07 Maja 2026, 10:24:21 czas Polski

Autor Wątek: Plac zabaw realizacja.  (Przeczytany 19536 razy)

Dentarg

• Gość
Odp: Plac zabaw realizacja.
« Odpowiedź #105 dnia: 10 Września 2016, 10:18:26 czas Polski »
Być może większy kąt lepiej wygląda, ale staram się jednak nie rzucać w oczy z wielką konstrukcją ;). Mam sąsiada takiego, który zaraz poleci na skargę, że np mu cień pada na podjazd. A w kalenicy mogę spokojnie stać wyprostowany (jest tam 180cm). Fakt przy scianach walę się głową w krokwie ;), ale tego większy kąt i tak by nie zmienił.

Ja mam 5x10, ale chce je przeciąć na pół, żeby nie robić takich wielgaśnych słupków w ścianach :). Po za tym skład drewna dał trochę ciała i dał mi trochę inne wymiary 5x10 (długości) stąd chcę trochę też przyoszczędzić :).

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #106 dnia: 15 Września 2016, 23:05:21 czas Polski »
Pojawił się dach i jest na nim już papa podkładowa. Jutro zaczyna się układanie gontów :). Pogoda dopisuje, dziś było 28st C, więc papa ma dobre warunki, żeby się przykleić. Do końca tygodnia nie ma padać i ma świecić słońce, więc może uda się zrobić założony dach.

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #107 dnia: 18 Września 2016, 10:17:47 czas Polski »
Udało się. Plan minimum wyprzedziłem o tydzień! Jest gont na dachu. Przez ostatni tydzień codziennie świeciło słońce, także można było pracować z dachem. Dopiero wczoraj zerwał się duży wiatr i się zachmurzyło, ale nie przeszkodziło to w ukończeniu dachu. Dziś dach się samowulkanizuje, bo słonko całkiem mocno przygrzewa, chociaż temp na razie 12st C, ale dach jest ciepły (bo cały w słońcu od 9:30).

Dekarzem chyba nie będę mógł zostać, wyszło ładnie, ale zajęło mi układanie tego gontu 11-12 godzin realnej pracy. Dach ma 6.96m2. Poszło 57 pasków gontu. Także oprócz 2 paczek, trzeba było dokupić 10 gontów luzem (castorama na szczeście sprzedaje na sztuki).

Kalenica zrobiona z pojedynczych płytek odcinanych z paska tak, że tył ma kształt trapezu. Płytki umieszczone co 10cm, także poszło ich na kalenicę bodaj 27. Teoretycznie kalenicę powinno robić się z płytek kwadratowych (czy prostokątnych), ale z karpiówki wyszło bardziej stylowo i muszę przyznać, że całkiem ładnie to wygląda (ciekawe na ile trwałe to jest).

Gont, który kupiłem jest samowulkanizujący i ma na 85-90% swojej powierzchni od spodu warstwę klejącą, ale wszystkie noski i boczne krawędzie są podklejone dodatkowo klejem do gontów. Jest u mnie bardzo wietrznie, a domek stoi w najbardziej wietrznym miejscu działki, także nie jestem na 100% pewien jak długo gont tam będzie. Szczególnie, że znajomy mi mówił, że u niego gont przybity na zwykłe papiaki odfrunął po 1 sezonie :o.

Papę biłem papiakami 20mm, gont pas startowy 20mm, a resztę 25mm w ocynku. Kalenicę można by nawet 30mm bić, ale nie miałem, liczę, że nie odfrunie. Niestety skończył mi się klej w połowie kalenicy i ~15 gontów nie ma tam klejonych nosków.

Ogólnie robota prosta i całkiem przyjemna, chociaż na deskowanie nie jest tak łatwo przybijać papiaki, bo w miejscach odległych od krokwi deski sprzężynują (ciekawe jak jest z płytą OSB???). Parę razy udało mi się wbić gwoździe między deski i trzeba było wbijać od nowa.
Pierwsze 4 rzędy kładłem z drabiny, co było dość czasochłonne, bo docinałem na ziemi paski, więc przy każdym goncie była wędrówka góra/dół, a potem przesunięcie drabiny (3 razy na pas). A reszta kładziona z dachu, wtedy poszło dużo szybciej. Trzeba jednak uważać, na sam gont, bo jak się go trze masywnymi butami, to posypka odpada bardzo szybko (pewnie to zależy od jakości gontu), ja miałem jeden z tańszych z casto.

