13 Maja 2026, 22:49:52 czas Polski

Autor Wątek: aktualizacja windowsa  (Przeczytany 10662 razy)

krzysiek

• Gość
Odp: aktualizacja windowsa
« Odpowiedź #45 dnia: 02 Sierpnia 2016, 04:09:44 czas Polski »
Poza grami nie spotkałem jeszcze oprogramowania, które nie ma alternatywy na linuxa, równie funkcjonalnej lub bardzo zbliżonej i do tego darmowej.

I tu za Kolegą @DMariusz powtórzę : popełniasz błąd.
Jest bardzo dużo oprogramowania ,które niestety nie ma swojego odpowiednika na Linux'ie i co gorsza coraz więcej firm ,które wspierały tę platformę wycofuje się z niego . Na przykład cały sektor programów CAD omija Linux'a. Może gdzieś tam , ktoś stworzył jakiś "programik" który ma kilka funkcji tego typu, ale nigdy to nie będzie to tak funkcjonalne jak CreO albo SolidWorks nie mówiąc już o CATIA i o całym szeregu innych.
Ostatnie wersje Systemów Win bodajże od Visty pozwalają producentom oprogramowania poprzez instalację "Back-door"- ów
kontrolować to : gdzie , kto , jak używa ich softów i jakich wersji. Dzięki tej kontroli wiadomo czy używasz wersji pirackiej czy legalnej lub czy prawidłowo wykorzystujesz licencję. Dlatego też prawidłowa instalacja wielu programów wymaga wyłączenia fire-wall - ów i anty wirusów. Tego typu działania są nie możliwe do realizacji na Linux'ie , dlatego jest on marginalizowany i przez ostatnich kilka lat stanowi domenę hobbistów. Dziesięć lat temu "bawiłem" się zdaje się z jakąś kompilacją "Red Hat" a teraz mam na płycie Fedorę , którą wykorzystuje do wyciągania plików z dysku na którym padł mi Windows 10 - jako takie narzędzie ratunkowe.

Offline Pragmatyczny Przemek

aktualizacja windowsa
« Odpowiedź #46 dnia: 02 Sierpnia 2016, 06:38:38 czas Polski »
Przebrnąłem przez ten wątek.
Po pierwsze co to jest Windows?
Po drugie przejdźcie na Hackintosze.

obas

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 02 Sierpnia 2016, 08:32:34 czas Polski »
Mam jeszcze Windowsa XP na licencji Academic Alliance - czyli po skończeniu studiów nie można go ponownie instalować, ale można używać do woli. Jest legalny - działa więc już kilkanaście lat. Baa, nawet kiedyś dzwoniłem do Microsoftu bo po upgradzie sprzętu (płyta główna) nie chciał mi wystartować - za dużo się zmieniło w komputerze i sądził że jest piracko przekopiowany...
Wydajność ma niezmienioną - stare gry, Oracle 7, servery apache - wszystko działa jak działało....
Sam mam jeszcze gdzieś zainstalowanego takiego XP na licencji MSDNAA. To był bardzo udany system Microsoftu, Windows 7 oraz 10 również, choć troszkę mniej.

Widzisz, i tutaj popełniasz błąd - nie każdemu należy "wciskać" linkusa, bo nie każdemu pasuje.
Wiele jest programów pisanych tylko pod Windows - zwłaszcza mniejsze programy dla małych firm (1-5 osoby) (wystawianie faktur, ewidencja klientów / zamówień).
Kilka lat temu były różnice w interpretowaniu formuł Excela w Open Office - firma w ramach oszczędności chciała przejść na OO i nawet wniosków urlopowych nie dało się wypełnić.
Nie wiem, jak jest teraz ze sterownikami, zwłaszcza do nietypowych urządzeń (np. karta telewizyjna, komputerek USB/bluetooth do diagnostyki samochodowej)
Gry. Dla niektórych to bardzo wiele.
I tu za Kolegą @DMariusz powtórzę : popełniasz błąd.
Jest bardzo dużo oprogramowania ,które niestety nie ma swojego odpowiednika na Linux'ie i co gorsza coraz więcej firm ,które wspierały tę platformę wycofuje się z niego . Na przykład cały sektor programów CAD omija Linux'a. Może gdzieś tam , ktoś stworzył jakiś "programik" który ma kilka funkcji tego typu, ale nigdy to nie będzie to tak funkcjonalne jak CreO albo SolidWorks nie mówiąc już o CATIA i o całym szeregu innych.
Ostatnie wersje Systemów Win bodajże od Visty pozwalają producentom oprogramowania poprzez instalację "Back-door"- ów
Jeśli piszemy o profesjonalnych zastosowaniach, to owszem, tutaj są wyższe wymgania. Ot, choćby .NET Framework. OpenOffice (czy właściwie Libre Office) nie ma startu do MS Office, podobnie z CAD-em, Photoshopem, PRO 100 jest również oprogramowaniem genialnym. Wszystko to jest jasne i nie podlega dyskusji

Nie zakładałem jednak, że użytkownicy forum stolarskiego będą potrzebowali wyliczyć skomplikowany podatek VAT czy też wystawić paski pracownikom. Korzystanie z linuksa jest bezpieczne, też trudne, szczególnie na początku, ale później pewne rzeczy są wynagrodzone. No i dla każdego programu znajdzie się alternatywę, a jeśli to będze za mało, to można zawsze przejść na windowsa z powrotem. Wy macie doświadczenie z linuksem, więc możecie stwierdzić co Wam pasuje bardziej. A inni? Dlaczego mają nie spróbować? Sam mam zainstalowane różne dystrybucje linuksa ale też mam na komputerach windowsy. Nie potrzebuję windowsów reinstalować, bo korzystam z nich świadomie. Ale nie spotkałem jeszcze osoby, która powiedziała, że musi linuksa zaorać, bo strasznie muli. A z windowsami jest to na porządku dziennym

I żeby była jasność, nikomu niczego nie wciskam. Ani niczego w podobnym tonie nie napisałem

prawidłowa instalacja wielu programów wymaga wyłączenia fire-wall - ów i anty wirusów. Tego typu działania są nie możliwe do realizacji na Linux'ie
Co jest niemożliwe na linuksie? Wyłączenie firewalla?

Offline Henry

« Odpowiedź #48 dnia: 02 Sierpnia 2016, 08:44:49 czas Polski »
No i dla każdego programu znajdzie się alternatywę,

"Znajdzie się". Samo się? W Windowsach ludzie lubią to że odpalą i działa. Nie muszą szukać alternatyw. Gra dla dziecka z gazety? Odpali się. Program do nauki języków - biorę pierwszy z półki w księgarni i działa. Rozliczenie podatków - żona wzięła z pierwszej gazety jaka jej wpadła w ręce i działała. A dla tych którzy nie mają dużych potrzeb są tablety z Androidem ;)

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 02 Sierpnia 2016, 09:04:15 czas Polski »
Ale nie spotkałem jeszcze osoby, która powiedziała, że musi linuksa zaorać, bo strasznie muli.

No więc raz na 20 lat zdarzyło mi się, ze musiałem przeinstalowac linuxa bo strasznie mulił. Więcej, w jednej z firm mieliśmy ok 1000 linuxów jako stacje robocze i na niektórych nie dało się pracować. Oczywiście efekt ten jest częstszy w M$

W Windowsach ludzie lubią to że odpalą i działa

Bingo !

Offline zbyszeko

« Odpowiedź #50 dnia: 02 Sierpnia 2016, 14:45:00 czas Polski »
Dzień dobry,
wątek nabrał charakteru "o wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkanocnymi" jak Tadeusz Stanisławski dowodził.
Jest setki (tysiące) programów dedykowanych i na dodatek profesjonalnych na Linuxa tak jak i na Windowsa. Przykłady:
dla fotografów ,
cad]http://404.g-net.pl/[url],
cad
http://wkupiesila.blogspot.com/2009/03/oprogramowanie-cadcaecamcfd-dla-linuksa.html[/url]
inne oprogramowanie inżynierskie https://help.ubuntu.com/community/UbuntuEngineering
Osobiscie w domu używa od 15 lat Linuxa, a przez ponad 10 lat prowadziłem działalność wykorzystując OpenOffica.
Zbyszek

Offline DMariusz

« Odpowiedź #51 dnia: 02 Sierpnia 2016, 17:21:11 czas Polski »
Jest setki (tysiące) programów dedykowanych i na dodatek profesjonalnych na Linuxa tak jak i na Windowsa.

Zdajesz sobie sprawę, że podałeś link do bloga z przed 7 lat? Wówczas jeszcze LibreCad nie istniał i nikt go tam nie dopisał ;)
A swoją drogą to bardzo dobry przykład, żeby prześledzić co się dzieje z 'darmowym' oprogramowaniem po takim czasie.....

Niestety (a może i stety, w końcu z IT żyję ;) ) mamy wolny rynek - dostajesz to, za co płacisz. Jak nie płacisz i masz za darmo, to ryzykujesz. Ryzykujesz nie oznacza że zawsze wtopisz - dany projekt może zdobyć popularność i użytkowników  i... przejść w komercyjny :D A przynajmniej sponsorowany.

Osobiście uważam, że aplikacje powinny być niezależne od systemu operacyjnego.... ale zanim do tego dojdziemy to jeszcze sporo wody upłynie. I wiele dyskusji o wyższości Makity nad Metabo i vice versa ;)

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 02 Sierpnia 2016, 17:42:57 czas Polski »

prawidłowa instalacja wielu programów wymaga wyłączenia fire-wall - ów i anty wirusów. Tego typu działania są nie możliwe do realizacji na Linux'ie
Co jest niemożliwe na linuksie? Wyłączenie firewalla?

