02 Maja 2026, 06:23:06 czas Polski

Autor Wątek: Drewniana deska pod pizzę  (Przeczytany 6266 razy)

Offline tomekdorobisz

Odp: Drewniana deska pod pizzę
« Odpowiedź #15 dnia: 20 Sierpnia 2016, 22:33:54 czas Polski »
Forum jest po to by pochwalic, by doradzic, by zbesztac i by dopytac ;)
Tu zostaly wszystkie warunki spelnione.
Dzialaj dalej i opisuj wszystki ;)
Pozdrawiam

Też tak uważam, dlatego żadnej opinii na temat mojej pracy nie odbierałem jako ataku tylko jako dobre rady. :)

Dziękuję za rady i opinie na temat deski. :)
Pozdrawiam

mily68

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 20 Sierpnia 2016, 22:37:36 czas Polski »
No i właśnie tych opisów czy też wyjaśnień zabrakło w filmie chociażby w formie napisów. Teraz wszystko jasne - jesteś "usprawiedliwiony".
Nie cytuj poprzedniego postu jeśli na niego w całości odpowiadasz - to bezsensu i zmniejsza czytelność.
Tak jak napisałem deska wyszła super. Dopisz jeszcze czym konkretnie olejowałeś :)
Nie ważne jak i czym - liczy się efekt końcowy :)

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #17 dnia: 20 Sierpnia 2016, 22:41:50 czas Polski »

Nie ważne jak

Byleby bezpiecznie.
Tak wiem, ze jestem zboczony jesli chodzi o BHP ale nie mam juz 20 lat i wiem, ze nie jestem niesmiertelny ;D
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline tomekdorobisz

« Odpowiedź #18 dnia: 20 Sierpnia 2016, 22:48:59 czas Polski »
To był taki pierwszy film i też chciałem opinii, żebym wiedział co poprawić, co przeszkadza. Następnym razem będę wiedział co i jak, więc dziękuję. :)

Deska została olejowana co ciekawe ciekłą parafiną.
Sposób znaleziony gdzieś na youtube przy filmiku z deskami do krojenia. Ciekła parafina do kupienia w aptece za około 6-7 zł, nie pamiętam ile dokładnie zapłaciłem. Wykorzystałem jakieś pół buteleczki gdzie mieściło się 100 g ciekłej parafiny. Nakładałem 3 razy. Trzeba ją trochę rozgrzać. W tym wypadku nalałem trochę parafiny do szklanki i dałem to do garnka z wodą na ogniu.

Robiłem tak pierwszy raz, mam nadzieję, że się sprawdzi.
Po jakimś czasie postaram się napisać czy takie konserwowanie działa dobrze. :)

mily68

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 20 Sierpnia 2016, 22:54:50 czas Polski »
Ciekła parafina - tego patentu nie znałem.
Generalnie jeśli coś nie przeszkadza Tobie to ok. Czasem jednak w "ferworze walki" umyka nam, że coś można zrobić prościej, inaczej. Czasem brak dostatecznej wiedzy czy doświadczenia powoduje, że wybieramy nieco okrężną drogę (przynajmniej ja tak mam :) ).

Odpowiadając Piotrkowi:
Ja też :) Mam dla kogo żyć. Zasady BHP powinny być bezwzględnie przestrzegane dla dobra naszego i w konsekwencji dla naszych bliskich. Pisząc "nieważne jak" miałem na myśli różne metody prowadzące do osiągnięcia tego samego rezultatu jakim jest finalny produkt.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #20 dnia: 21 Sierpnia 2016, 07:23:14 czas Polski »
To ja może z trochę innej beczki.
BHP juz było i teraz jak sobie poobcinasz palce to pretensje nie do nas.
Odnośnie kolejnosci prac.
Najpierw równasz poszczególne elementy na wyrówniarce, potem pracujesz nad wąskimi krawędziami.
Robiąc to na Pile tak jak ty jie mas wtedy klopotu z bujaniem się materiału.
Cieta krawędź badzie prostopadle do płaszczyzny wcześniej wyrównanej i po sklejeniu będzie ladnie i równo.

A na koniec chciałbym powiedzieć że podoba mi się to, że włożyłeś sporo wysiłku w zrobienie filmu.
Wiem, że jest to dość czasochłonne.
Na jakim programie działasz?
Pozdrawiam.

Offline tomekdorobisz

« Odpowiedź #21 dnia: 21 Sierpnia 2016, 08:19:51 czas Polski »
Na początku za bardzo nie myślałem o tej heblarce. Gdyby była ona całkiem sprawna, to bym zrobił w tej "poprawnej" kolejności, lecz ma ubytki w nożach i jak wcześniej wspomniałem krzywo struga. Heblarka stoi w innym warsztacie, gdzie bardziej służy jako stół na narzędzia.

Jak już wiedziałem, że jednak inne sposoby nie dadzą rady byłem zmuszony ją "wyrównać". Musiałem dość dużo potem po tej heblarce poprawić.

Może za jakiś czas wezmę się za nią i ją ustawię na nowych nożach chociaż wolałbym używać heblarki z mojej obecnej piły. Węższe noże, więc bezpieczniejsze użytkowanie i większa dokładność.

