18 Czerwca 2026, 23:20:30 czas Polski

Autor Wątek: Pilarka tarczowa ręczna do MDF  (Przeczytany 5808 razy)

Offline cyberrmen

Pilarka tarczowa ręczna do MDF
« dnia: 29 Lipca 2016, 12:48:03 czas Polski »
Witam.
Jestem amatorem i od razu napisze że wiem iż z profesjonalnego punktu widzenia pytanie które chce zadać nie ma sensu i te narzędzia do takich zastosowań się nie nadają.
Pytam po prostu o najlepszą możliwą opcję w poniższych warunkach.

Ostatnio się przeprowadziłem i z starego mieszkania zdemontowałem szafę z płyty laminowanej MDF.
Meble tego typu robię sobie hobbystycznie sam(płytę zamawiam oczywiście już  pociętą na odpowiednie formatki) w domu.
Szafa ma się nijak do nowego mieszkania więc postanowiłem zrobić inną a stara wykorzystać na środek (półki ścianki wewnętrzne) itd.

No i teraz pytanie jak to pociąć.
Wożenie tego do stolarza nie wchodzi w grę.
Do głowy przychodzi mi tylko jedno rozwiązanie - pilarka ręczna tarczowa. (wyrzynarką wyją raczej falbanki przy długich cieciach -2mb np).
Zdaje sobie sprawę że jedna strona wyjdzie poszarpana przy takich cieciach.
Priorytetem jest aby takie cięcia były w miarę proste (nie falowane) i aby to strzępienie możliwie zminimalizować.
No i pytanie jaka pilarkę do tego celu kupić tak w okolicach 300 zł i jaką  tarczę do tej pilarki(oczywiście nie w tych 300zł na pilarkę).(zakup czegoś za np 1500zł mija się z celem).
Myślę o pilarce ręcznej dlatego iż mieszkam w bloku w mieszkaniu ze stołową będzie ciężko z trzymaniem na codzień tego oraz też problem z manewrowaniem płyta przy cięciu. Aczkolwiek było by to wykonalne tyle że bardzo kłopotliwe.

Myślałem o czymś takim:
EINHELL 1400W TH-CS 1400/1
http://allegro.pl/pilarka-tarczowa-einhell-1400w-th-cs-1400-1-190mm-i5831726205.html

Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia/sugestje w tej sprawie którymi zechciał by się podzielić to będę wdzięczny.

Pozdrawiam.

m_kola

• Gość
Odp: Pilarka tarczowa ręczna do MDF
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Lipca 2016, 12:55:02 czas Polski »
Jeśli rozważasz wydanie 300zł na pilarkę to pomyśl czy nie dorzucić stówki i nie kupić zagłębiarki, która niebawem ma być w lidlu. Będziesz miał od razu szyny prowadzące.
Ja robiłem podobne patenty jak Ty pilarką Graphite tylko dokupiłem nowe tarcze Irwina i może to jest metoda. Pilarkę pewnie kupisz trochę taniej i dołóż do porządnych tarcz. Dla mnie zaletą ostatnio Graphita jest dostępność poszczególnych części (nie wiem jak to w Einhellu jest).
Jeśli kupisz pilarkę to oczywiście jakąś pseudo szynę musisz dosztukować (ja robiłem ze sklejki).

Offline jasiop

« Odpowiedź #2 dnia: 29 Lipca 2016, 16:06:32 czas Polski »
cyberrmen
Zwróć uwagę, że ten EINHELL jest na tarcze z otworem 30 mm, ten fakt ogranicza wybór następnych tarcz ...
Jasio P - Rzeszów

Offline pgrzegorz

« Odpowiedź #3 dnia: 29 Lipca 2016, 18:29:47 czas Polski »
Jeżeli ma to być tylko jednorazowa robota to czy ma to sęs?
Druga opcja wypożyczalnia sprzętu. Może masz gdzieś w okolicy.

Offline Przemcio

« Odpowiedź #4 dnia: 29 Lipca 2016, 20:35:07 czas Polski »
Jakbym wychodził z tego założenia ze to tylko na raz nie miał bym wyposażonego warsztatu. Przy każdej robótce kupuje sobie coś nowego innego :)

Kupuj i działaj. Po przeprowadzce na nowe jeszcze nie raz będziesz miał możliwość zostać bohaterem swojego domu :) a juz powoli będziesz mieć czym :)

mily68

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Lipca 2016, 22:15:48 czas Polski »
Byle nie Einhell. Ta firma to podobnie jak Silverline najgorsze g...o (w mojej ocenie). Zdarzają im się jakieś przyzwoitsze produkty (zapewne) choć ja osobiście ani wśród ludzi których znam nie słyszeliśmy o tym fakcie.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Lipca 2016, 22:40:02 czas Polski »
Dołóż i kup w najbliższym już chyba tygodniu azaglebiarkę  Lidla.

Offline cyberrmen

« Odpowiedź #7 dnia: 01 Sierpnia 2016, 14:42:17 czas Polski »
Dzięki za informacje. Kupie tą zagłębiarkę. Dam potem znać jak efekty.

Offline ExpertGrupyTopex

« Odpowiedź #8 dnia: 02 Sierpnia 2016, 10:33:25 czas Polski »
Hej,

jestem pracownikiem Grupy Topex, dlatego pozwolisz  że doradzę Ci na przykładzie wymienionej wcześniej, naszej marki- GRAPHITE.

Pilarka tarczowa(ręczna) GRAPHITE to dobry wybór. Mogę polecić Ci model 58G488, który ma na wyposażeniu dwie tarcze. Jedna ma 24 zęby, a druga 48 i jest przeznaczona do bardziej precyzyjnych prac. Dodatkową zaletą jest duża moc 1200 W, która bez problemu wystarczy do pracy stolarskiej na materiale takim jak płyta mdf czy hdf. Do laminatów można pokusić się tylko o dokupienie tarczy z odpowiednio dużą ilością zębów ale i negatywnym kątem natarcia zęba (nie będzie wyrywać – choć można i tarczą z zestawu poradzić sobie naklejając taśmę malarską na linię cięcia aby przytrzymać laminat i ograniczyć wyszczypy).

Dodatkowym atutem przy wyborze tej marki, jest gwarancja dostępu do serwisu i części zamiennych, nawet po zakończonym okresie gwarancji.

Wierzę, że pomogłem.

Pozdrawiam,
Tomek z Grupy Topex

Offline cyberrmen

« Odpowiedź #9 dnia: 08 Sierpnia 2016, 10:15:15 czas Polski »
Kupiłem tą zagłębiarkę w lidlu.
Troszkę popróbowałem,jest dobrze oczywiści brakuje mi jeszcze wprawy no i tarcza nie do MDF - trzeba zmienić bo okrutnie strzępi (czasem nawet tą stronę która powinna być gładka).
Dzięki wszystkim za pomoc.

Offline Krzysiek_Ełk

« Odpowiedź #10 dnia: 08 Sierpnia 2016, 11:19:52 czas Polski »
Coś mi się wydaje, że nie masz płyt mdf tylko zwykłe wiórowe laminowane. Przecinaj płytę na maksymalnym wysunięciu tarczy. Powinieneś mieć dolną krawędź czystą.

Offline cyberrmen

« Odpowiedź #11 dnia: 09 Sierpnia 2016, 16:03:17 czas Polski »
Tak ciąłem na razie wiórową nie MDF. Ale na wysunięciu takim jak w instrukcji czyli tylko trochę poza płytę. Następnym razem spróbuję tak jak piszesz.