06 Maja 2026, 21:31:06 czas Polski

Autor Wątek: Plac zabaw realizacja.  (Przeczytany 19531 razy)

Offline Zyngs

• Newbie
  • *
  • Ocena +0/-0
  • Nigdy, nigdy nie poddawać się!
  • View Gallery
    • tarcica
Odp: Plac zabaw realizacja.
« Odpowiedź #45 dnia: 22 Sierpnia 2016, 08:05:01 czas Polski »
A jak deski zaczną klawiszowac i się wyginac,  to gont już nie będzie tak ładnie wyglądać.

Święte słowa, ale z drugiej strony ta konstrukcja nie będzie na lata. W końcu dzieci urosną lub po prostu się znudzą i plac zabaw nie będzie już tak okupowany. Takie jest przynajmniej moje zdanie ;)

Offline marcin6391

« Odpowiedź #46 dnia: 22 Sierpnia 2016, 08:22:23 czas Polski »
Ile takich domków zrobiliście ?
W ilu deski klawiszowaly ?

Offline Waluś

« Odpowiedź #47 dnia: 22 Sierpnia 2016, 10:07:56 czas Polski »
Ja zrobiłem trzy takiego typu dachy. Pierwszy klawiszuje, bo za ciasno pomontowałem deski. Trzeba pamiętać o kilkumilimetrowym dystansie między deskami i będzie ok. Przy deskach łączonych na pióro i wpust nawet nie widać tych szpar.

pozdrawiam

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 22 Sierpnia 2016, 10:15:17 czas Polski »
Jeśli chciałbyś robić na płycie OSB to są małe rozmiary: metr na 2. Je można spokojnie samemu nosić.

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 22 Sierpnia 2016, 11:21:53 czas Polski »
Dyskusja ciekawa, ale ja już deskę calówkę mam na dach :). A dodatkowo fanen OSB nie jestem :). Także będą deski.

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 23 Sierpnia 2016, 09:28:54 czas Polski »
Ostatnio padało non stop u mnie, więc na zewnątrz się pracować nie dało. Ale w każdej przerwie w deszczu coś udało się przykręcić.

Trawa powróciła na miejsce. Ciekawe jak będzie z żywotnością słupów w takiej konfiguracji. Ale chodziło przede wszystkim o to, żeby schować beton i śruby, tak żeby było bezpieczniej. Modrzew podobno ma trwałość 500 lat pod wodą, zobaczymy ;).

Belki pod podłogę i "murłaty" lekko się skręciły, także będę musiał chyba je podszlifować i od góry nałożyć ponownie impregnat :(.

"Szubiennica" będzie na linę do wspinania się. Ale to pewnie za rok-dwa.

Offline DMariusz

« Odpowiedź #51 dnia: 23 Sierpnia 2016, 10:12:32 czas Polski »
Czy mi się wydaje, czy zamierzasz 'wpuszczać' podłogę w tą ramę (belki belki poziome) wokół domku?
Wygląda jakbyś te wiszące legary dał trocję niżej i dokręcił mocowanie podłogi do belki poziomej

Jaki jest plus takiego rozwiązania w stosunku do położenia desek podłogowych na ramie?

Trawa powróciła na miejsce. Ciekawe jak będzie z żywotnością słupów w takiej konfiguracji. Ale chodziło przede wszystkim o to, żeby schować beton i śruby, tak żeby było bezpieczniej.

Ja przy huśtawkach zakopałem bloczki betonowe, słupy postawiłem (i przykręciłem) na tychże bloczkach. Były delikatnie przysypane ziemią (~2cm) i trawka przy nich rosła. Wiem, trochę głupio to zrobiłem, ale... przez 5 lat nic się z tym nie działo (tylko 5, bo wykopałem i stawiam domek w tym miejscu). Zaczęła mi za to gnić belka górna, na którą padał deszcz i ptaki robiły :|. No ale to sosna marketowa a nie modrzew więc myślę że nie będziesz miał problemu.

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 23 Sierpnia 2016, 11:12:59 czas Polski »
Wpuszczoną podłogę zdaje się podejrzałem u visMajora. Dla mnie plusy takie:
- Nie widać skończeń deski - względy estetyczne, co kto lubi.
- Deska z ramą tworzy 1 płaszczyznę (o ile się dobrze trafi ;).
- Idzie mniej deski (0.8m2 w tym przypadku).
- Ramę ścian mocuje się przynajmniej cześciowo do ramy z belek a nie do podłogi. Co prawda przez deskę tarasową do ramy też się dostajemy, ale jak jest bezpośrednio to IMHO jest pewniej (chociaż może to takie moje gdybanie).

