14 Czerwca 2026, 15:18:42 czas Polski

Autor Wątek: Elektryka - czujnik faz/czujnik kontroli faz i odciąg.  (Przeczytany 2344 razy)

Offline Gerdo

Elektryka - czujnik faz/czujnik kontroli faz i odciąg.
« dnia: 04 Sierpnia 2016, 16:40:51 czas Polski »
Przerabiam instalacje elektryczną w warsztacie. Obecnie prąd idzie z instalacji domowej, ale chcę teraz zrobić niezależny obieg prosto ze skrzynki, więc nie będę się musiał martwić, czy wystarczy mocy.
Gadałem z elektrykiem - przyszedł doradził. Będzie różnicówka i uziom, skrzynka, bezpieczniki, wyłącznik główny i czujnik kontroli faz - takie sprytne urządzonko, które odcina zasilanie w przypadku gdy nie ma fazy, dzięki czemu nie uszkodzi się silnik.
W skrzynce ten czujnik zajmuje jedno miejsce, a widziałem też takie na dwa i trzy miejsca. Elektryk mówił, że mam kupić na jedno miejsce, ale ciekaw jestem do jakich zastosowań są te większe.
Są na 10A, to wystarczy?

Teraz druga sprawa.
Zasilanie 3 fazowe będzie na dwa bezpieczniki C16. Wiertarka pionowa będzie podłączona do jednego, a reszta maszyn do drugiego. Chce aby odciąg włączał się automatycznie na tym drugim obiegu ponieważ gdy będę pracował na wiertarce, to nie chce odciągu. Widziałem na forum temat z tym związany, ale nie ogarniam. Tà automatymę się robi w skrzynce?

I tak gościa zasypywałem dziesiątkami pytań i zwykle jest tak, ze zawsze coś umknie, a nie chce do niego dzwonić i go męczyć.

Offline nabuch

Odp: Elektryka - czujnik faz/czujnik kontroli faz i odciąg.
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Sierpnia 2016, 19:22:04 czas Polski »
1. Podaj jakieś przykłady na 1 pole i na 3 pola bo nie bardzo  wiadomo i jakie Ci chodzi. Jeżeli chodzi o kontroler  zaniku fazy szukaj jakiegoś sprawdzonego producenta Eaton , legrand , siemens . Nie wchodź w wynalazki typu F&F bo będzie więcej nerwów niż korzyści.
2. Co do obciążenia na 10 A to moim zdaniem za mało skoro będziesz miał bezpieczniki 16 A.
3. Jak podrzucisz jakiś link do urządzenia postaram się coś podpowiedzieć

Offline Gerdo

« Odpowiedź #2 dnia: 06 Sierpnia 2016, 23:24:27 czas Polski »
To może od początku opiszę Ci jak ta instalacja będzie wyglądała.

Na ścianie zewnetrznej budynku jest skrzynka elektryczna, przebije się z tej skrzynki do warsztatu i pociągne kabel 4x6mm2 do skrzynki z bezpiecznikami.

Wyłącznik nadprądowy:
Ze skrzynki C25    3 szt
Do siły bedą 2 szt C16 - te potrójne.
Do 230V bedą 3 szt C16
Światło B10 2 szt
Ze skrzynki pójdą kable 3x1.5, 3x2.5 oraz 5x2.5 - w kolejności światło, 230V, 400V
Do tego będzie różnicówka z uziomem no i ten czujnik kontroli faz. Tak to z grubsza wygląda

http://www.sklepkaj.pl/czujnik-ckf-316-kolejnosci-i-zaniku-fazy-1-modul.html
Coś takiego. Gdy liczyliśmy ile modułów skrzynka powinna mieć, to dobrze pamiętam ze mówił o czujniku faz jedno modułowym. Teraz jak patrze, to te jedno modułowe są 10A.
http://www.sklepkaj.pl/automat-przelacz-faz-pf-431-16a.html

Jesli zaś chodzi o odciąg, który dopiero kupie.
Teraz położę kable, wytynkuje i co mam zrobić gdy kupie odciąg i będę chciał zamontować automatykę tak aby gdy uruchomie strugarke wlączał się automatycznie.

Offline nabuch

« Odpowiedź #3 dnia: 14 Sierpnia 2016, 21:31:37 czas Polski »
Cześć przepraszam że tak późno ale ostatnio mam mało czasu.
Do rzeczy - podany czujnik zaniku fazy to F&F którego Ci nie polecam . W pracy gdzieś mieliśmy założone i regularnie co roku zmienialiśmy . W końcu założony został innej firmy i z głowy. Ten z 2 linku 3 fazowy automatycznie przełącza fazy. Masz odbiornik 1 fazowy np odciąg 1 fazowy i w przypadku zaniku fazy na której miałeś ten odciąg przełącznik do którego dochodzą 3 fazy przełączy się na inną fazę automatycznie. Moim zdaniem to już chyba przerost formy nad treścią chyba że masz jakąś produkcję. Pozdrawiam

Offline Gerdo

« Odpowiedź #4 dnia: 14 Sierpnia 2016, 21:50:58 czas Polski »
Czujnik faz kupiłem Hagera.

Jak już robię coś, to staram się raz, a porządnie i mieć spokój. Ten czujnik faz kupiłem po to abym nie musiał się martwić brakiem fazy, ponieważ mam kilka maszyn zasilanych siłowo.
Teraz w domowej instalacji nie mam takich udogodnień i musze się np martwić o pompę do wody, by silnik się nie zepsuł przez brak faz.

Instalacje elektryczną traktuje jak dobre elektronarzędzie. Im lepiej zrobię, tym wiekszą wygodę będę miał. Kable, przedłużacze, to tragedia.