24 Czerwca 2026, 10:06:10 czas Polski

Autor Wątek: Ściski do klejonki  (Przeczytany 12263 razy)

Offline Arek15

Odp: Ściski do klejonki
« Odpowiedź #15 dnia: 01 Sierpnia 2016, 01:27:31 czas Polski »
wszystko fajnie tylko nie zapominaj że materiał ( dobry materiał) na zrobienie takich tez kosztuje+ twoja robota + koszty pomyłki:)

Offline kryj

« Odpowiedź #16 dnia: 01 Sierpnia 2016, 21:25:44 czas Polski »
Jednak kupie 8 ścisków rurowych.
Znalazłem takie ściski
https://steter.pl/pl/p/Scisk-stolarski%2C-rurowy%2C-bezkoncowy-34/3305
Wychodzą 2 zł taniej niż Partnar z rabatem 5%. Nie chodzi mi o te 5 zł, ale myślicie, że mogą być lepsze (Partnara podobno trochę trudno chodzą) czy w tej cenie to wszystko to samo?

Offline Arek15

« Odpowiedź #17 dnia: 01 Sierpnia 2016, 21:59:39 czas Polski »
jeden pieron

Offline fantomas40

« Odpowiedź #18 dnia: 02 Sierpnia 2016, 10:18:21 czas Polski »
Ja zrobiłem sobie z profila metalowego 40x20 mm dłogość 1500 mm
Koszt profila 10 zl
Nakrętka trapezowa fi 16- 11 zł
Gwinta trapezowy fi 16- 5 zł
i trochę różnych blach ze złomu . Razem koszt ok 30 zł

Offline jawor

« Odpowiedź #19 dnia: 02 Sierpnia 2016, 12:04:51 czas Polski »
A ja powiem tak, kupiłem najpierw Partnary, 4 szt. Jeden niestety uszkodziłem przez swoją głupotę (bardzo mocno i niefortunnie upadł, pękł odlew). Postanowiłem dokupić kolejne 5 - niestety w sprzedawcy Partara mieli urlopy więc stwierdziłem jak kolega Arek15 - jeden pieron. Niestety wtedy nie był - w tych czerwonych jest dużo mniej materiału w odlewie, są jakby wątlejsze. Nie wiem co teraz sprzedają jako te pomarańczowe, bo metka/nazwa nie gwarantuje niczego, ale wtedy wzbudzały dużo większe zaufanie niż te czerwone - a cena była niemal identyczna.

Offline Maciek61

« Odpowiedź #20 dnia: 04 Sierpnia 2016, 20:11:12 czas Polski »
Może budżetowo jak rzadko robisz klejonkę do  0.9 m szeroką to 2x pręty gwintowane np 10 mm x1000 mm np  http://www.castorama.pl/produkty/narzedzia-i-artykuly/mocowania-i-laczenie/sruby-i-nakretki/prety-gwintowane/pret-gwintowany-m10-x-1000-mm-ocynkowany.html (są też dwumetrowe )
dwie drewniane/stalowe  poprzeczki  4 podkładki 4 nakrętki i jest jeden ścisk ( wyjdzie coś koło 10 PLN ).Upier... w obsłudze ale jak rzadko stosowany to idzie żyć
« Ostatnia zmiana: 04 Sierpnia 2016, 20:18:55 czas Polski wysłana przez Maciek61 »

Offline kryj

« Odpowiedź #21 dnia: 04 Sierpnia 2016, 23:15:41 czas Polski »
Też o tym myślałem na początku, ale tych ścisków na początku będę używał do wszystkiego np. chcę zrobić szufladę i potrzebuje ją ścisnąć, a takim czymś to średnio dam radę albo będzie to trudne.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 04 Sierpnia 2016, 23:25:25 czas Polski »
Kup normalne ściski , a nie jakieś wynalazki. Z biegiem czasu bardziej Ci się to opłaci. Niestety , stolarstwo nawet to amatorskie wiąże się z kosztami  i to nie małymi. Na początku wystarczą zwykłe marketowskie narzędzia ręczne , ale z biegiem czasu w miarę rozwoju umiejętności będziesz potrzebował coraz bardziej skomplikowanych narzędzia lub maszyn. Poradzę Ci jedno . Raz na jakiś czas kup sobie pojedyńczą sztukę "normalnego" sprzętu . Kieszeń zbytnio nie odczuję , a tym samym zaczniesz małymi krokami wyposażać swój warsztat.

Offline kipi

« Odpowiedź #23 dnia: 28 Grudnia 2016, 21:34:59 czas Polski »
Mam te ściski partnar od kilku tygodni. Zrobiłem kilka mniejszych klejonek i działają jako tako. Gwint miejscami ciężko chodzi, a przy odkręcaniu wypadają blaszki/bolce, które mają trzymać razem śrubę i tę ruchomą "blachę" ściskającą. Ogólnie mogą być jak na tę cenę.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 28 Grudnia 2016, 22:30:53 czas Polski »
Raz na jakiś czas kup sobie pojedyńczą sztukę
Albo zrób listę i daj rodzinie. Oni mają problem szukania prezentów z głowy a Ty  masz sprzęt.

Offline kipi

« Odpowiedź #25 dnia: 08 Stycznia 2017, 21:48:24 czas Polski »
Nie polecam ścisków "f" JOKA. Zupełnie nie nadają się do klejonki - gną się w chińskie 8. Mimo zapewnień sprzedawcy o ich super parametrach i wytrzymałości nie umywają się nawet do rurowych ani starych rzemieślniczych tego rodzaju.

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 28 Lipca 2017, 16:31:49 czas Polski »
Kipi, w którym miejscu się gną i jaki wymiar ścisku masz na myśli? Patrzyłem na te "Joka", ponieważ szukam 80x300, a mam bardzo podobne ArtPol-e (DIN 5117) tylko z inną rączką. Nic się z nimi w sumie nie dzieje. Dokręcam do oporu, ale z wyczuciem. Zwykłe ArtPol-e 80x300 jakby wycofali z oferty.
« Ostatnia zmiana: 28 Lipca 2017, 16:34:33 czas Polski wysłana przez bobbobson »

Offline kipi

« Odpowiedź #27 dnia: 07 Sierpnia 2017, 21:37:28 czas Polski »
gną się na głównej szynie i na połączeniu szyny ze szczękami. Ogólnie do jakichś prac montażowych są ok, ale do klejonki się zdecydowanie nie nadają.