04 Maja 2026, 06:29:01 czas Polski

Autor Wątek: Do informatykow - zwiekszenie zasiegu wifi w domu  (Przeczytany 4050 razy)

arecki1338

• Gość
Do informatykow - zwiekszenie zasiegu wifi w domu
« dnia: 04 Sierpnia 2016, 20:02:40 czas Polski »
Witam, mam pewien problem od jakiegos czasu z zasiegiem internetu w domu. Na parterze jest router adsl tplink W8970, do tej pory nie bylo problemu z siecia, pomimo, ze jest w malym pomieszczeniu za drewnianymi , azurowymi drzwiami. Mysle nad zmiana rutera i polepszeniem zasiegu w domu. Mysle, ze router na parterze da mi pokrycie na calej prestrzeni, ale chcialbym na pietrze dac dodatkowy, aby miec siec . Jest jeszcze garazo-warsztat oddalony od domu o okolo 10m, do tej pory radzilem sobie podlaczeniem fritz wlan repeater 310, ale cos chyba jego dni sie koncza, bo co jakis cza gubi siec i wszystko miga. Chyba, ze problem jest z tplinkiem. Teraz czas na pytanie, czy mozecie poradzic dobry i mocny sprzet . Nie ma mozliwosci ciagniecia kabla, tylko wifi.

kozio

• Gość
Odp: Do informatykow - zwiekszenie zasiegu wifi w domu
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Sierpnia 2016, 20:43:23 czas Polski »
Zrób na ruter budke z drewna i postaw między domem i garażem ;)

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Sierpnia 2016, 20:52:56 czas Polski »
Kup wzmacniacz do WiFi kosztuje około 100 zł i masz problem załatwiony.
A swoją drogą to chyba padł ten router , bo to jest jakaś dziwna sytuacja ,którą opisujesz.
Nie wiem skąd masz sygnał ,jeżeli od Orange to ich oryginalny router daje sygnał przy ścianach ceglano-kamiennych w promieniu 15 metrów. Ja mam czasem problem bo jedno z pomieszczeń jest oddzielone ścianą kamienną metrowej grubości.

arecki1338

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Sierpnia 2016, 21:02:47 czas Polski »
no wlasnie tez obstawiam router, bo bylo stabilnie i nagle sie skonczylo. Sprawa dotyczy neostrady. A jaki router polecacie? czy warto sie pchac w dual na 2.4 i 5 Ghz?

Offline Gerdo

« Odpowiedź #4 dnia: 04 Sierpnia 2016, 21:18:11 czas Polski »
Router masz bardzo dobry. Najprostsze rozwiązanie, masz obecnie czyli ten repeater, wiec jesli się psuje, to kup nowy. Możesz też kupić nowy router i połączyć  je razem.
ASUS RT-N66U. Wymienić jeszcze te stockowe anteny na mocniejsze i masz praktycznie rozgłośnie radiową.
Możesz też kupic tani router i również spiąc je razem, ale nie wiem czy będzie skuteczne i nie polecam czegoś takiego.

Najpewniejszym rozwiązaniem by było dociągniecie kabla do Twojego warsztatu, no ale rozumiem ze nie możesz, bo wiąże się to z większym nakładem pracy i nie tylko.

Twój router w tym przedziale cenowym jest  świetny,  na Asusa musisz wydać dwa razy tyle. Zatem masznkilka opcji do namysłu.
« Ostatnia zmiana: 04 Sierpnia 2016, 21:20:43 czas Polski wysłana przez Gerdo »

Offline DMariusz

« Odpowiedź #5 dnia: 04 Sierpnia 2016, 23:02:18 czas Polski »
no wlasnie tez obstawiam router, bo bylo stabilnie i nagle sie skonczylo
A ja przed zmianą sprzętu potestowalbym inne ustawienia kanałów Wi-Fi. Efekt który opisujesz może wynikać z pojawienia się w pobliżu innej sieci działającej na podobnym kanale... albo urządzeń bluetooth... albo mikrofali :)
I to piszę całkowicie serio, dla 2.4 GHz masz w Europie 13 kanałów i faktycznie te częstotliwości interferuja z innymi urządzeniami.
W ustawieniach routera możesz zmienić kanał, na którym będzie nadawał. Karta w odbiorniku (laptop/tablet/etc.) dostosowuje się sama bo skanuje całe pasmo.
Potestuj co 2gi kanal, aż znajdziesz najmniej obciążony. Co drugi, ponieważ ich częstotliwości częściowo zachodzą na siebie.

obas

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Sierpnia 2016, 23:09:52 czas Polski »
też zacząłbym od tego o czym pisze DMariusz - zdecydowanie zanim kupisz jakiś inny sprzęt, to pobaw się ustawieniami, pozmieniaj kanały itp. W ostateczności można wrócić do ustawień fabrycznych o ile jesteś w stanie skonfigurować potem sieć samodzielnie (po przywracaniu ustawień z kopii zapasowej może wrócić problem)

kerry

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Sierpnia 2016, 07:33:05 czas Polski »
Rozwiązanie sprawdzone u mnie: powerline 8)
Za niewielkie pieniądze kupujesz urządzenia (co najmniej dwa) wpinane do gniazdek elektrycznych i masz domową sieć. Wpinasz jedno na parterze i podłączasz do niego kablem LAN swój router, na piętrze wpinasz drugi i tam dajesz drugi router i masz wifi w całym domu. Nie powinno być problemu, aby podłączyć trzecie urządzenie w garażu. Uprzedzając pytania i protesty: tak, działa na różnych fazach!
link do używanych transmiterów powerline na allegro:
http://allegro.pl/transmiter-sieciowy-powerline-internet-w-gniazdku-i5908428702.html
dwie sztuki za 90 zeta. Takie same kupiłem (trzy sztuki) i zasuwają aż miło. Konfiguracja automatyczna poprzez naciśnięcie przycisku, połączenie szyfrowane, nie resetują się po zaniku napięcia, mają przelotowe gniazdko elektryczne, do którego można podłączyć np. router. Prędkość w tej "sieci" porównywalna do sieci LAN 100Mb.
ps. jeszcze dopiszę - do całkiem niedawna byłem BARDZO sceptyczny co do takich rozwiązań - już nie jestem!  8)
« Ostatnia zmiana: 05 Sierpnia 2016, 07:39:26 czas Polski wysłana przez kerry »

Offline wronks

« Odpowiedź #8 dnia: 05 Sierpnia 2016, 08:09:49 czas Polski »
Efekt który opisujesz może wynikać z pojawienia się w pobliżu innej sieci działającej na podobnym kanale... albo urządzeń bluetooth... albo mikrofali
Mariusz może mieć rację. To najczęstrza przyczyna opisywanego problemu. Wyłącz automtyczny wybór kanałów i ręcznie ustaw jakiś skrajny.

Za niewielkie pieniądze kupujesz urządzenia (co najmniej dwa) wpinane do gniazdek elektrycznych i masz domową sieć. Wpinasz jedno na parterze i podłączasz do niego kablem LAN swój router, na piętrze wpinasz drugi i tam dajesz drugi router i masz wifi w całym domu.
Taka metoda też działa, jednak nie potrzebny jest drugi router, wystarczy najprostrzy acces point. Polecam sprzęty Ubiquiti jeśli chodzi o moc anten, ewentualnie AirLive z trochę tańszych rozwiązań.

Pzdr.

kerry

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Sierpnia 2016, 08:25:18 czas Polski »
nie potrzebny jest drugi router, wystarczy najprostrzy acces point.
Tak jest, pośpieszyłem się z pisaniem :)

arecki1338

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Sierpnia 2016, 20:31:50 czas Polski »
Dziekuje za wszystkie podpowiedzi, zmienilem kanal na inny, jak na razie nie traci polaczenia. Poczytam o tych transmiterach, to moze byc dobre rozwiazanie, a jak te z linku sa sprawdzone i polecacie, to pojde w tym kierunku.

Offline peter

« Odpowiedź #11 dnia: 05 Sierpnia 2016, 20:51:02 czas Polski »
mam tp-link i jestem zadowolony http://www.tp-link.com/en/products/list-18.html

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Sierpnia 2016, 14:12:12 czas Polski »
Mam TP link i podobny problem kiedyś.. Zmiana kanału znacząco poprawiła jakość sygnału w całym domu. W warsztacie mam drugi router wifi

Offline DMariusz

« Odpowiedź #13 dnia: 06 Sierpnia 2016, 17:13:27 czas Polski »
Dziekuje za wszystkie podpowiedzi, zmienilem kanal na inny, jak na razie nie traci polaczenia
Mam nadzieję, że poprawa będzie trwała. Jeśli tak to jest to moim zdaniem dużo lepsze rozwiązanie niż wzmacnianie sygnału...
Niestety dodawanie wzmacniaczy powoduje taką nieświadomą wojnę na moc sygnału (czyli dla innych moc zakłóceń) - bo u nas się poprawi, a komu innemu pogorszy, więc on też wzmocni sygnał. I tak w koło. Jakimś wyjściem jest pasmo 5Ghz, które jest pojemniejsze i nowsze (czyli mniej popularne). A najlepszym wyjściem jest kabelek  :D

Ludzie 'nie widzą' pasma 2.4 Ghz żadnym naturalnym receptorem, więc nam nie przeszkadza że promieniowanie i sygnały w nim przesyłane są miliony razy mocniejsze niż 50 lat temu. Skutki uboczne wyjdą pewnie za 100 lat... Rzymianie też korzystali ze zdobyczy cywilizacji i nikomu nie przyszło do głowy że transport wody ołowianymi rurami to kiepski pomysł... przecież to taki fajny i plastyczny metal.

Więc jak ktoś ma problemy z sygnałem - najpierw dostrojcie pasmo, później wzmacniajcie sygnał :D

arecki1338

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 08 Sierpnia 2016, 19:47:05 czas Polski »
wracajac do tematu transmiterow. Widze, ze sa dostepne nowsze modele z seri speedport z koncowka 101 i niby 500Mb/s, czy warto doplacac?Nie wiem, jak te predkosci podawane na allegro maja sie realnych wynikow, ale i tak nie mam az tak szybkiego lacza. Czy ewentualnie mozna mieszac te dwa systemy 100 i 101?