Offline Zbigniew

« Odpowiedź #53 dnia: 23 Sierpnia 2016, 15:51:09 czas Polski »
Witaj! Cały czas obserwuję Twój post i niecierpliwie czekam na koniec realizacji. A chyba jeszcze bardziej niecierpliwią się dzieciaki... Pozdrawiam!

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 23 Sierpnia 2016, 22:57:59 czas Polski »
Akurat dzieciaki są w miarę spokojne ;). Młoda jeszcze nie bardzo wie co tam się buduje, bo jest za mała, a młody cierpliwie czeka, bo ma powiedziane, że minie jeszcze conajmniej miesiąc jak będzie można się bawić.

A realizacja całości placu, raczej nie skończy się w tym roku, chyba że lato będzie długie a jesień ciepła i da się pracować do konca października. Moim celem jest skończenie dachu w tym roku, jak się uda będę szczęśliwy.

Dziś skończyłem zastrzały (otwory, zaokrąglanie brzegów, szlifowanie) i właśnie chłoną impregnat gruntujący :).

Jeszcze fota, jak wygląda belka po deszczu.

Offline marcin6391

« Odpowiedź #55 dnia: 23 Sierpnia 2016, 23:38:43 czas Polski »
Wszystko zamierzasz malować lakierobejca ?
Strasznie ślisko bedzie .... niebezpiecznie....

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 24 Sierpnia 2016, 06:45:41 czas Polski »
Nie używam lakierobejcy. Tylko impregnatów Vidarona. Jeden gruntujący (bezbarwny) i dekoracyjny kolorowy (2 warstwy). Śliskie to nie jest, wręcz przeciwnie.

Offline marcin6391

« Odpowiedź #57 dnia: 24 Sierpnia 2016, 07:02:29 czas Polski »
Sorki, to musiałem pomylić...
Ktoś pisał o lakierobejcy, skojarzyłem z Tobą

Offline Zyngs

• Newbie
  • *
  • Ocena +0/-0
  • Nigdy, nigdy nie poddawać się!
  • View Gallery
    • tarcica
« Odpowiedź #58 dnia: 24 Sierpnia 2016, 08:05:09 czas Polski »
Jak patrze na te zdjęcia, to ta konstrukcja wydaje mi się dość duża i wysoka, wyrabiałeś na to pozwolenie czy coś takiego?

Ja kiedyś u siebie na działce zrobiłem pewną konstrukcję i mnie sąsiad podkablował i dostałem 5 tys mandatu i nakaz rozbiórki  :(

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: 24 Sierpnia 2016, 09:10:22 czas Polski »
Zależy jaką miałeś konstrukcję (co to było???). Ja jestem w szarej strefie. Teoretycznie łapię się pod elementy małej architektury, bo definicja jest dość ogólna. Co prawda w teorii huśtawka nie powinna być połączona z domkiem, żeby było to 100% legalne, więc może zrobię 2 nogi do huśtawki. Oczywiście jak ktoś podkabluje i przyjdzie czepialski inspektor to może uznać to za coś innego (np. altanę). Na małą architekturę nie trzeba nawet zgłoszenia. Konsultowałem się na forum budowlanym i w sumie nie dostałem jasnej odpowiedzi, jest 50/50. Jeśli uznać, że nie jest to małą architektura, to mam w sumie słabą sytuację, bo mam ~560m2 działki, a już 1 budynek gospodarczy tam stoi (można 1 na 500m2 na zgłoszenie robić a potem trzeba już pozwolenie, czyli dużo bardziej skomplikowana procedura). Ale zjeżdzalnie, huśtawki, kapliczki, itp są elementami małej architektury, więc myślę, że problemu nie będzie, chociaż jednego takiego sąsiada mam :(.

Na forum DiD chłopaki pisali, że pod małą architekture się łapie. Chyba nikt nie robił tutaj na taki domek zgłoszenia ani pozwolenia. Inna kwestia, że może mieli inne plany zagospodarowania albo większe działki.