01 Maja 2026, 15:42:55 czas Polski

Autor Wątek: Drewniana deska pod pizzę  (Przeczytany 6265 razy)

Offline tomekdorobisz

Drewniana deska pod pizzę
« dnia: 20 Sierpnia 2016, 18:34:13 czas Polski »
Witam,
chciałbym przedstawić film z moim pierwszym projektem.
Nie wiem czy to odpowiednia kategoria gdzie umieściłem wątek, ale najbliższa temu spośród których szukałem.

Deska wykonana z drewna sosnowego. Niestety nie mam zbyt dużego doświadczenia co zresztą widać na filmie, ale ciągle nad tym pracuje.
Piła stołowa to przerobiona stara obrabiarka do drewna firmy Dauer. Dorobiłem do niej własny stół i nadal pracuje nad wyczuciem ustawiania jej.
Szlifierka oscylacyjna to Graphite 59G323, a wyrzynarka Einhell, lecz dokładnie nie pamiętam jaki model.

film:

« Ostatnia zmiana: 20 Sierpnia 2016, 18:38:12 czas Polski wysłana przez tomekdorobisz »

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: Drewniana deska pod pizzę
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Sierpnia 2016, 18:36:38 czas Polski »
Wygumkuj "s" z https i film będzie od razu na forum :)

Offline tomekdorobisz

« Odpowiedź #2 dnia: 20 Sierpnia 2016, 18:37:46 czas Polski »
Dziękuję, właśnie zastanawiałem się jak to zrobić. :)

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #3 dnia: 20 Sierpnia 2016, 18:41:55 czas Polski »
Nie otwiera filmu. Wyskakuje blad
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline tomekdorobisz

« Odpowiedź #4 dnia: 20 Sierpnia 2016, 18:45:42 czas Polski »
Nie otwiera filmu. Wyskakuje blad

To ja dam także bezpośredni link do filmu

« Ostatnia zmiana: 20 Sierpnia 2016, 18:51:53 czas Polski wysłana przez tomekdorobisz »

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #5 dnia: 20 Sierpnia 2016, 19:01:27 czas Polski »
Ale ciecie w poprzek przyprawia mnie o dreszcze brrrryyy

Offline DMariusz

« Odpowiedź #6 dnia: 20 Sierpnia 2016, 19:07:08 czas Polski »
Zainwestuj w jakieś popychacze i osłonę do tarczy.... klina też jej brakuje....
ostatnio tak wstrzymywałem oddech oglądając 'Oszukać przeznaczenie'...

A jeśli chodzi o wynik - fajnie Ci to wyszło. Jakoś zawsze kojarzyłek miski i talerze z tokarką, nawet nie pomyślałem wcześniej, że wyrzynarką mogą takie równe wyjść... ale jak widać wychodzi i daje się :>

Edited:
Ale ciecie w poprzek przyprawia mnie o dreszcze brrrryy
No też się zastanowiłem, ile przy tym nad tarczą trzeba się pochylić....

Offline tomekdorobisz

« Odpowiedź #7 dnia: 20 Sierpnia 2016, 19:17:59 czas Polski »
Ale ciecie w poprzek przyprawia mnie o dreszcze brrrryyy

Niestety nie miałem dostępu do ukośnicy jeśli chodzi o niepoprawne dobranie maszyny, mimo to starałem się być ostrożnym.

Zainwestuj w jakieś popychacze i osłonę do tarczy.... klina też jej brakuje....
ostatnio tak wstrzymywałem oddech oglądając 'Oszukać przeznaczenie'...

A jeśli chodzi o wynik - fajnie Ci to wyszło. Jakoś zawsze kojarzyłek miski i talerze z tokarką, nawet nie pomyślałem wcześniej, że wyrzynarką mogą takie równe wyjść... ale jak widać wychodzi i daje się :>

Przymierzam się do zakupu piły stołowej, a ta obrabiarka czeka na lekkie odrestaurowanie i wymianę noży, więc będzie mi służyła jako heblarka.
Co do popychaczy, to mam jeszcze w planach zrobić.

