18 Czerwca 2026, 18:15:36 czas Polski

Autor Wątek: Lekrama-witacz?  (Przeczytany 6484 razy)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: Lekrama-witacz?
« Odpowiedź #30 dnia: 19 Sierpnia 2016, 09:48:11 czas Polski »
Okazałą ta Lekrama :)

Krajmesel

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 30 Sierpnia 2016, 20:07:07 czas Polski »
[quoteja bym mu proponował dorobić  ręce  co  by  obejmowały te boczne  belki  albo  rozpostarte   taki otwarte na gest   "witojcie u nos" . ][/quote]   dobre :D

Wymyślenie jak to ma być posadowione zajęło trochę minut , zwoje pod kopułą się prawie prostowały, ale mam nadzieje że będzie dobrze. Miało  być nie związane na stałe z podłożem.     Materiał dotarł >:( (szykuje się ban!) lekko po czasie. No ale co poradzisz jak nie  masz swojego lasu???? Były ważniejsze zlecenia.  I tak okorowanie = usuniecie kanalików po robaczkach . Pomalowanie bezbarwnym impregnatem. I znowu dupa impregnatu w połowie malowania brakło :o . Domalujem jutro .
« Ostatnia zmiana: 30 Sierpnia 2016, 20:12:25 czas Polski wysłana przez Krajmesel »

Krajmesel

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 30 Sierpnia 2016, 20:11:50 czas Polski »
Trzeci fotos to nie odważniki do sztangi Artura Szpilki tylko plasterki z pnia pomalowane preparatem do zabezpieczenia podwozia w karocy  ;) na tych czterech amigos będzie opierała się cała konstrukcja :D

Krajmesel

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 01 Września 2016, 21:51:02 czas Polski »
Hejka
Postawione, zrobione, może być ;)

Krajmesel

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 01 Września 2016, 22:09:06 czas Polski »
ktoś zapyta a gdzie foty ? no własnie gdzie , załączam raz jeszcze

Klo

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 02 Września 2016, 04:23:01 czas Polski »
Po co wymazałeś nazwę i nr tel., skoro pokazałeś na wcześniejszych fotkach? Trochę bez sensu.
Wykonanie OK, ale forma dziwna. Niby sztuka, a jednak kicz.
Ale efekt osiągnięty. Przykuwa uwagę. :) 

Krajmesel

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 02 Września 2016, 08:33:30 czas Polski »
Po co wymazałeś nazwę i nr tel., skoro pokazałeś na wcześniejszych fotkach? Trochę bez sensu.
Bo na wcześniejszych fotkach w nazwie i nr telefonu cyfry i litery były poprzestawiane

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #37 dnia: 02 Września 2016, 08:56:52 czas Polski »
Całość niezwykle okazała - trudno przeoczyć przy drodze :)

Offline BlackJack15

« Odpowiedź #38 dnia: 02 Września 2016, 12:14:25 czas Polski »
Bo na wcześniejszych fotkach w nazwie i nr telefonu cyfry i litery były poprzestawiane
Przecież i tak każdy wie że tak pisze NOCLEGI GORAMIBA ;)

A robota znakomita :)

Offline mim

• Sr. Member
  • Ocena +0/-1
  • Wznoszę me oczy ku górom, skądże nadejdzie ratunek
  • View Gallery
« Odpowiedź #39 dnia: 02 Września 2016, 12:27:21 czas Polski »
O, to fajny kalambur do rozwiązania.

Może - jako góral - wyjaśnisz, czemu na każdej reklamie musi być rozeta. Chodzi mi o to, czy jest to traktowane jako jakiś symbol magiczny przez tubylców, czy też po prostu symbol Podhala, jak oscypek.

Klo

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 02 Września 2016, 15:33:07 czas Polski »
A widziała Mania... :D
Swoją drogą, możesz negocjować cenę. Robota + reklama na forum. :D

O, to fajny kalambur do rozwiązania.
Ogłaszam konkurs.
Kto pierwszy się dodzwoni. ;D

Krajmesel

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 02 Września 2016, 21:26:20 czas Polski »
Myly Państwo ;D

Reklamowanie czegokolwiek w tym miejscu nie jest moim zamiarem. I jeśli ktoś myśli inaczej to jest w błędzie.

Co do rozetki to właśnie symbol kojarzony z góralszczyzną taki właśnie "oscypek", chętnie wykonywany..... kiedyś miałem okazje widzieć piękną rozetę wykonana za pomocą siekiery- malina :D. Nieraz zastanawiam się jak w dawnych czasach ostrzono narzędzia? bez wodnych ostrzałek, kamieni do ostrzenia za milion zyla i całego mierzenia kątów i ...............

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #42 dnia: 02 Września 2016, 21:39:41 czas Polski »
Jak ostrzyli? Chyba tak, jak pewien Japończyk, którego widziałem na filmiku z YT jak kucając  przy strumieniu  ręcznie ostrzył dłuta i inne narzędzia na kamieniach z tego strumienia. Oprócz rąk używał stopy do przytrzymywania kamieni :)

Krajmesel

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 02 Września 2016, 22:22:27 czas Polski »
ręcznie ostrzył dłuta i inne narzędzia na kamieniach z tego strumienia. Oprócz rąk używał stopy do przytrzymywania kamieni :)
Ja po zakupie szlifierki wodnej Tormek jestem nie zadowolony. (piszę to jako kiep któremu wydaje się że wie co pisze -czyli ręcznie coś wydłubie). Powiem tak : wodna chujnia!!! za taka kasę. Na szlifierni wolnoobrotowej z drobną gradacja , a potem na filc z pasta polerską jestem w stanie uzyskać taka ciupagę że na wodnej mogłem pomarzyć . No chyba że coś źle robiłem :D

Offline Grześ_

• Full Member
  • Ocena +6/-0
  • Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą
  • View Gallery
« Odpowiedź #44 dnia: 02 Września 2016, 22:31:43 czas Polski »
witam, robota super.
To nie są rozetki. Jest to znak słońca, niekoniecznie kojarzony z góralszczyzną a raczej naszą całą Polskością. Zazwyczaj cieśla dłutował taki znak na środku powały. Takie błogosławieństwo dla mieszkańców. Układ słońca w domu też nie jest przypadkowy. Polecam każdemu książkę Jana Sasa Zubrzyckiego "Cieślictwo Polskie" jest tam wiele informacji na temat symboliki w Polskich budynkach.