26 Kwietnia 2026, 03:16:05 czas Polski

Autor Wątek: Zagłębiarka ścina przy wyjściu z płyty  (Przeczytany 2579 razy)

Offline Chomiki_Szatana

Zagłębiarka ścina przy wyjściu z płyty
« dnia: 30 Lipca 2016, 20:22:49 czas Polski »
Witam, prosiłbym o jakieś podpowiedzi :)
Otóż pojechałem sobie dzisiaj do mojej jaskini zła, wyciągnąłem mojego Scheppacha z walizki by pociąć mdf`a jednostronnie laminowanego na fronciki do kuchni, które później polakieruje i podczas cięcia (przy wyjściu z materiału ścina mi końcówkę delikatnie, ale w taki sposób jakbym chciał ciąć pod kątem materiał. Mam zamiar jutro poszukać przyczyny, ale może ktoś coś mi podpowie bym się tak nie męczył pół dnia nad tym szukając ;) Zagłębiarka Scheppacha z tarczą Boscha to płyt laminowanych, cięte na szynie. Jak ciąłem wcześniej kiedyś meblową nie było problemu. Wyrwań nie ma ścięcie na końcu jest delikatne bez znaczącego uskoku jakby tarcza w bok poszła, bardziej przypomina jakby ktoś pilnikiem przejechał pod kątem końcówkę.
Pozdrawiam
Dawid

Offline Paweł B.

Odp: Zagłębiarka ścina przy wyjściu z płyty
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Lipca 2016, 06:05:28 czas Polski »
A może płyta lekko się wygina i dociska tarczę?

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #2 dnia: 31 Lipca 2016, 10:07:18 czas Polski »
Technika przejazdu tez jest wazna. Jak robisz przejazd na wyciagnietej rece to w ostatnim momencie przesunac mozesz lekko szyne.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline Krzysiek_Ełk

« Odpowiedź #3 dnia: 31 Lipca 2016, 10:18:46 czas Polski »
Zmień tarczę i zobacz czy jest tak samo. Może być wina tarczy. Ja do mdfu mam inną tarczę, mniej zębów, niż do laminowanej. Żeby końcówki były lepsze to podkładaj też pod szynę kawałki odpadu przy wejściu i wyjściu z materiału. Jak zagłębiarka zjeżdża z płyty to pod ciężarem odgina trochę listwę. Zdarzyło mi się spaprać cięcie kilka razy więc podkładam.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #4 dnia: 31 Lipca 2016, 10:19:56 czas Polski »
No i koniec prowadnicy musi być wysunięty poza krawędź materiału tyle, aby zagłębiarka w dalszym ciągu się po niej przesuwała jak będziesz kończył cięcie.

Offline Chomiki_Szatana

« Odpowiedź #5 dnia: 31 Lipca 2016, 12:44:16 czas Polski »
"No i koniec prowadnicy musi być wysunięty poza krawędź materiału tyle, aby zagłębiarka w dalszym ciągu się po niej przesuwała jak będziesz kończył cięcie." - jest, szyna zawsze dłuższa niż materiał.
"Technika przejazdu tez jest wazna. Jak robisz przejazd na wyciagnietej rece to w ostatnim momencie przesunac mozesz lekko szyne." - przypinam szynę na ściskach do niej przeznaczonych.
"Żeby końcówki były lepsze to podkładaj też pod szynę kawałki odpadu przy wejściu i wyjściu z materiału. Jak zagłębiarka zjeżdża z płyty to pod ciężarem odgina trochę listwę. Zdarzyło mi się spaprać cięcie kilka razy więc podkładam." - całkiem możliwe, spróbuje.
"A może płyta lekko się wygina i dociska tarczę?" - całkiem możliwe, tzn nie mdf bo jest dobrze podkładany na stole, ale sama szyna kiedy zjeżdża z mdf`u.

Ścina zawsze koniec płyty na której szyna, drugi kawałek idealny. Dobra, zaraz jadę na garaż to popróbuje, dzięki za porady :)

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #6 dnia: 14 Października 2017, 19:10:17 czas Polski »
Witam. Sorki za odkop ale co było przyczyną tych wyrwań? Bo na gwałt szukam zgłębiarki i chyba ze względu na budżet padnie na Scheppach.