14 Maja 2026, 18:37:58 czas Polski

Autor Wątek: Stół warsztatowy - made in kozio  (Przeczytany 9235 razy)

kozio

• Gość
Odp: Stół warsztatowy - made in kozio
« Odpowiedź #45 dnia: 12 Sierpnia 2016, 10:00:33 czas Polski »
Kiedys tesc przezwajał silniki itd. Dzis stół służy mu do zbieractwa i prostych napraw... Gumolit stary jest ale wolałbym pomalować czymś blat.  Nie wiem tylko czy farba olejna nie będzie odchodzić . Moze trzeba wpierw zagruntować? Chciałbym to zrobić dzisiaj więc jeśli ktoś już robił coś podobnego to poproszę o podpowiedź. Zające po pracy do Brico i kupię jakiś specyfik jeśli nie mam.

Offline noprofi_semi

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Gwóźdź wystaje, chwytaj za młotek.
  • View Gallery
« Odpowiedź #46 dnia: 12 Sierpnia 2016, 10:06:21 czas Polski »
Nie robiłem czegoś takiego ale podkład i na to farba olejna i powinno być ok żeby nie wsiąkały oleje czy smary plam nie zostawiały... Chodzi mi po głowie coś takiego jak folia w płynie wiem że na ściany tak ale czy na płytę to nie wiem  :-\

Offline marcin6391

« Odpowiedź #47 dnia: 12 Sierpnia 2016, 10:42:07 czas Polski »

obas

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 12 Sierpnia 2016, 12:30:39 czas Polski »
kozio widzę, że masz kątownik ciesielski (prawdopodobnie empire magnum - gdzie kupiłeś? bo już ciężko gdzieś znaleźć).

Sprawdza się w pracy z mniejszymi elementami? Czy raczej kupić jakiś takiego typu:
?

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 12 Sierpnia 2016, 13:52:27 czas Polski »
Chle, chle...czesci Mooga jak podpora pod deske :P..
Co do farby - ile chcesz wydac? ;). Bo mozna zapodac epoksydy interplusa. Takie nie do ruszenia...do malowania statkow i platform wiertniczych :P.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 12 Sierpnia 2016, 20:50:13 czas Polski »
Poszła farba olejno ftalowa ktora rowniez mialem w garażu. Przydasie się przydają. Zobaczymy efekt rano. Kolor brąz ciemny.

OBAS  -  katownik magnum kupiłem na dłuta.pl i dałem około 80zł .  Najlepszy jaki mam.  Polecam.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: 13 Sierpnia 2016, 06:42:31 czas Polski »
Ok blat i polki są ok. Jeszcze się lepią.

Mam pytanie co do szuflad.
Chciał bym tanie prowadnice zamontować ale w miarę znośne. Glebokosc szafki to 600mm, czy wystarcza wiec 550mm?
Dzięki za podpowiedzi.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #52 dnia: 13 Sierpnia 2016, 08:19:51 czas Polski »
To zamontuj "standardy" Bluma. Niezmiszczalne sa. Daj 550 i bedzie si.
600tek i tak chyba nie ma.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: 13 Sierpnia 2016, 09:37:45 czas Polski »
Czyli rozumiem rolkowe.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 13 Sierpnia 2016, 09:54:27 czas Polski »
Niezniszczalne to są tandemy . Rolkowe są wytrzymałe do niskich , nie przeładowanych szuflad. Pod większym obciążeniem rolka zaczyna się ślizgać , a nie toczyć. Jeśli szuflada nie będzie przeładowana i po "ludzku" traktowana to da radę .

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #55 dnia: 13 Sierpnia 2016, 10:03:34 czas Polski »
Ale tu bardzo wazne sa koszty Przemku. A po drugie do warsztatu stolarskiego srednio widza mi sie systemy gdzie elementy jezdne sa nasmarowane a nieszczelne.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 13 Sierpnia 2016, 10:17:39 czas Polski »
Wiem ,że priorytetem są koszty. Prowadnica rolkowa bluma 550mm kosztuję około 15 zł , natomiast tandem bez blumotion z udźwigiem do 30kg i częściowym wysuwem to koszt około 30 zł . Teoretycznie wychodzi dwa razy tyle , ale po pierwsze będą tam dwie lub trzy szuflady , a po drugie różnica w żywotności jednej i drugiej jest kolosalna .

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #57 dnia: 13 Sierpnia 2016, 11:19:26 czas Polski »
Szuflad bedzie 13 wiec juz roznica jest. Co do zywotnosci to nie wiem czy jakikolwiek system przebije rolkowe. Sam upycham tandemy gdzie sie da bo uwielbiam je ale w tym przypadku standardy sie lepiej sprawdza. Po pierwsze koszty a po drugie jak juz mowilem wszechobecny pyl. Co prawda nie mialem okazji testowac tego ale smar plus pyl to nie wrozy dlugowiecznosci.
Powtorze to jeszcze raz. Tandemy sa genialne ale nie w tym przypadku.
Kozio przeczyta opinie 2 fachowcow i rzuci moneta ;)

Ps. Standardy sa tansze. Okolo 11 zeta.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 13 Sierpnia 2016, 16:34:38 czas Polski »
Teraz wygląda tak...

Prowadnice będą rolkowe. Szuflady też z tego co gdzieś mi zalega.

Offline Grzegorz58

« Odpowiedź #59 dnia: 13 Sierpnia 2016, 17:36:42 czas Polski »
kozio widzę, że masz kątownik ciesielski (prawdopodobnie empire magnum - gdzie kupiłeś? bo już ciężko gdzieś znaleźć).
Spróbuj tutaj, https://www.wish.com/c/aluminum-alloy-speed-square-protractor-miter-framing-measurement-for-hobbyists-manufacturers-5680f89fd8293f2b278275cc  ja zamówiłem ale na razie czekam na dostawę. Może bardziej doświadczeni koledzy po samej fotografii coś o tym powiedzą?