15 Maja 2026, 11:31:07 czas Polski

Autor Wątek: Odrestaurowanie 100 letnich okien - potrzebna porada  (Przeczytany 5974 razy)

Offline bartek70

Odrestaurowanie 100 letnich okien - potrzebna porada
« dnia: 15 Sierpnia 2016, 22:50:55 czas Polski »
Dobry wieczór,

Posiadam 100 letni dom który jest w miarę dobrym stanie(jak na 100 letni to w rewelacyjnym), okna nigdy nie były wymieniane a ostatnio były malowane kilkanaście lat temu. Potrzebuje porady co powinienem zrobić aby przywrócić im świetność, te okna(sam się dziwie, ale okna się otwierają i nie rozpadają), jest kilka do oszklenia.

Planuje:

Wyjąć szyby,
Zeskrobać pozostałość lakieru i kitu
Przetrzeć papierem ściernym
Oszklić
Pomalować farbą białą
Posmarowanie zawiasów

Zastanawiam się nad wymianą tych narożnych metalowych "elek" - proszę o podanie nazwy jak się to nazywa i czy drzewo 100-letnie jest w stanie wytrzymać wbijanie nowych gwoździ(jakie są najlepsze)?

Farba którą chce pomalować http://www.castorama.pl/produkty/wykonczenie/malowanie/emalie/do-drewna/farba-szybkoschnaca-do-drewna-holzdur-biala-2-5-l.html#search-product
« Ostatnia zmiana: 15 Sierpnia 2016, 22:52:35 czas Polski wysłana przez bartek70 »

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
Odp: Odrestaurowanie 100 letnich okien - potrzebna porada
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Sierpnia 2016, 23:14:13 czas Polski »
A jak już kolega poczyta to się z pewnością dowie co i jak
Pozdrawiam.

Offline bartek70

« Odpowiedź #3 dnia: 15 Sierpnia 2016, 23:16:58 czas Polski »
Zaraz przeczytam, proszę o nieusuwanie postu

mily68

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Sierpnia 2016, 23:40:35 czas Polski »
Spokojnie - nikt nie ma zamiaru niczego usuwać. Tu są sami fajni i pomocni ludzie. Zrobisz co trzeba i na pewno uzyskasz porady :)

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Sierpnia 2016, 23:47:13 czas Polski »
Ja jestem gotowy do porady.
Robiłem to wiele razy.

Offline bartek70

« Odpowiedź #6 dnia: 16 Sierpnia 2016, 00:11:00 czas Polski »
Ja jestem gotowy do porady.
Robiłem to wiele razy.

Już wszystko braki nadrobione i kilka słów o sobie napisane :)

Lirorobert byłbym wdzięczny jakby kilka porad od Ciebie mógł dostać i ruszyć z pracą , bo zapału we krwi dużo

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Sierpnia 2016, 00:11:55 czas Polski »
Prosisz i masz.

Aby prawidłowo wykonać popraną restaurację okien należy je najpierw dokładnie oczyścić z farby.
Oczywiście wymontuj wszystkie szyby.
Nie istotne jak będziesz okna czyścił. Można płynami chemicznymi albo opalarką elektryczną lub gazową.
Przypalenia drewnu nie zaszkodzą.
Następnie papier 120 i dokładne szlifowanie.
Naprawianie ubytków szpachlą najlepiej taką z utwardzaczem
Papierkiem 120 doszlifowujesz szpachlę do kształtu ramy.
To musi być zrobione bardzo dokładnie bo po malowaniu będzie trudniej.
Zamontuj nowe zawiasy i zamknięcia i spasuj okna tak aby się swobodnie zamykały. Z luzem na farbę.
Zdemontuj okucia.
Teraz malowanie. Zapomnij o farbach na bazie wody. Tylko olejne.
Pierwsza warstwa to grunt, (tu możesz nie posłuchać mojej rady i posłużyć się farbą wodną, nawet białą do ścian, ale jak masz to użyj gruntu olejnego).
Po wyschnięciu szlifujesz i ponownie przy pomocy szpachli naprawiasz ubytki i niedokładności wcześniej przegapione.
Teraz malujesz wszystko podkładem. Nie za grubo.
Po wyschnięciu znowu szlif i poprawianie uszkodzeń. I tak malujesz  podkładem aż do uzyskania zadowalającego efektu.
Na koniec malujesz farbą wykańczającą która da ładne wykończenie
Zawiasy wymień na nowe. Zamontuj je po końcowym malowaniu, jednak spasować musisz wszystko przed ostatnią warstwą farby. Na koniec wstawiasz nowe szyby i kitujesz .
Wręgów na szybę nie maluj w całości, (tylko kilka milimetrów od krawędzi)  tak aby kit się mógł dobrze przykleić do ramy.
Możesz je powiększyć przy pomocy frezarki i zamontować szyby zespolone(dwuwarstwowe)
WAZNE!!! Nie zamalowuj kitu przed jego utwardzeniem. To zajmie kilka tygodni.
Olej musi odejść z kitu. Jak pomalujesz za wcześnie, to popęka i będzie wypadał, a farba na nim okropnie popęka.
Jeżeli wzmocnienia okien są w dobrym stanie to ich nie ruszaj.

