10 Maja 2026, 11:15:51 czas Polski

Autor Wątek: Stół do jadalni  (Przeczytany 2837 razy)

Offline Gumers

Stół do jadalni
« dnia: 12 Sierpnia 2016, 11:04:50 czas Polski »
Zamierzam zrobić stół do jadalni.
Wymyśliłem sobie styl industrialny. Blat z dębu a nogi ze stali malowanej na czarno.
Wymiary blatu to 1600x1000.
Na początku zastanawiałem się nad klejonką wzdłużną bez łączeń na mikrowczepy. Grubość ok 30 mm z wykonaniem opaski wkoło tak by wyglądało to na 50 mm blat.
Mam jednak wrażenie że ta opaska będzie zdradzać że to jednak cienki blat.
Czy w takim razie kupować kantówkę 50x50 i kleić ją w blat? Co sugerujecie?
Zależy mi na estetyczności wykonania bo żona będzie odbierać robotę a ona jest perfekcjonistką pod tym względem.
Czy może ktoś ma jakiś adres sklepu z elementami stalowymi do spawania, gdzie takiego detalisty jak ja nie oleją? (okolice Warszawy, powiat zachodni)? Zależy mi na profilach zamkniętych 70x70. Do tej pory radziłem sobie kupując stal na składach budowlanych ale tam tak dużych przekrojów nie mają.
Potrzebuję też sprawdzone miejsce na zakup suchego dębu lub klejonki - zależy co mi doradzicie.
Oczywiście zamieszczę później w wątku fotodokumentację z budowy tego stołu.
Odwlekałem z tym projektem ale święta tuż, tuż ... :)

Offline Bunner

Odp: Stół do jadalni
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Sierpnia 2016, 13:02:31 czas Polski »
Ja zrobiłbym opaskę jaka chciałeś robić na początku.

Już nie mogę się doczekać fotodokumentacji, bo sam planuje coś podobnego zrobić, ale nogi drewniane 😀

Podrzucam jesli nie oglądałeś.

Offline Gumers

« Odpowiedź #2 dnia: 12 Sierpnia 2016, 13:33:42 czas Polski »
Konstrukcja nóg drewnianych spowoduje zwiększenie przekrojów nóg i będzie też potrzebne wykorzystanie jakiś listew na sztorc pod blatem. Chyba żeby zrobić sztywniejsze opaskowanie i wtedy wykorzystać je do zwiększenia sztywności blatu jako takiego. Niestety drewno zmniejszy też prześwit pod stołem.
Nie znoszę jak jest mało miejsca na nogi pod stołem i nie znoszę dużych nóg stołu (najczęściej tak zaprojektowanych by się rzucały w oczy), które najczęściej są ładne ale niestety nieergonomiczne. Dlatego  postawię to na kwadratowych nogach, dosyć masywnych ale blat położę na stalowej opasce, pospawanej i proszkowo pomalowanej na czarny mat. Choć wczoraj zakupiłem pistolet i mam zamiar popróbować swoich sil w malowaniu :) Pomalowane nogi na czarno schowają się w ogólnym wyglądzie i będą bardziej eksponować blat.
Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Na razie pozbierałem informacje z jakiegoś innego wątku o składach drewna w okolicy. JarekO podał naprawdę interesujący link, siedziałem jakiś czas i sobie oglądałem deski bo nawet fotografie były :) To chyba nienormalne siedzieć godzinę i oglądać zdjęcia desek - no cóż nikt nie mówił że ze mną dobrze :). Zaczynam się zastanawiać nad wyborem drewna, mam niedaleko skład z egzotykami i podejdę do nich. Niestety amatorów traktują tam jak wszawicę :( Ale dam sobie radę.

Offline Kana96

« Odpowiedź #3 dnia: 12 Sierpnia 2016, 13:52:24 czas Polski »
Też się przymierzam do takiego stołu, tylko w lajtowej wersji bo nie mam zamiaru spawać, a blat chce mieć na jedno kopyto z plyty laminowanej (może 36mm) takiej jak reszta mebli  ;). Zastanawiam się czy taki stół musi mieć podparcie na całej długości na środku czy wystarczą same nogi po bokach (w moim przypadku to będzie jakieś 140cmx80cm). Nie mam pojęcia gdzie kupić profile stalowe ale wklejam linki gotowych stelaży, które udało mi się znaleźć.
1. http://www.hano.pl/stelaze_400.htm (trzeba na firme, czasem te ramy można kupić drożej u pośredników)
2. http://rustykalneuchwyty.pl/noga-podstawa-do-stolu-kwadro-loft.html

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #4 dnia: 12 Sierpnia 2016, 13:56:41 czas Polski »
1400 nie musi miec podparcia podparcia po calej dlugosci. Wystarczy 30 grubosci i juz bedzie sztywno. No chyba ze kladziesz na nim akwarium czy cos innego ciezkiego.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline Gumers

« Odpowiedź #5 dnia: 12 Sierpnia 2016, 14:49:19 czas Polski »
No tak, tylko że mamy 1600x1000 i tu już mam obawy.
To stół do jadalni więc nie będę kładł nic ciężkiego, chociaż mam parę pomysłów ... no ale to najpierw omówię z żoną :)

Offline Bunner

« Odpowiedź #6 dnia: 12 Sierpnia 2016, 15:07:45 czas Polski »
Widzę ze film zle się wkleił. Podaje link
https://m.youtube.com/watch?v=FFT8C5y4ApA

Offline Gumers

« Odpowiedź #7 dnia: 12 Sierpnia 2016, 15:51:29 czas Polski »
Obejrzałem - dzięki.
Film bardziej jest dla mnie wskazówką do wykonania pewnych technik. Co prawda będę musiał te techniki wykonać bez tak profesjonalnych narzędzi ale postaram się sprostać.
Nie ma takiej frezarki zatem łączyć będę lamelowo.
Sam stół to nie moja bajka niestety.

Offline tcx

Stół do jadalni
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Sierpnia 2016, 18:21:44 czas Polski »
... nie będę kładł nic ciężkiego, chociaż mam parę pomysłów ... no ale to najpierw omówię z żoną :)

Oj chyba żona nie byłaby zadowolona gdyby wiedziała, że piszesz o niej , że jest ciężka

Offline robson

« Odpowiedź #9 dnia: 12 Sierpnia 2016, 21:22:05 czas Polski »
Jeśli chodzi o doklejkę wygrubiającą  blat to można zrobić to w taki sposób,
listwy  skrajne w blacie grubsze, natomiast z blatu odcinamy lekki naddatek z długości i go podklejamy .

Offline Gumers

« Odpowiedź #10 dnia: 16 Sierpnia 2016, 07:48:24 czas Polski »
To też jest pomysł thx.

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka