04 Maja 2026, 06:07:11 czas Polski

Autor Wątek: Narzędzia z Alliexpress  (Przeczytany 50680 razy)

Offline Pragmatyczny Przemek

Narzędzia z Alliexpress
« dnia: 13 Sierpnia 2016, 19:33:06 czas Polski »
Czy opłaca się kupić taki kątownik cyfrowy od chińczyka do nastawiania kąta piły?
http://goo.gl/Sg0wMm

Offline Morświn

Odp: Narzędzia z Alliexpress
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Sierpnia 2016, 19:47:27 czas Polski »
Nie wiem ale jak sie dowiem to chetnie sie dolacze i mozemy sie podzielic wysylka:P

« Odpowiedź #2 dnia: 13 Sierpnia 2016, 19:57:25 czas Polski »
Akurat dzisiaj jest mocna przecena i wysyłka do Polandii jest darmowa

Offline peter

« Odpowiedź #3 dnia: 13 Sierpnia 2016, 22:09:43 czas Polski »
przemek masz kątomierz cyfrowy ( z lidla) to do czego ci ta chinka z certyfikatami china export. może to działa poprawnie ale jak długo ?

mily68

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Sierpnia 2016, 22:14:52 czas Polski »
Mam podobny kupiony na Allegro i działa poprawnie.

Offline wstefan

« Odpowiedź #5 dnia: 13 Sierpnia 2016, 23:15:18 czas Polski »
Za 50 parę złociszy to chyba warto :)
Ja kupiłem

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Sierpnia 2016, 23:24:42 czas Polski »
Panowie uwaga na cło, zakup bezpośrednio z Chin jest związany z koniecznością opłacenia cła.
Znam przypadek wielkich kłopotów z Urzędem Celnym ,który ścigał gościa za nieopłacone cło , fanta sprzedał mu cwaniak z Allegro ,który tylko przekierowywał transakcje z Chin.

« Odpowiedź #7 dnia: 13 Sierpnia 2016, 23:34:44 czas Polski »
do 44$ nie doliczają cła i Vatu dopiero powyżej.

Offline wstefan

« Odpowiedź #8 dnia: 13 Sierpnia 2016, 23:35:04 czas Polski »
To nie do końca tak jest
Cło jest od wartości powyżej 50 dolarów i nie ma z ty problemów.
W swojej karierze z CE miałem jak do tej pory jedna przesyłkę, która została zatrzymana na cle.
Trochę boli domiar 19% ale bez szaleństwa:)
A cała procedura nie jest straszna, dostajesz list polecony, wysyłasz mailem screen z aukcji, scan przelewu i tyle ...

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Sierpnia 2016, 23:59:07 czas Polski »
Coś chyba macie złe informacje , jeden z Was mówi o 50 drugi o 44.  Rzeczywiście urząd celny interesuje globalna wartość transakcji a nie małe transakcje ,ale ów cwaniak rozdysponował całą dostawę skasował kasę i zniknął - UC ścigał wszystkich tych ,którzy kupili od tego palata . Znany mi przypadek dotyczy zakupu elektronicznego gadżetu za 40 PLN i walka z UC dotyczyła cła ,które było mniejsze niż wartość znaczków na listy wysyłane w tej sprawie. Problem dotyczył osoby z kręgu rodzinnego więc to nie było na zasadzie : "...powiedziała jedna baba drugiej babie..."
Najlepiej jest ,przed dokonaniem takiego zakupu, upewnić się na informacji celnej. Cło , akcyza są traktowane przez UC z taką samą "surowością" , mieliśmy z Żoną problem z akcyzą za prąd elektryczny o wartości 60 PLN. Wynajmujący nasze mieszkanie płacił rachunki regularnie, Zakład Energetyczny coś źle zaksięgował. Przez pół roku wisiała niedopłata 60 PLN i z urzędu , bo akcyza , sprawa poszła do UC. Specjalnie musieliśmy przyjeżdżać z Francji ,żeby to wyjaśniać

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Sierpnia 2016, 00:27:37 czas Polski »
Z xoswiadczenia wiem ze.uzyskanie informacji odnosnie stawek celnych i oplaty VAT na poszczegolne towary wiąże się z glebokim kopaniem internetu, a telefoniczne uzyskanie informacji to loteria na kogo sie  trafi.

Offline jara

« Odpowiedź #11 dnia: 14 Sierpnia 2016, 08:26:20 czas Polski »
Ja kupiłem tel komórkowy na allegro, w aukcji było napisane, czas realizacji 1 miesiąc paczkę wysyła z Chin, nie doczytałem drobnym druczkiem, że nie które paczki są przechwytywane na cle ok 8% z nich. Po dwóch miesiącach dostałem info z żądaniem dostarczenia dowodu zakupu i scanu przelewu, po dwóch dniach dostałem komórkę z dopłatą za Vat 23% (bez cła, ale i tak bolało bo doliczając Vat to transakcja wyszła mało opłacalna).

arecki1338

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 14 Sierpnia 2016, 08:50:08 czas Polski »
nie jestem na biezaco z tymi przepisami, ale kiedys bylo tak, ze wszsystko do 100 usd bylo traktowane jako prezent i bylo zwolnione z cla.

Offline molu

« Odpowiedź #13 dnia: 14 Sierpnia 2016, 09:41:56 czas Polski »
Kupując "okazyjnie" na aliexpress czy ebay trzeba sobie skalkulować ryzyko dodatkowych opłat (trzeba doliczyć ok 23% wartości towaru). Dopiero wtedy wiadomo czy warto czy nie. Szczególnie, że łakomiąc się na różnicę kilkunastu czy kilkudziesięciu złotych fundujemy sobie problemy kiedy okaże się, że towar jest niesprawny. Przerabiałem to wiem...
Inna sprawa, że z ali jeszcze nic mi nie opodatkowali i nie oclili (zakupy od 10 do 30$). Za to z ebay (z US przesyłki) już kilka razy (70-110$).
Kupiłem podobny kątownik na ali, działa bez zarzutu, ustawiam nim piłę i inne takie..

T.

Offline alehar

« Odpowiedź #14 dnia: 16 Sierpnia 2016, 07:45:37 czas Polski »
Kupiłem taki kątownik na Ali - działa bez problemu.
Wybieraj przed zakupem pewnych sprzedawców i dokładnie przeglądaj dostępne oferty...
Pozdrawiam Alehar