12 Maja 2026, 22:43:28 czas Polski

Autor Wątek: PORÓWNANIE ZAGŁĘBIAREK FESTOOLA TS 55 i MAFFEL MT55 CC  (Przeczytany 30614 razy)

Offline Mariano

Odp: PORÓWNANIE ZAGŁĘBIAREK FESTOOLA TS 55 i MAFFEL MT55 CC
« Odpowiedź #45 dnia: 21 Października 2015, 18:46:01 czas Polski »
Z tym brzegowaniem zgadza sie, może jest to niewygodne ale jesteś w stanie zrobic rozkrój w warunkach domowych nie posiadając maszyny stacjonarnej.
Nie wiem jak to wygląda w pilarce formatowej, ale z teori zęby podcinaka powinny byc szersze względem tarczy głównej z każdej strony?

Offline wojo72

« Odpowiedź #46 dnia: 21 Października 2015, 22:35:28 czas Polski »
W stacjonarnych najczęściej stosuje się podcinaki z ostrzem trapezowym, szerokość rysy dostosowuje się do piły głównej  regulując wysunięcie tarczy podcinaka. Mnie w pilarkach ręcznych przychodzi do głowy jeszcze jedno rozwiązanie, ciekaw jestem czy któryś z producentów coś takiego testował. Mianowicie gdyby z przodu stopy pilarki zamocować rysik który by robił od góry płyty podwójną rysę o rozstawie rzazu piły wg mnie powinno to znacznie ograniczyć wyszczerbienia. Sam mam zamiar coś takiego  przetestować w swojej pilarce ale czekam aż skończy się gwarancja bo wymaga ingerencji w stopę, chyba podobne rozwiązanie było stosowane w starszych panelówkach pionowych.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 22 Października 2015, 00:33:33 czas Polski »
Rysa o której piszesz nie zadziała. Zamiast rysy można przejechać piłą wstecz zgłębiając tarczę minimalnie. Mino to najczęściej i tak coś odpryśnie. Myślę, że Robert dobrze to wytłumaczył.
Pilarka z podcinakiem to dopiero byłoby coś!

Offline looq1

« Odpowiedź #48 dnia: 22 Października 2015, 13:39:43 czas Polski »
Pilarkę z podcinakiem a raczej rysikiem ma makita, tylko nie pamiętam jaki to model

Offline Mariano

« Odpowiedź #49 dnia: 22 Października 2015, 14:21:55 czas Polski »
Zamiast rysy można przejechać piłą wstecz zgłębiając tarczę minimalnie
Tu nie chodzi o podciecie  z jednej strony (to rowzwiazał Mafell) lecz podciecie obustronne.

Jedyne rozwiazanie które mogło by zadziałac jak kolega wyżej pisał, to na jednej zagłębiarce szersza tarcza a na drugiej węższa.
Gdy obie pilarki będa z Mafella nie potrzeba żadnych podkładek.
Pierwsza ma założoną tarcze 2.0mm i nią nacinamy płyte a gdy tniemy a pełną głębokośc mamy na drugiej pile tarczę 1.8mm z włączonym przesunieciem tarczy w osi o 0.1mm
Można to wykonać jedną zagłębiarka tylko szybciej będzie  wykonac brzegowanie niż zmieniac przy  kazdym cieciu tarczę.
Obie piły powinny być z tej samej firmy ponieważ nie mogą sie róznic konstrukcja stopy, co w praktyce oznacza różne osadzenie na szynie prowadzącej.

Z tym rysikiem słabo to widzę, wystarczy że troche sie stepi i zamiast pełnić swoja funkcje zacznie wyrywać.

« Ostatnia zmiana: 22 Października 2015, 14:30:55 czas Polski wysłana przez Mariano »

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #50 dnia: 22 Października 2015, 14:23:22 czas Polski »
Trochęto nie logicznie bo niby jak pilarka ręczna ma mieć podcinak. Jak nazwa sugeruje podcinanie polega na nacięciu od spodu.
Jakby była piłka poprzedzająca właściwe cięcie to trzeba by ją nazwać nacinak.
A taki rysik to nic nie zdziała z laminatem.

To tylko tak w kwestii nazewnictwa.

Pozdrawiam.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: 22 Października 2015, 17:37:52 czas Polski »
Jak już tak rozważamy, to wytłumaczcie mi jedno, mianowicie: jak rozpoczynałem pierwsze cięcie szyny Festool, czyli nacięcie listwy przeciwodpryskowej, krawędź po przecięciu nie była idealnie gładka. Kiedyś wpadłem na pomysł i przyciąłem na płycie tak jak pisał mily68 zwykłą płytę HDF, jeździłem zagłebiarką w przód i tył i krawędź była gładka. Bo co robi płyta HDF, nic innego jak zastępuje listwę przeciwodpryskową. Mój wniosek jest jeden, listwa od nowości jest do bani...

