21 Czerwca 2026, 22:41:55 czas Polski

Autor Wątek: Zagłebiarka Parkside  (Przeczytany 43206 razy)

Offline jara

Odp: Zagłebiarka Parkside
« Odpowiedź #30 dnia: 21 Września 2016, 20:46:44 czas Polski »
Kupiłem sobie te ściski makity do szyny parkside. Wziąłem ten ścisk zakładam na szynę a tu niespodzianka nie pasuje wchodził tylko z 1 cm. Biorę drugi i pasuje. Okazało się, że są nie dokładnie wykonane i musiałem sporo pierwszy wyszlifować by pasowało. Porażka - kupuje się oryginalne ściski za grube pieniądze i takie nie doróbki...

Offline nabuch

« Odpowiedź #31 dnia: 28 Września 2016, 22:27:40 czas Polski »
 I jak Panowie (i Panie ) wrażenia? Na filmiku Przemka widać było zacięcia . Da się to wszystko poustawiać i złączyć żeby ciecia były płynne? Jeszcze pytanie poza konkursem czy w lidlu trafiają się powtórki towaru   jak ta zagłębiarka ? Niestety do lidla mam 40 km  :(
Czy w cenie do 500zł jest coś co spełni funkcje zagłębiarki . Pozdrawiam

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #32 dnia: 28 Września 2016, 22:52:02 czas Polski »
Nabuch. Napisze krótko. Chcesz to Ci moją sprzedam. Szczerze to potestowałem i używałem głównie to otworów w blatach. Ale znudziło mi się wozić 2 pilarki.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline Bladepoland

« Odpowiedź #33 dnia: 28 Września 2016, 23:02:03 czas Polski »
Za niecałe 500zł można kupić Matrixa w Liroy. Konstrukcyjnie to to samo. Tarcze jednak muszą być z otworem 20 mm i w tym przypadku nie wchodzą w grę pierścienie redukcyjne, bo talerzyki dociskające mają dokładnie 30 mm. Nie ma zatem jak docisnąć tarczy. Wybór tarcz (165mm) jest. Pasują na pewno np. od Makity, CMT., niektóre Bosha. Nie pasują Parkside :).
Jeśli nie masz czego robić, nie rób tego tutaj...

Offline fantomas40

« Odpowiedź #34 dnia: 29 Września 2016, 19:33:33 czas Polski »
Witam
Co myślicie o tej tarczy Dewalt do zagłębiarki Parkside

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #35 dnia: 29 Września 2016, 20:14:39 czas Polski »
Ładny kolor.
Podobno 72 zęby to potęga w zagłebiarkach. tak mi napisano ostatnio pod filmem w komentarzu

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #36 dnia: 10 Grudnia 2016, 23:35:39 czas Polski »
Dostałem w prezencie szynę prowadzącą  1400 mm od zagłębiarki Festool. Szyna pasuje do zagłębiarki Parkside, można ją również łączyć z szynami Parkside za pomocą łącznika od tych szyn. Niżej kilka zdjęć, widać, że można dorobić "zypcyk" i da się połączyć szyny dwoma łącznikami.
Wkrótce je wypróbuję przy cięciu trzy metrowego blatu bukowego.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 10 Grudnia 2016, 23:50:15 czas Polski »
Też sobie dorobiłem takie łączniki z elementów okuć okiennych. Każdy składa się z dwóch elementów - jeden grubszy w którym są śruby i cieńszy jako "podkładka" żeby śruby z tego grubszego nie odciskały dołków w szynach.
Zdjęcie pierwsze to kopia tego (fotka zapożyczona z netu).
Moje (drugie zdjęcie) po złożeniu obu szyn (w obu rowkach) - szyny przekładane wielokrotnie trzymają się w jednej płaszczyźnie - nic się nie przemieszcza
Oryginalne Festoola składają się tylko z jednego, grubego elementu.
« Ostatnia zmiana: 10 Grudnia 2016, 23:56:06 czas Polski wysłana przez mily68 »

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #38 dnia: 10 Grudnia 2016, 23:54:59 czas Polski »
Coś nie widać Twoich zdjęć.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 11 Grudnia 2016, 00:00:46 czas Polski »
Przepraszam. Już poprawiłem. Nie wiem jak wklejać zdjęcia do postu tak, aby były przedzielone opisami. Dodałem więc jako załączniki. Teraz widać :)

Offline carpenter

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Najprościej - najtrudniej.
  • View Gallery
« Odpowiedź #40 dnia: 11 Grudnia 2016, 05:49:34 czas Polski »
mily68 dobry patent z blaszkami, w oryginale śruby odkształcają profil i trzeba planować powierzchnię żeby zagłębiarka mogła pracować bez oporu.

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 11 Grudnia 2016, 08:44:58 czas Polski »
Fajny patent miły. A śruby wziąłeś od łącznika festoola czy gdzieś kupiłeś?

mily68

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 11 Grudnia 2016, 17:48:53 czas Polski »
Kupiłem w lokalnym sklepie z art. metalowymi (gwoździe, śruby, wkręty, profile alu itp.).
Łącznika Festoola nie mam  bo taniej było mi zrobić dwa własne :)

Offline fantomas40

« Odpowiedź #43 dnia: 14 Kwietnia 2017, 16:31:49 czas Polski »
Witam
Mam pytanko odnośnie cięcia zagłębiarką. Czy można ją zablokować żeby piła się  nie chowała i ciąć jak zwykłą pilarką. Chodzi mi o tą blokadę do wymiany tarczy.
Pozdrawiam

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 05 Sierpnia 2017, 15:08:44 czas Polski »
Odnośnie szyny zagłębiarki PTSS 1200 B1. Zamawiałem ostatnio parę rzeczy w tym C-ściski z myślą, że je przerobie i będą akurat do złapania prowadnicy. Przyszły trochę mniejsze/chudsze dupiczki niż zakładałem (płaskownik 4 mm grubości, rozwarcie ~50 mm), ale jak się okazało wpasowują się niemalże idealnie w rowek szyny (~12.2 mm szerokości), ~0.2 mm luzu na boki pozostaje. Wystarczy na zgięciu po każdej stronie zrobić małe rowki i powinny wejść głębiej. Koszt obu ~3 piwa, nie jest to Makita, ale działają.

« Ostatnia zmiana: 05 Sierpnia 2017, 15:16:16 czas Polski wysłana przez bobbobson »