Po wyrzynarce musiałem jeszcze trochę poprawić szlifując ręcznie. :)

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #8 dnia: 20 Sierpnia 2016, 19:24:58 czas Polski »
Generalnie efekt bardzo fajny ale podejrzewam wiekszosc w tym watku skupi sie na technice pracy. Nie mowie tego zlosliwie tylko szczerze. Zainwestuj w pile. Np popychanie dwoch stron materialu bez wizka i bez klina wczesniej czy pozniej skonczy sie zle.
Ja tylko radze w trosce o Twoje zdrowie.

Offline tomekdorobisz

« Odpowiedź #9 dnia: 20 Sierpnia 2016, 19:30:59 czas Polski »
Generalnie efekt bardzo fajny ale podejrzewam wiekszosc w tym watku skupi sie na technice pracy. Nie mowie tego zlosliwie tylko szczerze. Zainwestuj w pile. Np popychanie dwoch stron materialu bez wizka i bez klina wczesniej czy pozniej skonczy sie zle.
Ja tylko radze w trosce o Twoje zdrowie.
Ja oczywiście rozumiem, póki co na razie muszę uzbierać sobie na pilę, a w planach mam kupno. Staram się być ostrożny i jeśli mogę to staram się też wykonywać pracę innym narzędziem jeśli wypływa to na moje bezpieczeństwo.

Offline DMariusz

« Odpowiedź #10 dnia: 20 Sierpnia 2016, 20:22:30 czas Polski »
Piła którą masz nie jest zła - ma moc i rżnie.
Problem który widziałem na filmie - popychasz materiał trzymając ręce z dwóch jego stron. To oznacza, że stoisz na lini cięcia lub co gorsza pochylasz się nad tarczą.
Nawet jeśli jesteś mega ostrożny, to awaria maszyny czy skaza w materiale może spowodować że coś poleci - ukruszony ząb piły, drzazga czy wybity sęk. A Ty stoisz w lini cięcia...
Na twoim miejscu pomyślałbym nad sankami/wózkiem do tej piły co masz. widziałem takie z przysłoną od góry, więc zawsze na lini cięcia byla solidna decha. w wówczas i ukośnica staje się zbędna.

Ja jestem tylko amatorem, a to oznacza że nie mam obycia z takimi maszynami i za każdym razem podchodzę to nich bardzo ostrożnie. Powiem więcej - piły stołowej się jeszcze nie dorobiłem w ogóle, a w linii cięcia pilarki/ukośnicy nie staję.

A wracając do tematu - wiem, że po wyrzynarce było jeszcze szlifowanie. Niemniej jednak kluczowym punktem tutaj jest 'zbędność' tokarki. Pewnie im mniejsze kółeczko tym trudniej, ale będę musiał spróbować kiedyś

Offline tomekdorobisz

« Odpowiedź #11 dnia: 20 Sierpnia 2016, 21:03:43 czas Polski »
Piła którą masz nie jest zła - ma moc i rżnie.
Problem który widziałem na filmie - popychasz materiał trzymając ręce z dwóch jego stron. To oznacza, że stoisz na lini cięcia lub co gorsza pochylasz się nad tarczą.
Nawet jeśli jesteś mega ostrożny, to awaria maszyny czy skaza w materiale może spowodować że coś poleci - ukruszony ząb piły, drzazga czy wybity sęk. A Ty stoisz w lini cięcia...
Na twoim miejscu pomyślałbym nad sankami/wózkiem do tej piły co masz. widziałem takie z przysłoną od góry, więc zawsze na lini cięcia byla solidna decha. w wówczas i ukośnica staje się zbędna.

Co do nachylania, to zawsze tego unikam, jeśli chodzi o stanie na linii cięcia, to postaram się wbić to w nawyk, dziękuję.

