05 Maja 2026, 21:44:17 czas Polski

Autor Wątek: PORÓWNANIE ZAGŁĘBIAREK FESTOOLA TS 55 i MAFFEL MT55 CC  (Przeczytany 30565 razy)

Offline Andmat

Odp: PORÓWNANIE ZAGŁĘBIAREK FESTOOLA TS 55 i MAFFEL MT55 CC
« Odpowiedź #30 dnia: 13 Lutego 2014, 16:01:15 czas Polski »
My płyty to wnosimy całe i na warsztacie na formatówce tniemy. Nie ma potrzeby ciąć ich poza zakładem. Szyna na razie 1.4 m musi wystarczyć. Tak jak pisałem to tylko na montaże. Duża piła musi na siebie zarabiać :-)

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #31 dnia: 17 Października 2015, 09:56:01 czas Polski »
Witam.
Trooszkę odświerzę wątek i bardzo krótko podzielę się moimi spostrzeżeniami co do obu zagłębiarek.
Festoola używam od conajmniej 7 lat. Ostatnio przyszło mi robić kilka saf z płyty. No i zaczął się kłopot.
Pomimo zrobienia wszystkiego co mogłem, począwszy od kupna nowej piły dedykowanej do lamnatu, poprzez regenerację prowadnic a skończywszy na kupnie zabezpieczeń prezciwodpryskowych, zawsze było coś. Kilka pierwszych cięć super a potem zacząłem widzieć mikroodpryski. Miestety zaokleinowanie nie pomogło i było widać je.

No i zdecydowałęm się na zakup maffela. Strzał w dziesiątkę. Podcinak działa bez zarzutów a krawędź czysta, bez wyrwań.
Pomimo żę bardzo sobie chwalę Festoola, i prawie cały park maszynowy mam tej firmy, to jednak stwierdzam że w przypadku cięcia płyt mablowych zwycięzcą jest Maffel.

Jedno jeszcze spostrzerzenie. Oryginalna tarcz Maffel jest węższa od tarczy firmy festool, więc automatycznie krawędź cięcia nie jest idealnie w tym samym miejscu co Festoola. Jak wiecie można używać prowadnic Festoola do zagłębiarki Maffel. Jeśłi ktoś korzysta z ogranicznika jak na zdjeciu zalaczonym to trzeba dokonac malych korekt lub wymienic tarcze na grubsza.

pozdrawiam

Offline RobRob

« Odpowiedź #32 dnia: 17 Października 2015, 10:02:52 czas Polski »
Lirorobert pisałem wcześniej ze płytę tnie bez wyszczerbień,masz te przesunięcie tarczy o ileś tam,
większe obroty ,cieniutka tarcza ,większa moc

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #33 dnia: 17 Października 2015, 10:11:34 czas Polski »
No a czy ja napisem coś innego? :)
wątek czytałęm cały.
Maffel działe super precyzyjnie i bez problemów.
To Festool ma problemy z jakością cięcia.
« Ostatnia zmiana: 17 Października 2015, 10:15:05 czas Polski wysłana przez Lirorobert »

Offline Krzysiek_Ełk

« Odpowiedź #34 dnia: 18 Października 2015, 12:52:14 czas Polski »
Formatówka wiadomo, niezastąpiona ale koszt zakupu wysoki. Też mam tego Maffela i sobie chwalę. Dorobiłem sobie do niego stół z którym pracuje się bardzo komfortowo. Nie zawsze jednak tnie bez wyszczerbień. Jak tarcza jest nówka to jest super. Jednak bardzo szybko pojawiają się wyszczerbienia od spodu. Na górze jest czysto bo działa ten system podcinania. Też musiałem trochę zmodyfikować technikę okleinowania bo po użyciu tego systemu podcięcia jest szczelina między krawędzią płyty a naklejonym obrzeżem. Nie mam okleiniarki bo większość okleja hurtownia. Na ile ustawiacie wysunięcie tarczy za materiał i obroty przy płycie 18? No i tak z ciekawości co ile mb ostrzycie tarcze powiedzmy te lepsze, markowe?

mily68

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 18 Października 2015, 22:24:39 czas Polski »
Mam Ts-55 i przy cięciu płyty meblowej jeśli obie strony mają być "na żyletkę" od góry pod szynę podkładam najcieńszy MDF oraz zmieniam tarczę na świeżo ostrzoną (w praktyce jedną tarczę mam tylko do takich "ważnych" cięć). Używam W48. Nie próbowałem ciąć TF bo nie mam a podobno wychodzi dużo lepiej...

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #36 dnia: 18 Października 2015, 22:37:24 czas Polski »
Można i tak, ale jak masz do wykonania kilkadziesiąt cięć to może to być ciut uciążliwe.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 18 Października 2015, 22:57:23 czas Polski »
Ja działam amatorsko (w tym niespiesznie) więc jeśli tnę np. drzwiczki szafki to te kilka/kilkanaście cięć przeboleję. Przy większej ilości i różnych wymiarach ciętych elementów używanie tylko zagłębiarki jest samo w sobie "ciut" uciążliwe.
Ktoś może napisze, że można zamówić pocięte (i nawet oklejone) płyty w hurtowni czy markecie budowlanym. Można. Mnie ostatnio jakoś często przychodzi przerabianie szafek albo robienie małych z dużych. Pracuję więc na materiale niejako z odzysku. Jako że do cięcia płyt mam tylko zagłębiarkę więc taki sposób na odpryski sobie wymyśliłem. Działa tak dobrze jak dobry jest operator maszyny :)

