy gradacji, taki efekt jest praktycznie niemożliwy
Jest możliwy, pod warunkiem, że zjedziemy 3/4 równanego kamienia. A może i cały? ;)

Offline kryj

« Odpowiedź #23 dnia: 26 Lipca 2016, 23:36:32 czas Polski »
To wideo, o którym mówię jest Roba Cosmana.

obas

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 28 Lipca 2016, 10:04:51 czas Polski »
No niestety, wczoraj próbowałem coś zrobić z tymi osełkami z LIDLA - rozebrałem to miękkie, puste w środku plastikowe pudełeczko no i okazało się, że osełki miały przyspawane (?? - to raczej nie były spawy, ale bardzo silne połączenie) nakrętki do śrub. Musiałem je usunąć kątówką. Po całej operacji sprawdzenie jak proste są diamenty. Na oko sprawdzałem, jako totalny laik - no ku**a nie są. Krzywe jak fale dunaju... Spróbowałem jednak jakoś je wyprostować również na oko i taśmą dwustronną przykleić do lustra - po wczesniejszym przejechaniu papierem ściernym oraz odtłuszczeniem rozpuszczalnikiem. Udało się dwie najrówniejsze osełki przykleić, ale niestety taśma dwustronna nie spełniła swojego zadania i po chwili mi się to porozklejało (woda zadziałała, bo chciałem podostrzyć na mokro). Może ktoś podpowie jak można przykleić metal do lustra tak, żeby trzymał, ale potem żeby dało się to 'wyszarpać'?

Tak czy inaczej - spróbuję chyba jednak z papierami wodnymi. Mam nadzieję, że w tym przypadku taśma dwustronna wystarczy
« Ostatnia zmiana: 28 Lipca 2016, 10:06:39 czas Polski wysłana przez obas »

Offline Salbertone

« Odpowiedź #25 dnia: 28 Lipca 2016, 13:49:14 czas Polski »
Papieru wodnego nie trzeba przyczepiać taśmą. Sam przylega ściśle do powierzchni szkła jeśli jest odpowiednio namoczony.
Never underestimate a dad with woodworking skills

Offline kryj

« Odpowiedź #26 dnia: 28 Lipca 2016, 14:45:09 czas Polski »
Jak chcesz diamenty to tylko DMT lub EZE LAP. Eze lap diamenty chyba 300/1200 3"×8" 75£ a Dmt taki sam drożej, dożucisz jeszcze skórę i pastę polerską i ci wystarczy do wszystkiego i nie trzeba wypłaszczać i jest czyściej.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

obas

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 28 Lipca 2016, 15:40:58 czas Polski »
Dzięki za odpowiedzi!

Trochę te diamenty kosztują... Może kiedyś...

Zacznę jednak od papieru wodnego (kupię kilka gradacji i zobaczę co najlepsze) i skóry (właśnie jadę po używaną starą kurtkę ;) ). A czym kleić skórę do drewna żeby mieć taką fajną osełkę?

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #28 dnia: 28 Lipca 2016, 19:28:47 czas Polski »
Pasek od spodni wystarczy naciągnąć na prostą kantóweczkę mocując od jej czoła wkrętami.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 28 Lipca 2016, 19:32:57 czas Polski »
Metal ze szkłem możesz spróbować skleić "Super Glue" albo "Kropelką" . powierzchnie muszą być oczywiście suche i czyste.
Punkty styku musisz ustalić poza strefą tarcia , ponieważ kleje te puszczają w podwyższonej temperaturze, czyli rozłączenie sklejonych przedmiotów nastąpi po ich podgrzaniu. Jedyny problem to taki aby to podgrzanie było równomierne i łagodne , żeby szkło nie pękło.
A skórę do drewna przykleisz powszechnie używanym klejem do drewna, np wikolem.
« Ostatnia zmiana: 28 Lipca 2016, 19:36:35 czas Polski wysłana przez krzysiek »