Renowacja okien (właściwa) to masa pracy i z pewnością jest łatwiej i szybciej zamontować nowe. Nie mniej to fajna zabawa.

Wiem że ciężko jest zostawić otwarte okna na czas prac, ale to już ty sam musisz sobie zorganizować to.
Można na czas prac zamknąć okno płytą od środka.

Powodzenia

Offline bartek70

« Odpowiedź #8 dnia: 16 Sierpnia 2016, 00:20:53 czas Polski »
Prosisz i masz.

Aby prawidłowo wykonać popraną restaurację okien należy je najpierw dokładnie oczyścić z farby.
Oczywiście wymontuj wszystkie szyby.
Nie istotne jak będziesz okna czyścił. Można płynami chemicznymi albo opalarką elektryczną lub gazową.
Przypalenia drewnu nie zaszkodzą.
Następnie papier 120 i dokładne szlifowanie.
Naprawianie ubytków szpachlą najlepiej taką z utwardzaczem
Papierkiem 120 doszlifowujesz szpachlę do kształtu ramy.
To musi być zrobione bardzo dokładnie bo po malowaniu będzie trudniej.
Zamontuj nowe zawiasy i zamknięcia i spasuj okna tak aby się swobodnie zamykały. Z luzem na farbę.
Zdemontuj okucia.
Teraz malowanie. Zapomnij o farbach na bazie wody. Tylko olejne.
Pierwsza warstwa to grunt, (tu możesz nie posłuchać mojej rady i posłużyć się farbą wodną, nawet białą do ścian, ale jak masz to użyj gruntu olejnego).
Po wyschnięciu szlifujesz i ponownie przy pomocy szpachli naprawiasz ubytki i niedokładności wcześniej przegapione.
Teraz malujesz wszystko podkładem. Nie za grubo.
Po wyschnięciu znowu szlif i poprawianie uszkodzeń. I tak malujesz  podkładem aż do uzyskania zadowalającego efektu.
Na koniec malujesz farbą wykańczającą która da ładne wykończenie
Zawiasy wymień na nowe. Zamontuj je po końcowym malowaniu, jednak spasować musisz wszystko przed ostatnią warstwą farby. Na koniec wstawiasz nowe szyby i kitujesz .
Wręgów na szybę nie maluj w całości, (tylko kilka milimetrów od krawędzi)  tak aby kit się mógł dobrze przykleić do ramy.
Możesz je powiększyć przy pomocy frezarki i zamontować szyby zespolone(dwuwarstwowe)
WAZNE!!! Nie zamalowuj kitu przed jego utwardzeniem. To zajmie kilka tygodni.
Olej musi odejść z kitu. Jak pomalujesz za wcześnie, to popęka i będzie wypadał, a farba na nim okropnie popęka.
Jeżeli wzmocnienia okien są w dobrym stanie to ich nie ruszaj.

Renowacja okien (właściwa) to masa pracy i z pewnością jest łatwiej i szybciej zamontować nowe. Nie mniej to fajna zabawa.

Wiem że ciężko jest zostawić otwarte okna na czas prac, ale to już ty sam musisz sobie zorganizować to.
Można na czas prac zamknąć okno płytą od środka.

Powodzenia

Super, dzięki wielkie!

Jeszcze pytanko leci "Nie istotne jak będziesz okna czyścił. Można płynami chemicznymi albo opalarką elektryczną lub gazową." - czy nie wystarczy dokładne zeskrobanie szpachlówką?

I jeszcze jedno "Naprawianie ubytków szpachlą najlepiej taką z utwardzaczem " - a sztuczne drzewo nie jest dobrym pomysłem na naprawienie ubytków?

mily68

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Sierpnia 2016, 00:22:44 czas Polski »
No to ja po amatorsku...
Rozumiem, że dom i okna mają swoje lata i że fajnie byłoby zachować je w dobrej kondycji na drugie tyle co mają ale:
- okna prawdopodobnie są nieszczelne a po zdjęciu starych powłok farby będą jeszcze bardziej,
- nawet jak je doszczelnisz to daleko im będzie do okien współczesnych (drewnianych bądź PCV) pod względem energooszczędności,
- nie wiem czy są mocno spaczone ale zakładam że jednak trochę tak.

