14 Maja 2026, 06:38:59 czas Polski

Autor Wątek: aktualizacja windowsa  (Przeczytany 10664 razy)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: aktualizacja windowsa
« Odpowiedź #30 dnia: 30 Lipca 2016, 10:21:36 czas Polski »
Na jednym komputerze aktualizacja przeprowadzona kilka miesięcy wcześniej zadziałała, wczoraj na innym nie - ani bezpośrednio z sieci, ani z płyty ( iso ), stanęło na 15%. Mam więc  i Win 7 i Win 10  - będzie porównanie w praktyce.

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 30 Lipca 2016, 10:34:40 czas Polski »
M$ w całej okazałości.

Offline Henry

« Odpowiedź #32 dnia: 30 Lipca 2016, 15:58:02 czas Polski »
Dobrze że ja nie mam takich problemów - na stacjonarnym XP, a na służbowym notebooku firma zakazała instalowania W10 :)

Offline DMariusz

« Odpowiedź #33 dnia: 30 Lipca 2016, 23:18:17 czas Polski »
Mam i ja :D

skusiłem się również na update do 10... pierwsze wrażenie pozytywne - wygląda bardziej Win7 niż jak win8 ;)
No ale zobaczymy co małżonka powie... ja na służbowym dalej na Win7 jadę... i szczerze mówiąc nie przeszkadza mi to, już się przywyczaiłem ;)

Offline marcin6391

« Odpowiedź #34 dnia: 31 Lipca 2016, 06:50:45 czas Polski »
Trochę posmigałem na nowym - dla mnie na +
Wygląda lepiej, wrażeniem mam takie, jakby był "lżejszy" od 8, którą wcześniej miałem.
Nie muli, nie przycina... oby tak dalej  :)

marek_b

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 31 Lipca 2016, 15:07:33 czas Polski »
Zainstalowałem około 10-15.08.2015 i od roku OK.

Offline prezio

« Odpowiedź #36 dnia: 31 Lipca 2016, 15:11:02 czas Polski »
Z 8.x warto przejsc na 10. Z 7 nie bylbym juz taki pewien ;)

Co do zawieszania i wolnej aktualizacji - sa problemy z serwerami MSa. Nawet zwykle aktualizacje systemowe sciagaja sie jak slimak i nawet w nocy trzeba zapuszczac. Wszyscy aktualizuja sie do 10tki a serwery juz nie daja rady . To dlatego wam sie zatrzymuje i moze stac godzinami.
------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 31 Lipca 2016, 21:01:50 czas Polski »
Jakby ktoś przegapił i bardzo tego żałował to spokojnie da się zrobić

Klo

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 01 Sierpnia 2016, 04:10:45 czas Polski »
Wystarczy zostać "prawdziwym stolarzem". ;D

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 01 Sierpnia 2016, 11:23:56 czas Polski »
Aż mnie ciarki przeszły jak to przeczytałem :/

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 01 Sierpnia 2016, 20:20:48 czas Polski »
Po aktualizacji trzeba sprawdzić czy dobrze wpisany jest klucz produktu. W nowych laptopach jest on zapisany na płycie głównej przy migracji z innych systemów na starszym sprzęcie trzeba wykorzystać ten który był dostarczony z poprzednim systemem.
Normalnie w czasie aktualizacji Win10 czyta go z poprzedniej wersji systemu ale dobrze jest sprawdzić czy zrobił to dobrze - zły klucz skutkuje po pewnym czasie zablokowaniem systemu. Gdzieś mam zapisane skrypty do sprawdzenia i wpisania , jakby były potrzebne to odgrzebię.

obas

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 01 Sierpnia 2016, 21:38:03 czas Polski »
A ja każdemu użytkownikowi polecam Linuxa, zawsze i wszędzie. Bez problemów, pełna konfiguracja pod siebie, bezpiecznie i stabilnie. Zainstaluj raz, aktualizuj i system może działać x lat na takim samym poziomie wydajności

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 01 Sierpnia 2016, 22:07:03 czas Polski »
No i chyba tylko z przeglądarką. Bo nic innego poza czymś co jest wersją Office na Linux'a to na nim nie widzę.

obas

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 01 Sierpnia 2016, 22:15:33 czas Polski »
Poza grami nie spotkałem jeszcze oprogramowania, które nie ma alternatywy na linuxa, równie funkcjonalnej lub bardzo zbliżonej i do tego darmowej. Uwierz mi, że korzystanie z takiego systemu wynagradza wszystkie tego typu braki

A jeśli ktoś bardzo chce się uprzeć na jakieś oprogramowanie z windowsa to może zawsze zainstalować wine lub maszynę wirtualną pod konkretne potrzeby. Tylko dlaczego ja to piszę - jeśli ktoś będzie od startu negatywnie nastawiony, to zawsze znajdzie "ale". Jak w każdej kwestii w życiu

Offline DMariusz

« Odpowiedź #44 dnia: 02 Sierpnia 2016, 00:14:28 czas Polski »
Zainstaluj raz, aktualizuj i system może działać x lat na takim samym poziomie wydajności
Mam jeszcze Windowsa XP na licencji Academic Alliance - czyli po skończeniu studiów nie można go ponownie instalować, ale można używać do woli. Jest legalny - działa więc już kilkanaście lat. Baa, nawet kiedyś dzwoniłem do Microsoftu bo po upgradzie sprzętu (płyta główna) nie chciał mi wystartować - za dużo się zmieniło w komputerze i sądził że jest piracko przekopiowany...
Wydajność ma niezmienioną - stare gry, Oracle 7, servery apache - wszystko działa jak działało....

To, że Windowsy się sypią i działają średnią jest winą.... użytkowników i programistów. Na Windowsa jest więcej programów -> więcej śmieciowych programów. Na linuksie użytkownicy sa bardziej świadomi tego co robią.

A ja każdemu użytkownikowi polecam Linuxa, zawsze i wszędzie (....) Poza grami nie spotkałem jeszcze oprogramowania, które nie ma alternatywy na linuxa

Widzisz, i tutaj popełniasz błąd - nie każdemu należy "wciskać" linkusa, bo nie każdemu pasuje.
Wiele jest programów pisanych tylko pod Windows - zwłaszcza mniejsze programy dla małych firm (1-5 osoby) (wystawianie faktur, ewidencja klientów / zamówień).
Kilka lat temu były różnice w interpretowaniu formuł Excela w Open Office - firma w ramach oszczędności chciała przejść na OO i nawet wniosków urlopowych nie dało się wypełnić.
Nie wiem, jak jest teraz ze sterownikami, zwłaszcza do nietypowych urządzeń (np. karta telewizyjna, komputerek USB/bluetooth do diagnostyki samochodowej)
Gry. Dla niektórych to bardzo wiele.

I żeby nie było że jestem negatywnie nastawiony - przygodę z linuksem zacząłem dość dawno. Pamiętam jeszcze kompilowanie jądra na Debianie Woody/Potato ściąganym na modemie, a w pracy do dziś zdarza mi się chodzić po serverach linuksowych, a moj rescue-pen też na jakims linuxie dziala(l). Nie powiem Ci na jakim, bo od kilku lat windowsy w rodzinie chodzą bez problemow ;)