Mam jeszcze Windowsa XP na licencji Academic Alliance - czyli po skończeniu studiów nie można go ponownie instalować, ale można używać do woli. Jest legalny - działa więc już kilkanaście lat. Baa, nawet kiedyś dzwoniłem do Microsoftu bo po upgradzie sprzętu (płyta główna) nie chciał mi wystartować - za dużo się zmieniło w komputerze i sądził że jest piracko przekopiowany...
Wydajność ma niezmienioną - stare gry, Oracle 7, servery apache - wszystko działa jak działało....
Sam mam jeszcze gdzieś zainstalowanego takiego XP na licencji MSDNAA. To był bardzo udany system Microsoftu, Windows 7 oraz 10 również, choć troszkę mniej.
Widzisz, i tutaj popełniasz błąd - nie każdemu należy "wciskać" linkusa, bo nie każdemu pasuje.
Wiele jest programów pisanych tylko pod Windows - zwłaszcza mniejsze programy dla małych firm (1-5 osoby) (wystawianie faktur, ewidencja klientów / zamówień).
Kilka lat temu były różnice w interpretowaniu formuł Excela w Open Office - firma w ramach oszczędności chciała przejść na OO i nawet wniosków urlopowych nie dało się wypełnić.
Nie wiem, jak jest teraz ze sterownikami, zwłaszcza do nietypowych urządzeń (np. karta telewizyjna, komputerek USB/bluetooth do diagnostyki samochodowej)
Gry. Dla niektórych to bardzo wiele.
I tu za Kolegą @DMariusz powtórzę : popełniasz błąd.
Jest bardzo dużo oprogramowania ,które niestety nie ma swojego odpowiednika na Linux'ie i co gorsza coraz więcej firm ,które wspierały tę platformę wycofuje się z niego . Na przykład cały sektor programów CAD omija Linux'a. Może gdzieś tam , ktoś stworzył jakiś "programik" który ma kilka funkcji tego typu, ale nigdy to nie będzie to tak funkcjonalne jak CreO albo SolidWorks nie mówiąc już o CATIA i o całym szeregu innych.
Ostatnie wersje Systemów Win bodajże od Visty pozwalają producentom oprogramowania poprzez instalację "Back-door"- ów
Jeśli piszemy o profesjonalnych zastosowaniach, to owszem, tutaj są wyższe wymgania. Ot, choćby .NET Framework. OpenOffice (czy właściwie Libre Office) nie ma startu do MS Office, podobnie z CAD-em, Photoshopem, PRO 100 jest również oprogramowaniem genialnym. Wszystko to jest jasne i nie podlega dyskusji
Nie zakładałem jednak, że użytkownicy forum stolarskiego będą potrzebowali wyliczyć skomplikowany podatek VAT czy też wystawić paski pracownikom. Korzystanie z linuksa jest bezpieczne, też trudne, szczególnie na początku, ale później pewne rzeczy są wynagrodzone. No i dla każdego programu znajdzie się alternatywę, a jeśli to będze za mało, to można zawsze przejść na windowsa z powrotem. Wy macie doświadczenie z linuksem, więc możecie stwierdzić co Wam pasuje bardziej. A inni? Dlaczego mają nie spróbować? Sam mam zainstalowane różne dystrybucje linuksa ale też mam na komputerach windowsy. Nie potrzebuję windowsów reinstalować, bo korzystam z nich świadomie. Ale nie spotkałem jeszcze osoby, która powiedziała, że musi linuksa zaorać, bo strasznie muli. A z windowsami jest to na porządku dziennym
I żeby była jasność, nikomu niczego nie wciskam. Ani niczego w podobnym tonie nie napisałem
prawidłowa instalacja wielu programów wymaga wyłączenia fire-wall - ów i anty wirusów. Tego typu działania są nie możliwe do realizacji na Linux'ie
Co jest niemożliwe na linuksie? Wyłączenie firewalla?