Będą z Ciebie ludzie, bo już to widać,... Przeczytałem wypowiedzi Kolegów i mogę je tylko uzupenić.
Rozumiem, że zaczynasz przygodę ze stolarstwem, dlatego ja również nie krytykuję, a chcę podpowiedzieć. Kolejność wykonania czegokolwiek z drewna polega na dobraniu materiału. Do kontaktu z żywnością wybiera się drewno liściaste bez wad ze względu na bakterie. Jeśli nie masz "przydatnych" -opadowych elementów to należy zmienić kolejność czynności. PRZED docięciem materiał struga się na wyrówniarce; płaszczyznę szeroką a następnie jeden bok ( w Twoim przypadku -oba boki, ponieważ je kleisz a w klejeniu płyt "się da" tak postąpić) . Jeśli miałbyś grubościówkę, przepuszczenie materiału pozwala Ci uniknąć grubościowego szlifowania. Struganie krótkich elementów jest i niewygodne i niebezpieczne. Przy jednostkowym wykonaniu produktu, przestrugany materiał można ułożyć naprzemiennie ze względu na słoje przekroju, porysować (ołówkiem) , nadmiary "pokrzyżykować", ponumerować, pociąć . Pocięte elementy przygotować do klejenia, czopowania, felcowania i itd,.. Potem już praca właściwa nad wyrobem.