A wracając do tematu - wiem, że po wyrzynarce było jeszcze szlifowanie. Niemniej jednak kluczowym punktem tutaj jest 'zbędność' tokarki. Pewnie im mniejsze kółeczko tym trudniej, ale będę musiał spróbować kiedyś

Mam tokarkę, więc miałem szansę obrobić krawędzie na niej, lecz wcześniej o tym nie pomyślałem i nie chciałem już robić dziur w desce.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 20 Sierpnia 2016, 21:50:42 czas Polski »
Wydaje mi się niemożliwe abyś po zbrzegowaniu tak krzywych desek jak zrobiłeś to na filmie uzyskał dobre powierzchnie do klejenia (zwłaszcza, że masz wyrówniarkę). Jak ułożyłeś słoje w klejonce? Co do wklejania kołków to nie musiałeś się tak bawić z tym klejem - te kołki i tak za wiele nie pomagają jako elementy wzmacniające połączenie. Są tylko po to aby elementy możliwie nie klawiszowały przy ściskaniu.
Nigdy nie rozumiałem szlifowania mebli (a pod nie podciągam Twoją deskę) szlifierką kątową - nie robiły Ci się kółka które później szlifowałeś oscylacyjną? Szlifierki mimośrodowe (chińskie - ale da się nimi pracować) nie są drogie a dają o niebo lepsze rezultaty niż "kątówka".
Zanim kupisz piłę dorób klin do tej co masz (są różne patenty na YT).
Albo to u mnie albo pod koniec filmu jest lichy obraz.

Nie pomyśl że się czepiam bo sama deska finalnie wyszła super!

Offline tomekdorobisz

« Odpowiedź #13 dnia: 20 Sierpnia 2016, 22:23:07 czas Polski »
Wydaje mi się niemożliwe abyś po zbrzegowaniu tak krzywych desek jak zrobiłeś to na filmie uzyskał dobre powierzchnie do klejenia (zwłaszcza, że masz wyrówniarkę). Jak ułożyłeś słoje w klejonce? Co do wklejania kołków to nie musiałeś się tak bawić z tym klejem - te kołki i tak za wiele nie pomagają jako elementy wzmacniające połączenie. Są tylko po to aby elementy możliwie nie klawiszowały przy ściskaniu.
Nigdy nie rozumiałem szlifowania mebli (a pod nie podciągam Twoją deskę) szlifierką kątową - nie robiły Ci się kółka które później szlifowałeś oscylacyjną? Szlifierki mimośrodowe (chińskie - ale da się nimi pracować) nie są drogie a dają o niebo lepsze rezultaty niż "kątówka".
Zanim kupisz piłę dorób klin do tej co masz (są różne patenty na YT).
Albo to u mnie albo pod koniec filmu jest lichy obraz.

Nie pomyśl że się czepiam bo sama deska finalnie wyszła super!

Brzegi musiałem jeszcze lekko wyszlifować, żeby były dobre do sklejenia. Co do ułożenia słoi, to już nie pamiętam. Niestety deski już nie mam, bo była robiona dla kogoś, więc nie mam teraz jak sprawdzić. Kołków właśnie użyłem do wyprostowania deski podczas sklejania.

Co do szlifowania całej deski szlifierką kątową i strugania. Ta część robienia deski jest w największym stopniu wycięta, ze względu tego, że moja heblarka ma krzywo ustawione noże, które przy okazji są tępe. Jest to bardziej heblarka do strugania większych elementów, w których nie trzeba zwracać uwagi na szczegóły. Nigdy tej heblarki nie ustawiałem, ponieważ wcześniej używałem heblarki z obrabiarki do drewna.
Szlifierki kątowej używałem do wyrównania tej powierzchni. Szlifierka mimośrodowa nie poradziłaby sobie tak szybko według mnie, ponieważ było dość dużo do wyrównania.
Przy papierze o gradacji 100 na szlifierce kątowej kółka nie były tak bardzo widoczne, lecz i tak musiałem wyszlifować deskę szlifierką oscylacyjną.

Wszystko co robię z drewna szlifuję ze względu na gładkość. :) Chyba, że coś źle zrozumiałem.

Koniec filmu był nagrywany niestety innym telefonem, bo mój niestety wtedy się zepsuł. Mam już nowy telefon, z nową kamerą, więc następne filmiki będą mieć lepszą jakość. :)

Dziękuję za radę jak i opinie na temat deski! :)
« Ostatnia zmiana: 20 Sierpnia 2016, 22:29:31 czas Polski wysłana przez tomekdorobisz »

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #14 dnia: 20 Sierpnia 2016, 22:28:10 czas Polski »
Forum jest po to by pochwalic, by doradzic, by zbesztac i by dopytac ;)
Tu zostaly wszystkie warunki spelnione.
Dzialaj dalej i opisuj wszystki ;)
Pozdrawiam