kwita

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 19 Października 2015, 23:49:57 czas Polski »
Płyty tnę TF i spód zawsze wychodzi idealnie. Często jak potrzebuję obie strony mieć idealne, to najpierw tnę na głębokość kilku mm a potem na max i tez jest idealnie. Dużo też zależy od jakości samej płyty. Przy egger'e jest super, przy krono różnie. Przy cięciu starych płyt jak ostatnio robiłem sobie szafki do garażu obie strony są idealne za pierwszym razem. Kiedyś już o tym wspominałem, po pewnym czasie tarcza zaczęła wyrywać mi od spodu. Niby nie była brudna ale boki zębów były lekko przebarwione. Postanowiłem umyć i wyrywanie ustąpiło  :D. Też czasem jak wspomniał miły68, tnę przez HDF. Nie mam maffela bo do celów amatorskich był za drogi, nigdy tym nie ciąłem więc się nie wypowiem...

mily68

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 20 Października 2015, 00:30:12 czas Polski »
Mnie przy W48 spód też wychodzi ok. Przy nacinaniu na kilka (od 1 do 3-4 mm - robiłem różne testy) milimetrów i cięciu wstecz bez HDF'u zawsze wyrywa (mniej lub więcej w zależności od płyty). Ktoś powie, że może to być też wina zabezpieczenia przeciwodpryskowego na szynie i samej pilarce. Oczywiście. Tego nie sprawdzałem. Tarcza wydaje się być pod kątem 90 stopni do stopy maszyny (jeśli wierzyć kątownikowi). Nie mam tyle czasu (ani też nie "stolarzę" zawodowo) żeby robić testy i szukać przyczyn wyrwań biorąc pod uwagę, że mogę ich nie znaleźć (bo "ten typ tak ma i już").

Offline Mariano

« Odpowiedź #40 dnia: 20 Października 2015, 19:57:31 czas Polski »
To nie jest wina zabezpieczenia przeciwodpryskowego, gdy piła wychodzi z materiału bez przesunięcia, wtedy delikatnie zahacza płyty i  robią się odpryski.
W zależności od płyty laminat może być bardziej lub mniej kruchy i wtedy to jest mniej lub bardziej widoczne.
Miałem ten sam problem,gdy używałem Festool TS 55 teraz mam Mafell MT 55 cc i problem nie występuje  :D

mily68

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 20 Października 2015, 23:16:19 czas Polski »
No tak, ale jak pierwsze cięcie zrobię na powiedzmy 2 mm ciągnąc pilarkę do siebie to jest ok. Niestety, przy cięciu ostatecznym (już normalnie, do przodu) odpryski pojawiają się. Próbowałem przy różnym ustawieniu opuszczenia tarczy i najmniej kaleczy jak jest pełen wysuw.
Mariano pewnie jest tak jak napisałeś. Nie da rady tak docisnąć w miejscu cięcia żeby nie wyszczypało. Ale co dziwne HDF da, więc na zdrowy rozum ten HDF robi za taśmę przeciwodpryskową na szynie to czemu bez niego jest gorzej?

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #42 dnia: 21 Października 2015, 11:01:13 czas Polski »
Jak już pisełem w jakimś innym miejscu, problem z wyrwaniami związany jest z kątem pod jakim ząb piły opuszcza materiał.
Jeśli zagłębisz piłę tylko na kilka milimetrów to żąb ouszcza płytę bud bardzo małym kątem, prawie równolegle d powierzchni i nie podważa oleiny.
Inna sytuacjajest jak tniesz na pełną głębokość. Im głębiej zagłębisz piłę, tym kąt jest bardziej ostry, a  przy ustawieniu na maksa, jest prawie prostopadły.
Ponieważ okleina jest twarda ale krucha, więc krawdż węglika zachcza ją i podrywa.
Maffel rozwiązał ten problem w sposób już opisany wcześniej.
Przy pierwszym ustawieniu nacina okleinę, natomiast przy drugim ustawieniu piłą przesuwana jest w prawo o 0.1 mm odsuwając tym samym piłę od krawędzi materiału.

Offline wojo72

« Odpowiedź #43 dnia: 21 Października 2015, 13:50:20 czas Polski »
Z opisu wynika, że system mafella zabezpiecza przed wyszczerbieniem krawędź płyty tylko po jednej stronie i sprawdzi się  przy docinkach ale przy rozkroju całego arkusza już nie bo trzeba by brzegować płytę za każdym razem. Jakimś rozwiązaniem może być posiadanie jednakowo skalibrowanych dwóch takich samych zagłębiarek jedna z tarczą np. 2.0 do nacinania i druga np. 1.9 do pełnego cięcia (ta druga musiała by mieć dodatkowo jakąś cieniutką podkładkę w celu przesunięcia tarczy w osi).

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #44 dnia: 21 Października 2015, 17:07:10 czas Polski »
Niestety taki jest kompromis.
Muszę powiedzieć, że pomysł z dwiema zagłębiarkami jest ciekawy i wart sprawdzenia.
Zrobię to za kilka dni jak obie będę miał w domu. Z tego co zauważyłem to piła maffela jest węższa od festoola.
Kalibracji nie trzeba robić, bo jeśli piłą jest węższa to różnica powinna być po obu stronach