Mam nadzieję, że przyszłym budowniczym domków dla dzieci moje doświadczenia pomogą :).

kozio

• Gość
« Odpowiedź #108 dnia: 18 Września 2016, 10:58:32 czas Polski »
Brawo Ty.
Wyszło bardzo ładnie.

Offline marcin6391

« Odpowiedź #109 dnia: 18 Września 2016, 11:56:24 czas Polski »
ładnie  :)

Offline DMariusz

« Odpowiedź #110 dnia: 19 Września 2016, 14:26:20 czas Polski »
Plan minimum wyprzedziłem o tydzień
gratuluje, fajnie Ci to wyszlo... u mnie juz sie zimno robi, zresztą najchętniej to bym się położył i wypoczął po wakacjach ;)

Offline maniek7

« Odpowiedź #111 dnia: 20 Września 2016, 11:52:29 czas Polski »
Hej
Ładnie to wyszło, co do sprężynowania płyty się nie wypowiem bo u szwagra daliśmy płytę MFP ale gonty mocowane na zszywki(sprawdzone w praktyce przez znajomego), przekonał Nas a jak gont odpadnie to dam znać ;)

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #112 dnia: 12 Czerwca 2017, 22:49:09 czas Polski »
@Dentarg, mam pytanie - jaki przekrój mają belki i czy dobrze widzę, że poziome belki wchodzą czopem do słupów na głębokość i szerokość 1/3 słupa?

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #113 dnia: 14 Czerwca 2017, 20:50:16 czas Polski »
Słupy są realne 10x10cm (tyle mają po struganiu). Szerokość czopów była ok 1/3 szerokości słupa, a długość OIDP conajmniej 4,5cm.

Właśnie się zaczął drugi sezon budowy, niestety czasu u mnie mało, ale niedługo staną ścianki (a przynajmniej jedna).

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #114 dnia: 16 Sierpnia 2017, 00:05:52 czas Polski »
Nowy sezon, prace trwają. Zazdroszczę tym, którzy stawiają cały plac w tydzień. Mi 3 dni schodzi z 1 scianą :(.

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #115 dnia: 16 Sierpnia 2017, 00:07:44 czas Polski »
cd.

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #116 dnia: 16 Sierpnia 2017, 00:11:24 czas Polski »
Na tyle duża presja była, że zjeżdżalnie zamontowałem + drabinkę z boku. Więc można wejść o drabince i zaraz zjechać ;).

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #117 dnia: 16 Sierpnia 2017, 00:14:34 czas Polski »
Można już w miarę bezpiecznie przebywać na górze. Teraz tylko zostały schody, huśtawka, ściana w środku i pewnie okna z poliwęglanu. No i ściana wspinaczkowa, a za huśtawką "monkey bar" i może lina do wspinania się.

Domek jest solidny. Ostatnio u nas były mega wichury. Powaliło ludziom ogrodzenie, porwało trampoliny, połamało drzewa. A domek stoi twardo :)

Offline marcin6391

« Odpowiedź #118 dnia: 16 Sierpnia 2017, 06:34:17 czas Polski »
Nowy sezon, prace trwają. Zazdroszczę tym, którzy stawiają cały plac w tydzień. Mi 3 dni schodzi z 1 scianą :(.

kwestia wprawy ...

nie za ciasno szalówkę dajesz?

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #119 dnia: 16 Sierpnia 2017, 07:02:23 czas Polski »
Kwestia wprawy i pewnie wielkości warsztatu. Jak maluje, elementy, to na czas schnięcie warsztat wyjęty z innych operacji.
Szalówka czyli deska "elewacyjna"? W którym miejscu za ciasno? Na długości?

@marcin6391: BTW, jaką metodą malujesz swoje place? Bo pewnie nie pędzlem?