25 Kwietnia 2026, 02:06:55 czas Polski

Autor Wątek: Najpierw klejonka, czy najpierw cięcie? I pytanie o sklejkę  (Przeczytany 4729 razy)

obas

• Gość
Najpierw klejonka, czy najpierw cięcie? I pytanie o sklejkę
« dnia: 01 Sierpnia 2016, 21:30:21 czas Polski »
Witam

Mam czysto teoretyczne pytanie - prędzej czy później mnie czeka takie coś. Czy jak mam kantówki na przykład 6cm x 6cm i chciałbym wykonać sobie deski o grubości ~2cm, to najpierw powinienem sobie skleić kilka kantówek, żeby powstała duża deska o grubości 6cm, i potem ciąć ją wzdłuż, czy najpierw powinienem ciąć kantówki, do grubości docelowej deski i z tych pociętych kawałków robić klejonkę?

Mam pytanie jeszcze takie o sklejkę - nie mam na razie możliwości, żeby sobie coś stworzyć z desek - nie mam sensownego struga, nie mam ścisków, żeby zrobić klejonkę itd. W sensie - nie mam materiałów. Czy wprawianie się w obróbce drewna na sklejce jest dobrą opcją? Sklejka zachowa się podobnie do litego drewna? Jaka grubość byłaby ewentualnie do tego optymalna?

obas

• Gość
Odp: Najpierw klejonka, czy najpierw cięcie? I pytanie o sklejkę
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Sierpnia 2016, 21:35:31 czas Polski »
Kurna chata do jakiego działu ja to wcisnąłem? Tak to jest jak się ma kilka zakładek pootwieranych. Prośba admina o przeniesienie tam gdzie trzeba!

kozio

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Sierpnia 2016, 22:28:48 czas Polski »
Bobas a co czynisz?

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Sierpnia 2016, 22:39:50 czas Polski »
Dla siebie pociął bym na grubość 25mm, posklejał i puścił przez grubośćiówkę na żadany wymiar. Jeśli nie masz lub w pobliżu nie ma stolarni , to strugnąłbym ręcznie lub zeszlifował.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Sierpnia 2016, 00:30:34 czas Polski »
Popieram Przemka - ja bym zrobił dokładnie tak samo - jest łatwiej, szybciej i prościej :)

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Sierpnia 2016, 02:37:15 czas Polski »
Dokładnie tak samo i ja uważam

Offline pgrzegorz

« Odpowiedź #6 dnia: 02 Sierpnia 2016, 06:05:23 czas Polski »
Jak skleisz kantówki 6x6 to masz piłę taśmową żeby to pociąć? Lepiej potnij na 2.2 sklej a potem papierem wyszlifujesz. Zamiast sklejki kup deskę klejoną świerk. W marketach są, a będzie tańsze do nauki jak sklejka.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Sierpnia 2016, 07:14:33 czas Polski »
Najsampierw wyznaj co z tego będzie...

Jak już będziemy wiedzieć co robisz to podpowiemy bardziej.

obas

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Sierpnia 2016, 08:36:47 czas Polski »
Witam Was bardzo serdecznie. Dziękuję za odpowiedzi. Nie mam na ten moment sprecyzowanych żadnych planów, muszę Was rozczarować. Może jakaś nie za duża skrzyneczka żeby na początek poćwiczyć połączenia kołkowe, ewentualnie może jakieś połączenia na wpusty no i oczywiście kąty proste, bo cięcie piłą pod kątem prostym to mi idzie... ekhm. niech będzie, że kiepsko

Nie mam piły taśmowej żeby pociąć klejonkę, wszystko leciałbym ręcznie. Jedyne elektornarzędzia do cięcia jakie mam to kątówka ;) i wyrzynarka. No i teoretycznie frezarką górnowrzecionową też coś przytnę :)

Offline Gerdo

« Odpowiedź #9 dnia: 02 Sierpnia 2016, 10:25:59 czas Polski »
Frezarka ma skoku kilka cm, wyzynarka w zależności od brzeszczotu do ok 12cm, kątówki standardowo są 125mm, zatem jak tym chcesz rozciąć klejonkę o grubości: ja wiem jaką tą skrzynkę chcesz? 20 -25cm?

Do tego służy taśmówka, trak, łańcuchowa, lub piła ręczna.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Sierpnia 2016, 11:59:46 czas Polski »
Możesz rozciac wyrzynarka a krawędzie wyrównać frezarka umieszczona pod blatem. Nie będzie łatwo i dużo pracy bez narzędzi.

Ja zrobił bym ze sklejki jednak by sobie ułatwić i nie zniechęcać się. Nie ważne z czego robisz - ważne byś czerpał z tego przyjemność.
Chyba że chcesz się popisać  ;)

obas

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Sierpnia 2016, 09:53:52 czas Polski »
Dzięki Panowie za odpowiedzi...

@Gerdo nawet nie pomyślałem w jaki sposób to później pociąć. A wyobrazić sobie, że przecięcie tego dla mnie będzie graniczyło z cudem to przecież nic skomplikowanego...

Myślę o zagłębiarce, która ma jutro pojawić się w LIDLu, może dla mnie to będzie dobre rozwiązanie

Jeszcze mam pytanie co do kantówek - w marketach jest ich sporo, ale często są impregnowane. Rozumiem, że muszę szukać nieimpregnowanych? Na śląsku trochę lipa z drewnem, dlatego ne razie szukam tylko w marketach i tylko iglaste

Offline Gerdo

« Odpowiedź #12 dnia: 03 Sierpnia 2016, 20:17:04 czas Polski »
Deski, klejonki, kantówki można rozcinać pod warunkiem, że mamy taśmówkę. Piłą reczną można - ale czas i wysiłek. Piłą łańcuchową można - ale duża strata materiału i strugać trzeba po przecięciu. Zatem jeżeli nie dysponujemy trakiem bądź taśmówką, należy najpierw rozcinać deski na klejonkę na pożądaną grubość i dopiero kleić.

Możesz brać impregnowane.

Offline Rizer

« Odpowiedź #13 dnia: 10 Sierpnia 2016, 22:07:18 czas Polski »
nie mam na razie możliwości, żeby sobie coś stworzyć z desek - nie mam sensownego struga, nie mam ścisków, żeby zrobić klejonkę itd.
Powiem Ci, że bez klejonki można się spokojnie obyć w stolarstwie. Nawet jak chcesz zrobić blat stołu, czy szafę. Ja do tych czas zrobiłem dwie testowe klejonki, takie z dwóch desek aby zobaczyć jak to trzyma, a w sumie to nigdy jeszcze nie miałem potrzeby robienia klejonki do moich projektów.
,,Dla człowieka który ma tylko młotek, wszystko zaczyna wyglądać jak gwóźdź"
                                                                Abraham Maslow

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 10 Sierpnia 2016, 22:44:33 czas Polski »
Czyli  masz w posiadaniu deski szerokości od 550 mm na boki szafy i 800 do 1000mm na blaty stołu?