@obas , przeczytaj mój post dokładnie i powoli. Jeżeli cytujesz nie wyrywaj cytowanego fragmentu z kontekstu, bo wprowadzasz zamieszanie.

Offline zbyszeko

« Odpowiedź #53 dnia: 02 Sierpnia 2016, 21:09:17 czas Polski »
Zdajesz sobie sprawę, że podałeś link do bloga z przed 7 lat? Wówczas jeszcze LibreCad nie istniał i nikt go tam nie dopisał
Zrobiłem to świadomie. Tu masz link do nowszego zestawienia http://www.tech-edv.co.at/05_LUnIx/80_CAD~2f3d/10_CAD~20Links/index.php. Są tam również programy profesjonalne, i tu uwaga na oprogramowaniu Autocad świat się nie kończy. Są inne, często specjalizowane i przeznaczone do konkretnego celu.
Nie piszę tego aby przekonywać kogokolwiek do Linuxa. Chcę tylko pokazać, że jest wybór zarówno systemu jak i oprogramowania. Jeżeli nie chcesz płacić za oprogramowanie to można znaleźć darmową alternatywę, często dorównującą możliwościami komercji i nie koniecznie być kombajnem z którego wykorzystuje się 15% możliwości.
Zbyszek

orkan

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 02 Sierpnia 2016, 21:59:23 czas Polski »
Apropo programów windzgrozy  to mam na ubuntu zainstalowanego pełnego windosowego Offica, Photoschopa i jeszcze kilka innych. Instalowałem je z ciekawości i wszystkie są w pełni użyteczne.Zero jakiejkolwiek zwiechy, antywirów i tympodobnych szpiegów i zamulaczy.Wolni ludzie używają wolnych systemów.Nie mylić z powolnymi.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: 03 Sierpnia 2016, 13:45:14 czas Polski »
Jeżeli nie chcesz płacić za oprogramowanie to można znaleźć darmową alternatywę, często dorównującą możliwościami komercji i nie koniecznie być kombajnem z którego wykorzystuje się 15% możliwości.
Zbyszek

Nie za bardzo wyobrażam sobie profesjonalne efekty czegoś co jest za darmo.
Po pierwsze: wsparcie techniczne - ZERO
Po drugie : pełna funkcjonalność - na modelowaniu się nie kończy to jest tylko część pracy dalej pozostają najważniejsze elementy analizy ( mechaniczne, termiczne itd), generacja kodu post procesorowego czyli CAM i PLM czyli "zarządzanie życiem produktu"
Kolego Zbyszku z całym szacunkiem dla Twojego upodobania dla Linux'a , ale takiego softu nie znajdziesz na ten system.
Dla pasjonata tak , ale żeby zarabiać to już niestety pozostaje Windows i soft dla niego pisane.
I żebyś mnie nie podejrzewał , nie traktuję Linux'a jako coś wstrętnego i prymitywnego to bardzo funkcjonalna rodzina systemów a raczej kompilacji systemów. Ale jak przychodzi co do czego to Redmond niestety rządzi.

Klo

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 03 Sierpnia 2016, 18:55:00 czas Polski »

Offline zbyszeko

« Odpowiedź #57 dnia: 03 Sierpnia 2016, 22:12:15 czas Polski »
Nie za bardzo wyobrażam sobie profesjonalne efekty czegoś co jest za darmo.
Po pierwsze: wsparcie techniczne - ZERO
Dobry wieczór,
jestem pasjonatem również i Linuxa, chociaż na co dzień obcuję z konieczności z produktami dla windows. Mam porównanie pracując z dwoma systemami i ich oprogramowaniem, stąd moja opinia nt. Linuxa. Jeżeli chodzi o wsparcie dla Linuxa to na wielu forach różnych dystrybucji dostaniesz równie dobre wsparcie jak na tutejszym forum. Nie lubię płacić za coś co mogę mieć za darmo i włożyć w to trochę własnego wysiłku, stąd moja pasja do Linuxa. Nie jestem jego orędownikiem lecz skromnym użytkownikiem z pewnym doświadczeniem, którym chętnie się dzielę.
Tyle na ten temat i myślę, że czas kończyć offtop.
pozdrawiam

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 03 Sierpnia 2016, 23:18:24 czas Polski »
Tyle na ten temat i myślę, że czas kończyć offtop.
Nie decyduj za innych , jeżeli uważasz ,że offtop-ujesz to nie postuj.
Problem : aktualizować  Windows'a czy nie, jest bardzo pojemny, a wzmianki o Linux'ie mogą tylko poszerzyć naszą wiedzę i pomóc podjąć decyzję w głównym temacie. Nie próbuj więc arbitralnie ucinać dyskusji.
Pozdrawiam

kozio

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: 03 Sierpnia 2016, 23:25:56 czas Polski »
Krzysiu mordeczko Ty moja...
Lepiej powiedz jak tam na urlopie ;)
A żeby nie było że offtop to zapytam jakiego masz...
Windowsa ;)