Co do programu, używam Sony Vegas 11.0

Offline def

« Odpowiedź #22 dnia: 21 Sierpnia 2016, 08:36:46 czas Polski »
Będą z Ciebie ludzie, bo już to widać,... Przeczytałem wypowiedzi Kolegów i mogę je tylko uzupenić.
Rozumiem, że zaczynasz przygodę ze stolarstwem,  dlatego ja również nie krytykuję, a chcę podpowiedzieć. Kolejność wykonania czegokolwiek z drewna polega na dobraniu materiału. Do kontaktu z żywnością wybiera się drewno liściaste bez wad ze względu na bakterie. Jeśli nie masz "przydatnych" -opadowych elementów to należy zmienić kolejność czynności. PRZED docięciem materiał struga się na wyrówniarce; płaszczyznę szeroką a następnie jeden bok ( w Twoim przypadku -oba boki, ponieważ je kleisz a w klejeniu płyt "się da" tak postąpić) . Jeśli miałbyś grubościówkę, przepuszczenie materiału pozwala Ci uniknąć grubościowego szlifowania. Struganie krótkich elementów jest i niewygodne i niebezpieczne. Przy jednostkowym wykonaniu produktu, przestrugany materiał można ułożyć naprzemiennie ze względu na słoje przekroju, porysować (ołówkiem) , nadmiary "pokrzyżykować", ponumerować, pociąć . Pocięte elementy przygotować do klejenia, czopowania, felcowania i itd,.. Potem już praca właściwa nad wyrobem.

Offline tomekdorobisz

« Odpowiedź #23 dnia: 21 Sierpnia 2016, 13:06:43 czas Polski »
Niestety musiałem korzystać z tego co miałem, ale dziękuję za radę, bo nie wiedziałem, że sosna się nie nadaje.
Co do strugania, a dopiero potem cięcia, to wiem, lecz niestety nie miałem za bardzo jak tego tak zrobić, więc użyłem tego co mam.

Za resztę rad dziękuję! :)

mily68

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 21 Sierpnia 2016, 22:17:54 czas Polski »
Spróbuj z olchy. Można kupić w marketach budowlano - remontowych sztachety olchowe. Trzeba wybrać najprostsze i nie przypleśniałe. Ja z takich zrobiłem synowi stolik i krzesełko do karmienia. Już drugi rok użytkuje i nic się z wyrobem nie dzieje.

Offline tomekdorobisz

« Odpowiedź #25 dnia: 21 Sierpnia 2016, 22:49:25 czas Polski »
O, dziękuję, nigdy nad tym nie pomyślałem. Jeśli będę miał podobny projekt w planach, to na pewno rozważę. :)

mily68

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 21 Sierpnia 2016, 23:08:27 czas Polski »
No to jeszcze Ci doradzę abyś popytał w stolarniach (ale takich prawdziwych gdzie robią z drewna a nie z płyt) o jakieś odpady. Nieraz mają tego trochę i można coś sobie wybrać za piwo lub dziękuję (czasem trafisz coś fajnego co może się przydać w przyszłości). Warto też poszukać w swojej okolicy składu drewna po suszarni. Ja znalazłem taki. Mają tarcice o wilgotności 6 - 8 % właśnie do celów stolarskich. Nawet jeśli cena za m3 wyda Ci się zabójczo wysoka to pamiętaj, że na niektóre projekty potrzeba deskę lub max kilka (czyli powiedzmy kilka dziesiątych m3).
Warto byłoby poświęcić trochę czasu na uruchomienie/doprowadzenie do sprawności wszystkich maszyn (zwłaszcza wyrówniarki) - zaoszczędzi Ci to sporo czasu i wysiłku włożonego w realizację kolejnych projektów (wiem z własnego doświadczenia).

Offline tomekdorobisz

« Odpowiedź #27 dnia: 21 Sierpnia 2016, 23:16:41 czas Polski »
Co do takich "prawdziwych" stolarni, to nadal poszukuję, bo właśnie jest ciężko coś znaleźć gdzie nie robią wszystkiego z płyt. :)

Znalazłem na internecie ogłoszenie z tarcicą dębową i bukową do sprzedania, były też jakieś inne gatunki, ale dokładnie nie pamiętam.
Dogadałem się z osobą, która to ogłoszenie wystawiła, że mógłbym sobie właśnie kupić jakieś pojedyncze deski czy też odpady, więc na razie muszę zaczekać jak będę miał szansę tam jechać.
Mam 17 lat, więc trudno jest mi zorganizować jakiś transport większych materiałów.

Maszyny będę próbował poustawiać i doprowadzić do stanu używalności jeśli tylko będę mógł. :)
« Ostatnia zmiana: 21 Sierpnia 2016, 23:19:20 czas Polski wysłana przez tomekdorobisz »

mily68

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 21 Sierpnia 2016, 23:29:04 czas Polski »
Szukaj tam gdzie robią np. schody. Często nie są to typowe, usługowe stolarnie które robią wszystko tylko warsztaty ściśle ukierunkowane pod profil usługowy firmy (np. właśnie schody).
Transport sporych dech nawet w ilości kilku sztuk bez auta jest dość upierdliwy. Jednak jako nauczyciel pracujący z młodzieżą wiem, że w obecnych czasach ludzie w Twoim wieku są nadzwyczaj zaradni :)

Offline tomekdorobisz

« Odpowiedź #29 dnia: 21 Sierpnia 2016, 23:45:10 czas Polski »
Staram się jak mogę i zawsze się znajdzie jakiś sposób. :)
Przez ostatnie parę tygodni nie miał mi kto tego przywieźć, więc jak skończę planowane projekty z tego co mam, to postaram się kupić jakieś drewno, które nie będzie drewnem sosnowym. :)