10 Czerwca 2026, 12:29:56 czas Polski

Autor Wątek: Dekoracje dla akrobatki  (Przeczytany 2418 razy)

Offline Gumers

Dekoracje dla akrobatki
« dnia: 12 Sierpnia 2016, 10:36:50 czas Polski »
Jako że uzyskałem teren garażowy jako wyłączny pod moją pracownię to w ramach wdzięczności zaordynowałem w domu, że jeśli cała moja banda kobiet chce prezenty na tak durne okazje jak walentynki lub imieniny (u nas obchodzi się urodziny), to będzie dostawać prezenty typu: durnostojka, łapikurzka ale hand made by Gumers :)
Zatem w okolicach tych wspaniałych wydarzeń panicznie wymyślam takie graty ale od serca.
W ubiegłym roku starsza córa zgodnie z zainteresowaniami otrzymała wieszak na medale i podpórkę do książek w podzięce za wzruszające chwile dla rodziciela związane z dumą wygrywania latorośli :)

Mój przebiegły plan zakłada wykonanie durnostojek i łapikurzek z resztek tego co znajdę w warsztacie.
Zatem zawieszka na medale wykonana jest z 3mm sklejki wyciętej wyrzynareczką (kształt naniosłem z wydruku drukarki), naklejonej na kawałek obrzynku dębowego który pozostał mi po stopnicach.
Podpórka do książek, wykonana jest ze sklejki 8 mm i 12 mm w podstawie, naklejonej na 1mm pleksę.
Całość zasprejowana na czarno.
Na dniach mam wykonywać takie figurki tylko przeskalowane do wysokości 600 mm.

Dentarg

• Gość
Odp: Dekoracje dla akrobatki
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Sierpnia 2016, 14:42:54 czas Polski »
Fajnie wyglądają. Jakim brzeszczotem to wycinasz? Jaką wyrzynarką?

Offline Gumers

« Odpowiedź #2 dnia: 12 Sierpnia 2016, 14:51:19 czas Polski »
Wyrzynarkę ściskam w stoliku tak by miała brzeszczot w górę i robi się taka stacjonarna. Brzeszczoty do drewna ale bardzo wąskie do detali. Jak potrzebujesz mogę podać Ci model.

Offline HerAla

« Odpowiedź #3 dnia: 12 Sierpnia 2016, 15:47:20 czas Polski »
Cześć :) ładna ta akrobatka, ale jakoś nie podoba mi się jej ręka. czy to nie jest jej ręka pod głową tylko podpórka jakaś? Takie bardzo to masywne... Jeśli to ręka, to w ogóle nie ma kształtu ręki i nie pasuje według mnie do całości. Można to trochę dopracować żeby była bardziej subtelna ;) Pozdrawiam! :)

Offline Gumers

« Odpowiedź #4 dnia: 12 Sierpnia 2016, 15:55:33 czas Polski »
Takie bardzo to masywne... Jeśli to ręka, to w ogóle nie ma kształtu ręki i nie pasuje według mnie do całości. Można to trochę dopracować żeby była bardziej subtelna ;)
W sumie racja, umówmy się że to wersja beta. Miałem kłopot z sztywnością i kiedy dociążę książkami to pęknie. Ale masz racje przesadziłem z "delikatnością".

obas

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Sierpnia 2016, 22:00:22 czas Polski »
Podasz te modele brzeszczotów?

Klo

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Sierpnia 2016, 18:19:23 czas Polski »
Z uwagi na fakt, iż jest to wersja beta, nie będę czepiał się braku proporcji. ;)
Ogólnie pomysł bardzo dobry.

Offline Gumers

« Odpowiedź #7 dnia: 16 Sierpnia 2016, 07:47:11 czas Polski »
Brzeszczot to spar 119b08 wąski do drewna.

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka

Offline HerAla

« Odpowiedź #8 dnia: 17 Sierpnia 2016, 10:47:29 czas Polski »
Miałem kłopot z sztywnością i kiedy dociążę książkami to pęknie

To może pomyśl o zrobieniu takiej samej, ale bardziej subtelnej i przede wszystkim też większej, jeśli nie chcesz aby pękła przy podpieraniu książek. Różnych rozmiarów są takie podpórki do książek, nie musi być całkiem mała. Mi by się podobała nawet większa, bo byłoby dobrze widać takie cudo ;) jeszcze to jest jej pasja... :)

kerry

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Sierpnia 2016, 10:56:34 czas Polski »
Zrób szczelinę między "ręcami", że niby są dwie...:)

Offline HerAla

« Odpowiedź #10 dnia: 17 Sierpnia 2016, 10:58:07 czas Polski »
Też dobry pomysł :) ale na jednej niech się opiera a druga może być w górze, czy to niemożliwe?  ;D

Offline Gumers

« Odpowiedź #11 dnia: 18 Sierpnia 2016, 20:04:44 czas Polski »
A trzecia? :)

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka