12 Czerwca 2026, 06:43:46 czas Polski

Autor Wątek: Zagadka  (Przeczytany 7113 razy)

Klo

• Gość
Odp: Zagadka
« Odpowiedź #15 dnia: 25 Lipca 2016, 20:42:48 czas Polski »
A ja dopiero zobaczyłem, że raczej nie ten dział. :D

Jestem z Grójca i wiem ze pierwsza była jabłonka...
Bajka o jabłonce:
- Miałam ci ja błonkę. :)

I jeszcze jeden a propos stwórcy:
Mały dinozaur pyta ojca:
- Tato, czy bóg istnieje?
- Jeszcze nie. :)

Offline krzyś48

« Odpowiedź #16 dnia: 25 Lipca 2016, 21:54:48 czas Polski »
Dwa razy czytałem,ale zrozumiałem :P
 ;D ;D ;D

Klo

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 25 Lipca 2016, 21:58:39 czas Polski »
Brawo Ty. ;)

Offline Scimitar75

« Odpowiedź #18 dnia: 09 Sierpnia 2016, 18:10:53 czas Polski »
Drzewa szpilkowe wcześniej o około 40 mln lat to one są bardziej prymitywne niestety :'(
Lux perpetua

Offline Waldemar Jacek

« Odpowiedź #19 dnia: 21 Października 2016, 07:38:26 czas Polski »
Moim skromnym zdaniem było to tak, że najpierw były nagozalążkowe potem były okrytozaląźkowe. Drzewa iglaste są nagozalążkowe a liściaste okrytozalążkowe i są na wyższym stopniu ewolucji, pojawiły się później.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 21 Października 2016, 08:14:37 czas Polski »
Najpierw były jablonki. ..

Słyszał kto żeby Ewa zerwała Adamowi szyszke?

Adaś -  hono...  masz tu, weź gryza. ..

Adaś na to... 

Offline jeremi

« Odpowiedź #21 dnia: 21 Października 2016, 11:35:24 czas Polski »
Idąc za tropem nauczania Kościoła, to wszystkie rodzaje drzew pojawiły się w tym samym czasie:
jednak większość tłumaczeń mówi tylko o drzewach owocowych:
Rdz 1,11-12
rzekł : « Niechaj ziemia wyda rośliny zielone : trawy dające nasiona , drzewa owocowe rodzące na ziemi według swego gatunku owoce , w których są nasiona ». I stało się tak . Ziemia wydała rośliny zielone : trawę dającą nasienie według swego gatunku i drzewa rodzące owoce , w których było nasienie według ich gatunków . A Bóg widział , że były dobre .

Najnowsze tłumaczenie - 11. I rzekł Bóg: "Niech ziemia napełni się zielonymi roślinami rozsiewającymi nasiona oraz różnymi gatunkami drzew, które rodzą owoce pełne nasion". I tak się stało.

Nie znaczy to, że któreś były pierwsze a któreś drugie - te owocowe były po prostu bardziej przydatne człowiekowi bo można było sie pożywić i pewnie dlatego zostały wyróżnione.
No ale to tylko opis obrazowy... na jednej stronie opisane powstanie całego świata :)
Pozdrawiam :)

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 21 Października 2016, 12:34:54 czas Polski »
Szyszka to też owoc :-)
Moim zdaniem pierw były drzewa liściaste bo czymś trzeba było dupe podcierac :-) potem wynaleziono papier

Offline wronks

« Odpowiedź #23 dnia: 21 Października 2016, 13:24:50 czas Polski »
Idąc za tropem nauczania Kościoła,
Religia z nauką nie ma zbyt wiele wspólnego, przez co w Piśmie świętym nie szukałbym odpowiedzi.

to wszystkie rodzaje drzew pojawiły się w tym samym czasie:
No tak, bodajże we czwartek. Ogólnie wszystko trwało jakieś 7 dni licząc z odpoczynkiem.

Księga Rodzaju tylko barwne obrazy czy przenośnie, dzięki którym prosty człowiek sprzed tysięcy lat mógł spokojnie żyć nie zaprzątając sobie głowy problemami natury "skąd jestem i dokąd zmierzam". Weźmy te Koziowe jabłko, to nie jabłko przecież tylko wspomniana wcześniej błonka. ;)

Klo

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 21 Października 2016, 16:12:31 czas Polski »
Szyszka to też owoc :-)
Moim zdaniem pierw były drzewa liściaste bo czymś trzeba było dupe podcierac :-) potem wynaleziono papier
;D ;D ;D
BRAWO!!!
;D ;D ;D

mily68

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 21 Października 2016, 17:16:38 czas Polski »
Papier toaletowy - patrz zawody w uzyskaniu jak najcieńszego wióra spod struga. Wychodzi na to, że azjaci byli zaraz po drzewach liściastych ;)

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 04 Stycznia 2017, 02:01:37 czas Polski »
Dziwnym trafem, ale odkopię trochę wątek. I tak jest poniekąd o archeologii :D

Człowiek na Ziemi pojawił się stosunkowo niedawno, dużo później niż jakiekolwiek drzewa. Teoria Darwina przypadła co poniektórym do gustu, a okazuje się, że w ewolucji nawet tego gatunku brakuje wielu ogniw pośrednich. Część "dowodów" była składana z zupełnie przypadkowych kości, do czego przyznały się osoby w to zamieszane.

Tak więc, trudno powiedzieć co jest prawdą. Nas uczono w ten sposób pojmować świat, ponieważ komuś było wygodniej.

Jeżeli to dla jaj - na początku było 1 drzewo, a później uległo mutacji ;)
« Ostatnia zmiana: 04 Stycznia 2017, 02:05:39 czas Polski wysłana przez bobbobson »

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #27 dnia: 25 Stycznia 2017, 14:32:07 czas Polski »
Jaja już były, teraz na poważnie:
":.....Ewolucja najwyraźniej odpowiedziała twierdząco na to pytanie, bo gdy przed mniej więcej stu milionami lat powstawały drzewa liściaste, drzewa iglaste żyły już na Ziemi od stu siedemdziesięciu milionów lat. Drzewa liściaste są więc stosunkowo nowoczesnym wynalazkiem......"

źródło: "Sekretne życie drzew"  Peter Wohlleben, str. 144
« Ostatnia zmiana: 25 Stycznia 2017, 14:34:31 czas Polski wysłana przez amigorg »

Klo

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 25 Stycznia 2017, 21:08:57 czas Polski »
I popsuł całą zabawę. :(
Niedobry Ty! ;D

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 25 Stycznia 2017, 21:32:52 czas Polski »
Zawsze wiedziałem, że czytanie książek nie przynosi nic dobrego :-D