07 Maja 2026, 03:39:54 czas Polski

Autor Wątek: Narzędzia z Alliexpress  (Przeczytany 50732 razy)

akwa-stolarz

• Gość
Odp: Narzędzia z Alliexpress
« Odpowiedź #60 dnia: 24 Października 2016, 15:16:43 czas Polski »
Podejrzewam,  że spora część tanszych uchwytów sprzedawanych w kraju,  pochodzi z tej samej fabryki co te z alli

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #61 dnia: 26 Października 2016, 08:36:43 czas Polski »
Analizowałem temat chwile. Ale moim zdaniem lepiej kupić u nas. Jak bedziesz miał zrąbany gwint to ci wymienia. A tak nie zareklamujesz. Ceny takie jak u nas lub drożej.

Offline ciosekl

« Odpowiedź #62 dnia: 26 Października 2016, 13:15:13 czas Polski »
Chciałbym się spytać jak wyglądają Wasze przygody celne przy zakupach z chin? często się Wam zdarzają?

Ja zrobiłem swój pierwszy zakup za ok 12 dolców (nie alli ale gearbest) i od razu list o dosłanie dokumentów w sprawie oclenia :)

meridox

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: 26 Października 2016, 13:24:02 czas Polski »
aj kupiłem pierwszy raz na ali w zeszłym tygodniu dostałem tylko sms że moje zamówienie zostało zaokrętowane :) cokolwiek to znaczy zobaczymy co dalej może też mi cło dowalą

kerry

• Gość
« Odpowiedź #64 dnia: 26 Października 2016, 13:46:04 czas Polski »
jak wyglądają Wasze przygody celne przy zakupach z chin
Raz kupowałem na Alle czytnik książek z wysyłką z ChRL. Na aukcji było ostrzeżenie, że rzadko ale jednak zdarzają się losowe "prośby" o zapłacenie cła. Trochę bezmyślnie podałem adres firmy jako odbiorcy. Nie czekałem długo na telefon z Urzędu Celnego... Jak paczka była adresowana na przedsiębiorstwo, to chyba u nich z automatu zapalało się czerwone światełko "CŁO!!!". Musiałem pisać jakieś wyjaśnienia, że ja to nie firma, że do użytku własnego, że adres firmy a użytkownik prywatny, itp. Obyło się bez jakiejś kary, zapłaciłem tylko coś koło stówki cła. Już dokładnie nie pamiętam, ale czytnik wyniósł mnie nie 200 tylko 300 zł.

Offline Henry

« Odpowiedź #65 dnia: 26 Października 2016, 14:20:42 czas Polski »
Kiedyś dużo kupowałem z Chin i nigdy nie miałem cła. Ale podobno teraz bardziej się czepiają.

Offline leśny człowiek

« Odpowiedź #66 dnia: 26 Października 2016, 14:34:11 czas Polski »
Analizowałem temat chwile. Ale moim zdaniem lepiej kupić u nas. Jak bedziesz miał zrąbany gwint to ci wymienia. A tak nie zareklamujesz. Ceny takie jak u nas lub drożej.
Dzięki Przemek. Sam w wolnej chwili pogrzebałem trochę dokładniej i jak się okazuje wybór jest mocno ograniczony przez trudność z doborem identycznego wzoru lub koloru. Gdyby dodatkowo dowalili by mi cło, to mógłbym zrobić niezły interes.
Nurtuje mnie jedno pytanie: czy chińszczyzna bezmetkowa sprzedawana np. na alli jest lepsza jakościowo od tej sprzedawanej z napisem Topex, Eurotec, itd., czy jest to to samo, opychane jako no name. Znajomy informatyk fanatyk elektroniki twierdzi, że sprzedawane tam podróby telefonów bywają jakościowo lepsze od dostępnych u nas oryginałów. Teza mocno dyskusyjna, ale...

Offline raven

« Odpowiedź #67 dnia: 26 Października 2016, 15:10:49 czas Polski »

mily68

• Gość
« Odpowiedź #68 dnia: 26 Października 2016, 21:55:16 czas Polski »
Ciekawe. Warto wiedzieć. No to w końcu 22 euro (45) czy 150?

meridox

• Gość
« Odpowiedź #69 dnia: 26 Października 2016, 23:21:30 czas Polski »
czytając też opinie pod artykułem można wywnioskować że nie ma jasnych i jednoznacznych przepisów i reguł

Offline raven

« Odpowiedź #70 dnia: 27 Października 2016, 07:45:05 czas Polski »
Ciekawe. Warto wiedzieć. No to w końcu 22 euro (45) czy 150?

Miły: prosta sprawa. Do 22 ojro nic nie płacisz. Jeżeli wysyłający zaznaczy opcję, że jest to prezent, to do 45 ojro nic nie płacisz. Pomiędzy tymi kwotami a 150 ojro płacisz tylko VAT. Powyżej tej kwoty płacisz wszystko.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: 27 Października 2016, 22:08:03 czas Polski »
No i wszystko jasne. Dzięki! :)

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #72 dnia: 28 Października 2016, 20:24:52 czas Polski »
Mini strug już na miejscu. Od momentu zamówienia miłego coś koło 20 dni, czyli całkiem znośnie. Zabezpieczony jak na 13 zł był całkiem nieźle, poza zewnętrzną folią były jeszcze 2 woreczki, i nóż też spakowany osobno, do tego faza noża też zabezpieczona jakimś specyfikiem. Jak za 13 zł nie można narzekać. Tak się prezentuje:
https://drive.google.com/open?id=0B1Tc8RWArJ67eDFoakZJckFidkk

https://drive.google.com/open?id=0B1Tc8RWArJ67bk5VNUM3MWpPNmM

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #73 dnia: 28 Października 2016, 23:21:47 czas Polski »
Ładnie się prezentuje, napisz jak sprawuje się po kontakcie z materiałem :)

Offline pbaszyn

« Odpowiedź #74 dnia: 29 Października 2016, 14:47:22 czas Polski »
Sam taki niedawno zamówiłem. Bardziej ciekawi mnie z jakiej stali jest ostrze.