13 Czerwca 2026, 11:27:07 czas Polski

Autor Wątek: Pytanie "cichy domyk" i "push on"  (Przeczytany 15696 razy)

Offline euphonic

Odp: Pytanie "cichy domyk" i "push on"
« Odpowiedź #30 dnia: 07 Sierpnia 2016, 13:28:59 czas Polski »
To tez nie tak, doskonale wiem jak mam zrobic fronty, gorne beda na ucios od tylu, ja pytalem tylko o spowalniacz i tip on, panowie, nie reagujmy zaraz zloscia i nerwami, bo nie o to chodzi, jesli moj post kogos obrazil, to tu i z tego miejsca serdecznie przepraszam, czytam Wasze wypowiedzi, i szukam w necie informacji na te tematy, nie pisze z kompa tylko telefonu, jestem z doskoku nawet teraz, bo jestem w pracy,
Prosze chlopaki, wrzucmy na luz to w koncu niedziela

Tapped by SM-A310F

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #31 dnia: 07 Sierpnia 2016, 13:52:59 czas Polski »
Nie wiem czy zaglebiales sie w to forum bardziej czy tylko wpadles na chwile. Po krotce wiec wyjasnie. Jak trzeba to i cala kuchnie komus zbudujemy bo jestesmy tu by dzielic sie wiedza i doswiadczeniem. Ja moge smialo nazwac sie ekspertem od mebli ale szukam pomocy w sprawach typowo drewnianych. Sa tez tacy ktorzy w tych sprawach kompletnie sa zieloni i szukaja pomocy nie mogac nic zaoferowac w zamian. I tez jest ok. Panuje tu bezinteresownosc i naprawde kolezenski klimat. Ty zas potraktowales to forum jak jakas anonimowa wymiane informacji i na wstepie postawiles sie zasadom ktore maja na celu tylko uprzyjemnic pobyt tu.
Kiedys sie smialem z Malzonki, ze siedzi non toper na fejsbuku. Teraz Ona smieje sie ze mnie, ze ja non top tu jestem.
Zobacz, ze z pierdoly robi sie afera. A po co ? Chcelibysmy pomoc wszystkim bo nam to chleba nie zabierze a radosc zostaje. Prosimy tylko o spelnienie kilku prostych zasad. Nic wiecej.
Szybko tez zapominamy o kiepskich poczatkach wiec nie musisz sie o to martwic.
To by bylo na tyle. Dzis mam dyzur SOFu dlatego musialem maly offtopic zrobic ;)
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline euphonic

« Odpowiedź #32 dnia: 07 Sierpnia 2016, 14:49:36 czas Polski »
Jestem tutaj od wczoraj, a ze mialem nie tyle klopot, co prosbe o rade co do zastosowania zawiasow i prowadnic, otrzymalem po kilka propozycji, ktore musialem zweryfikowac po swojemu, odpowiedzi bylo zanadto az, za co dziekuje, w dalszej czesci temat moim zdaniem sie rozminal, bo z zawiasow zszedl na uciosy i podfrezowania frontu drzwiczek, kiedy wspomnialem o tym, ktos juz na mnie skoczyl, wydaje mi sie ze nie tylko ja tu nie czytam ze zrozumieniem, bo kiedy wspominam o szufladach z bokami z plyty, propozycje dalej padaja ja tzw metalboxy jakimi sa tandemboxy, a ja potrzebuje  prowadnice tylko, oczekuje rad, a nie linczu, niestety nie moge sie odwdzieczyc tym samym, bo nie jestem stolarzem lub pokrewne, druga sprawa jak tylko mam chwile to tu wchodze sledzic postepy rozmowy, wybaczcie ze nie siedze tu 24h, potrzebujecie informacji, pytajcie, odpowiem w miare mojej wiedzy
« Ostatnia zmiana: 07 Sierpnia 2016, 14:54:02 czas Polski wysłana przez euphonic »

Offline euphonic

« Odpowiedź #33 dnia: 07 Sierpnia 2016, 15:07:52 czas Polski »
Chcialem dodac tylko ze drzwi wiszacych szafek beda otwierane na boki, wiec zostaje opcja zawias z tiponem, czy bluemotion (na ta chwile teraz nie wiem co jest co, ale chodzi o hamulec czy spowalniacz), od spodu drzwi bedzie frez na "2 palce" mysle ze wystarczy,
Zostaje sprawa z szufladami, w prawdzie sa tylko 2, ale boki sa z plyty, wiec tandemboxy, metalboxy czy jak to sie fachowo nazywa odpadaja, zostaje opcja tylko na prowadnice. Dolne fronty...
Beda jedne drzwi pod zlew otwierane na bok, i drugi front na zmywarce ze zintegrowanym panelem, wiec na calej powierzchni front.
I tu nasuwa sie pytanie jaki uchwyt do drzwiczek zmywarki??
Jakies sugestie