Offline Mariano

« Odpowiedź #52 dnia: 22 Października 2015, 18:01:54 czas Polski »
W zasadzie nie chodzi tu o idealnie gładka krawędz przycietej gumy czy hdf.
Guma jest miękka więc nie sposób jej przyciąć tak aby była idealna zas hdf jest sztywny przez co jest idealnie.
Przez to daja gume aby podczas ciecia pod wpływem nacisku idealnie  docisneła sie do laminatu
Producen myslał iz to rozwiazanie idalnie przytrzyma kruchy laminat, jednak praktyka okazała sie inna.
Jak juz zauważyliśmy podczas wyjscia piły z matriału piła minimalnie zahacza laminatu przez co powstaje odwieczny problem...

kwita

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: 22 Października 2015, 18:19:21 czas Polski »
To już nawet nie jest guma, gumę przyciąłem kiedyś z ciekawości i jest lepiej. Ta taśma festoola to jakieś tworzywo. Najlepsze, że kiedyś dostałem trochę starych płyt meblowych(stare szafy) i postanowiłem sobie zrobić jakieś regały do warsztatu. Założyłem tarczę CMT za 29 zł i jest lepiej niż TF. Jaki wniosek? Bo dla mnie to zrobić taki laminat aby kupowali coraz to droższe elektronarzędzia i tarcze.
Nawiasem mówiąc, żona wyjeżdża na drugą półkulę w odwiedziny, chciała wziąć z sobą mały aparat Sony, aparat ma dopiero kilka lat i okazuje się że już nie produkują kart pamięci (dokładnie Memory Stick). Jak się okazało, tak Sony rozwiązało postarzanie sprzętu... Trzeba było pożyczyć od posiadaczy Sony... Takie mamy czasy.
Postaram się coś kiedyś pokombinować z inną listwą przeciodpryskową

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #54 dnia: 22 Października 2015, 19:16:26 czas Polski »
Trochę przesada aby takie wnioski wyciągać.

Odpryski zależą też od tego jak twardy jest laminat. Im trwardszy tym bardziej kruchy i podatny na odpryski.
U mnie pierwsze cięcie tego tworzywa na prowadnicy Festool jest zawsze idealne i nie mam żadnych problemów.
To tworzywo ma ma zadanie przytrzymać laminat aby nie odpryskiwał. Niestety jest zbyt elastyczne i nie spełnia swego zadania.
Opcją może być zastąpienie tego tworzywa cienką twardą płytą.

Offline Mariano

« Odpowiedź #55 dnia: 23 Października 2015, 17:43:38 czas Polski »
Ta taśma festoola to jakieś tworzywo

Masz racje, zapomniałem że festool daje tworzywo, ja uzywam szyn Boscha (  identyczne co Mafell ) tam jest guma.

Offline Krzysiek_Ełk

« Odpowiedź #56 dnia: 23 Października 2015, 20:42:45 czas Polski »
Ok, rozwiązałem sobie kłopot z wyrywaniem laminatu od spodu. Szynę mocuję ściskami do płyty i przejeżdzam mafellem z włączoną funkcją podcinania. Następnie  odwracam formatkę i mocuję szynę ściskami w tym samym miejscu. Znowu przejeżdzam z podcinaniem a następnie trzecie cięcie już rozcinające. Trochę upierdliwe ale w niektórych sytuacjach jak trzeba czysto uciąć to ten sposób da radę. Na drugiej stronie płyty szynę udaje mi się założyć równo dzięki "klockom" ustalającym które sobie na szybko skręciłem z odpadów. Przykładam je do szyny przed odwróceniem formatki i mocuję do płyty ściskami. Jak ktoś ma tego mafella i tarczę nie pierwszej świeżości a trzeba na szybko coś rozciąć to polecam spróbować.

Sposób głupowaty jak trzeba rozciąć duży format, wiadomo, całej płyty nikt nie będzie odwracał
« Ostatnia zmiana: 23 Października 2015, 20:44:32 czas Polski wysłana przez Krzysiek_Ełk »

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #57 dnia: 23 Października 2015, 20:54:06 czas Polski »
Podziwiam za wytrwałość. Od dołu nie powinno wyrywać. Tak ustaw wysunięcie piły aby rozcinała materiał wychodząc od dołu około 2-3 mm.

Offline Krzysiek_Ełk

« Odpowiedź #58 dnia: 23 Października 2015, 21:01:37 czas Polski »
Dzięki Akurat robię teraz szafkę na buty i mam taki element, że obie strony cięcia będą bardzo widoczne. Tarczę mam ustawioną na 3mm głębiej niż materiał a i tak wyrywa od spodu. Tak jak pisałem trzeba ją już pewnie naostrzyć chociaż zdziwiony jestem, że tak szybko, myślałem, że potnę więcej. Niestety wszystko przez syf który trafia do płyt w procesie produkcji.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: 23 Października 2015, 21:11:26 czas Polski »
U mnie festool nie wyrywa ale przy pełnej głębokości, jak wychodzi nieznacznie to może się coś zdarzyć. Spróbuj może umyć tarczę, tak niedawno miałem. Teraz jest ok, też myślałem że tępa, właśnie od spodu wyrywała