Do zdjęcia starych powłok malarskich możesz użyć chemii bądź opalarki. Na pewno niezbędne będą skrobak (skrobaki), szpachelki i jakieś nożyki (nieraz ciężko dojść w zakamarki). Później trzebaby poflekować ubytki, może zaszpachlować (ale nie wiem czy w przypadku okien szpachla to dobry pomysł) i przeszlifować. Roboty co niemiara ale domyślam się, że to Cię nie przeraża. Zastanów się tylko czy warto?
Wiem, że koszt nowych okien drewnianych na wzór tych tylko wykonanych wg współczesnych technologi (w tym i szklenia) może być nie do przeskoczenia. Przemyśl to dobrze.

Sztuczne drzewo - a co to? Znam sztuczne kwiaty ale to chyba nie to samo?
Szpachlówką wypełniasz ubytki a nie zeskrobujesz farbę. W ten sposób co myślisz to możesz "opaprać" trzydziestoletnie okna w bloku przed położeniem na nie dziesiątej warstwy olejnej.

Nie cytuj postu jeśli odpowiadasz zaraz pod nim - to bez sensu i zaburza czytelność wątku.
« Ostatnia zmiana: 16 Sierpnia 2016, 00:26:31 czas Polski wysłana przez mily68 »

Offline bartek70

« Odpowiedź #10 dnia: 16 Sierpnia 2016, 00:36:42 czas Polski »
Będę jutro albo pojutrze w tym domu, oglądnę jest dokładnie. Zobaczę czy jest sens do nich dokładać, ale chciałbym spróbować je odratować, jest to dom rodzinny i wiele pokoleń i wychowała w tym domu. Ale zdaje sobie sprawę ze nie wszystko da się naprawić.

Co do sztucznego drewna to spotkałem się z czymś takim ostatnio i było to coś podobnego do szpachli. Ale mniejsza z tym :)

Zrobię kilka zdjęć jaki jest ich stan i zobaczymy co się da jeszcze zrobić. Dzięki za dzisiejszą pomoc

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #11 dnia: 16 Sierpnia 2016, 00:38:35 czas Polski »
Kolega miał  na myśli szpachelką zapewne. Późno jest i pewnie mała literówka.
Jeżeli chcesz jak napisałeś odrestaurować - to nie wystarczy.
Wszystko zależy ad tego jak chcesz aby te okna wyglądały.
To co napisałem dotyczy się poprawnej restauracji mebla (okien w tym przypadku), czyli odnowienia do stanu jak najbardziej zbliżonego do oryginału przy jak najpełniejszym zachowaniu oryginalnych elementów.
Szpachla o której ja piszę jest jak najbardziej wskazana do tego typu napraw. Nie mamy tu do czynienie z wartościowym antykiem, gdzie widoczny jest rysunek drewna.
Jest to szpachla podobna do szpachli używanej w branży blacharskiej do naprawiania karoserii.
Szpachla plus utwardzacz i po 5 minutach można szlifować.
Jednocześnie bardzo mocno trzyma się drewna i jest elastyczna.
Te sztuczne drewno, to spotkałem się z tą masą, ale jej nie stosowałem.
Podaj więcej szczegółów. Myślę że będzie dobra. Ważne aby się dała łatwo szlifować, bo inaczej dostaniesz szału. zbyt twarda będzi kłopotem, bo szybciej wyszlifujesz drewno na styku z nią niż samą szpachlę.

Offline abyss

« Odpowiedź #12 dnia: 16 Sierpnia 2016, 02:28:07 czas Polski »
Spokojnie - nikt nie ma zamiaru niczego usuwać. Tu są sami fajni i pomocni ludzie. Zrobisz co trzeba i na pewno uzyskasz porady :)
Przeczytałem to i kilka kolejnych postów. Żadnego: "zasilacz z poza listy", "użyj google" - dziwny jest ten świat ;) - ale zdaje się, że im ludzie bliżej natury, tym kultura wyższa :)

mily68

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 16 Sierpnia 2016, 10:33:07 czas Polski »
No nie wiem... To chyba nie od natury zależy.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #14 dnia: 16 Sierpnia 2016, 10:54:19 czas Polski »
Okna nie wyglądają na zabytkowe, za to są mocno zniszczone - pewnie też wypaczone i miejscami spróchniałe. Zastanów się czy warto je odnawiać. Weź też pod uwagę, że w zimie dużo ciepła ucieka właśnie przez okna. Może warto pokusić się o ich wymianę na nowsze, dobrze izolowane z podwójnymi szybami?
Co do renowacji, to wszystko napisał Lirorobert.