Tapped by SM-A310F

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 07 Sierpnia 2016, 17:28:40 czas Polski »
Trzeba było wysłać na samym wstępie taki opis to byśmy wiedzieli o co chodzi .A więc od początku ...
Nie ma czegoś takiego jak zawias z tip-onem, tylko jest  zawias bez sprężyny i do tego tip-on mocowany do korpusu ( adapter lub wiercony w wieńcu ), zawias natomiast występuję z blumotion  tzw.cichy domyk. Jęsli drzwi będziesz miał frezowane to polecam blumotion ( nie będzie trzaskania ), co do szuflad to proponuję prowadnice movento-pełen wysuw , są to mechanizmy mające w sobie dwie funkcje ( tip-on i blumotion). Przy otwarciu musimy wcisnąć front , natomiast jeśli chcemy go zamknąć , po prostu popychamy szufladę i zamyka się samoczynnie bez trzaskania. I pozostaję zmywarka . Jeśli w całej kuchni nie będzie uchwytów , to na froncie zmywarki uchwyt będzie wyglądał słabo.
Jest rozwiązanie ale drogie w postaci systemu flex blum - taki tip-on do zmywarek i lodówek .

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #35 dnia: 07 Sierpnia 2016, 18:54:08 czas Polski »
Jak klient nie chce bulic za flexa to proponujemy male uchwyty krawedziowe (max 60mm). Nie wszystko da sie zrobic megabudzetowo. Wyglada to calkiem niezle a i zachowana jest "pustosc" plaszczyzny frontu.
Ps. Mam nadzieje, ze nie zszedlem za bardzo z tematu ;D

Offline euphonic

« Odpowiedź #36 dnia: 07 Sierpnia 2016, 21:02:24 czas Polski »
No nie powiem ten elektryczny system Bluma, no nie jest na moja kieszen, co do Twojego pomyslu, ciekaw jestem jak to wyglada....
Ps czy moze sie ktos wypowiedziec na temat nowych zintegrowanych zawiasow bluemotion, ciekawie wyglad, no i cenowo znosnie
Juz przez chwile myslalem zeby jednak zrobic rowniez uciosy na dolne drzwiczki, tych drzwi tez beda 2 sztuki

Tapped by SM-A310F
« Ostatnia zmiana: 07 Sierpnia 2016, 21:04:18 czas Polski wysłana przez euphonic »

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #37 dnia: 07 Sierpnia 2016, 21:04:36 czas Polski »
A o ktorych konkretnie zawiasach mowisz ? Zintegrowany BluMotion jest od dawna.

Akurat niedawno robilem i wyglada to tak :

« Ostatnia zmiana: 07 Sierpnia 2016, 21:08:22 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 07 Sierpnia 2016, 21:15:22 czas Polski »
W dolnych szafkach nie możesz zrobić uciosów , bo fronty znajdują się pod blatem i nijak będziesz miał możliwość otwarcia.
O jakich nowych zawiasach z blumotion piszesz ?

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #39 dnia: 07 Sierpnia 2016, 21:25:00 czas Polski »
To jak euphonic ? Jestes z nami czy tylko na chwile ?
A tak przy okazji to z ta sciana sie troche nawalczylem. Niby szybki prosty temat a sie zeszlo.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 07 Sierpnia 2016, 21:37:33 czas Polski »
Rzeczywiście musiałeś się nawalczyć . Nie jest łatwo ułożyć tak prosto płyty z betonu architektonicznego  :P

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #41 dnia: 07 Sierpnia 2016, 21:39:08 czas Polski »
Beton architektoniczny z Kronopolu ;D

Offline euphonic

« Odpowiedź #42 dnia: 07 Sierpnia 2016, 22:09:14 czas Polski »
W dolnych szafkach nie możesz zrobić uciosów , bo fronty znajdują się pod blatem i nijak będziesz miał możliwość otwarcia.
O jakich nowych zawiasach z blumotion piszesz ?
No chyba ze odwrocone tyl-na przod, ze niestety ale uchwyt bedzie widoczny...

Tapped by SM-A310F

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #43 dnia: 07 Sierpnia 2016, 22:10:55 czas Polski »
Odwroconego uciosu to juz wogole nie bedzie jak zlapac. Chyba, ze mowisz o uchwytach frezowanych ale to juz inna bajka.

Offline euphonic

« Odpowiedź #44 dnia: 07 Sierpnia 2016, 22:12:57 czas Polski »

A o ktorych konkretnie zawiasach mowisz ? Zintegrowany BluMotion jest od dawna.

O takie mi chodzi

Tapped by SM-A310F