14 Maja 2026, 14:36:31 czas Polski

Autor Wątek: azurowe fronty - jakie zawiasy i szer korpusu ?!  (Przeczytany 13824 razy)

Offline _WarLock_

Odp: azurowe fronty - jakie zawiasy i szer korpusu ?!
« Odpowiedź #15 dnia: 23 Sierpnia 2016, 22:03:26 czas Polski »
"I nadal nie rozumiem z tym wypychaniem do srodka"
Chcialbym jeszcze tylko wyjasnic moja zawila mysl ;)))) - zalaczam obrazki

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 23 Sierpnia 2016, 22:47:20 czas Polski »
Wracając do deseczek , w skrajnych panelach teoretycznie nie musisz montować łaty na dole pod warunkiem ,że bok szafy będzie solidnie i w pionie przymocowany do ściany. Co do tip-on ( spojrzałem dokładnie na rysunek) możesz i musisz w miejscu zaznaczonym zamontować tip-on , bo po prostu nigdzie indziej nie ma na niego miejsca. Zawiasy bez sprężyny do tip-on są stosowane w zestawieniu z Tip-onem , bo nie posiadają sprężyny dociągającej . Zawias , który Ci przedstawiłem jest dopasowany do rysunku nr.3.
Zresztą wstrzymaj się z kupnem zawiasów , jutro będę w hurtowni to się upewnię i dam znać . Nie chcę Cię wprowadzić w błąd.

Offline _WarLock_

« Odpowiedź #17 dnia: 23 Sierpnia 2016, 22:59:08 czas Polski »
super - bardzo dziekuje.

Nie ukrywam, ze zalezalo mi rowniez na cenie - myslalem, ze zwykly zawias (okolo 6zl) wystarczy, a tu jednak te z linka sa po 16zl + tipon okolo 15zl :(
(3 zawiasy na duzy front i 2 na maly razy 7 to 35 zawiasow i 14 tip-onow)

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 24 Sierpnia 2016, 21:36:42 czas Polski »
Hej. Dziś byłem w hurtowni i polecali zawias firmy hettich . Z tym, cena pojedynczej sztuki to koszt 21zł za sztuke , czyli jeszcze drożej niż blum. Jeśli chcesz zejść z ceny , to proponuję zapoznać się z ofertą innych producentów okuć meblowych , może tam wyszukasz coś w korzystniejszej cenie.

Offline _WarLock_

« Odpowiedź #19 dnia: 25 Sierpnia 2016, 09:17:05 czas Polski »
chyba znalazlem:
http://www.meble.pl/p1138287,zawias-intermat-ze-sprezyna-9936-p-gruby-front-nakladany-th.html
wszystko wydaje sie OK - ale moze jakis doswiadczony forumowicz poswiadczy ? ;)

Offline _WarLock_

« Odpowiedź #20 dnia: 25 Sierpnia 2016, 09:40:56 czas Polski »
Sa 3 rodzaje i nie wiem, ktorych uzyc:
1) http://www.meble.pl/p1138139,zawias-intermat-ze-sprezyna-9936-gruby-front-14-32mm-drzwi-nakladane-th42.html
2) http://www.meble.pl/p1138287,zawias-intermat-ze-sprezyna-9936-p-gruby-front-nakladany-th.html
3) http://www.meble.pl/p1138147,zawias-intermat-ze-sprezyna-9936-gruby-front-14-32mm-drzwi-blizniacze-th42.html

- czy drzwi blizniacze oznaczaja, ze mozna 2 grube fronty umiescic na 1 plycie korpusu 18 mm ?
- jesli nie uzyje tip-onow tylko raczek, to powinienem wziac 1) ?
- do 2) wciaz trzeba dokupic tip-ony ?

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 25 Sierpnia 2016, 21:06:33 czas Polski »
Nie jestem Ci w stanie pomóc, bo nie montowałem tych zawiasów i nie wiem ,jak mocno mają wychylone ramię oraz jaka jest wysokość prowadnika.

Offline mano

« Odpowiedź #22 dnia: 29 Sierpnia 2016, 21:57:16 czas Polski »
A nie lepiej kupić już gotową szufladę z systemem push to open, znalazłem taką w sklepie GTV - http://gtv.sklep.pl/modern-box-push-to-open-250mm-niski,3,14433,8382. Można pobrać sobie dokładną instrukcję montażu takiej szuflady. Generalnie oferują wszystkie niezbędne elementy do wykonania solidnej szafy.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 29 Sierpnia 2016, 23:21:04 czas Polski »
To jakaś kryptoreklama? W innym wątku napisałeś że Pfleiderer produkuje wysokiej jakości płyty laminowane ;D

Offline krzyś48

« Odpowiedź #24 dnia: 30 Sierpnia 2016, 09:41:07 czas Polski »
To czarny charakter jest ;D

Offline mano

« Odpowiedź #25 dnia: 01 Września 2016, 22:51:03 czas Polski »
Po prostu polecam sprawdzone produkty. W GTV zamawiałem nie jedną rzecz i wiem, że oferują dobrą jakość :)

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 01 Września 2016, 22:55:52 czas Polski »
 Pfleiderer i Gtv gwarancją sukcesu . Stary daj już spokój  ::)

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #27 dnia: 01 Września 2016, 22:56:37 czas Polski »
A w jaki sposob je sprawdziles ? Jestem ciekawy tego jak to oceniles. Jamie kryteria wziales pod uwage ? Akurat to co wymieniasz to taki Topex w meblarstwie. Pan Stasiu konserwator tez ma katownik Topexa i go wszystkim poleca.
Obron swoje tezy to przeprosze i przyznam racje.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline mano

« Odpowiedź #28 dnia: 01 Września 2016, 23:25:31 czas Polski »
Generalnie skoro jesteś Spec, to pewnie bardziej się znasz na renomowanych firmach w branży meblarskiej, ale jak zabierałem się za szafkę którą żona sobie wymyśliła, to nie znałem żadnej firmy od płyt laminowanych ani od pozostałych potrzebnych akcesoriów. Więc pozostało mi szukanie w Google. Po wpisaniu w wyszukiwarkę hasła "płyta laminowana" Pfleiderer wyskoczył na pierwszych pozycjach. Ich strona wygląda profesjonalnie, a punkt sprzedaży znalazłem w mojej miejscowości, więc poszedłem i zamówiłem co potrzebowałem. Sprzedawca oczywiście zachwalał swoje produkty, ale sam też nie żałuję, bo nic się z tym złego nie dzieje. Podobnie było z GTV, trafiłem na nich jak szukałem systemu otwierania szuflad przez naciśnięcie. Zamówiłem, szybko otrzymałem towar, odczekał swoje aż nabrał mocy prawnej i zamontowałem:) Do tej pory nic się nie rozsypało, więc wnioskuję, że mogę polecać:)

mily68

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 02 Września 2016, 00:09:59 czas Polski »
Do tej pory nic się nie rozsypało
tzn. ile czasu minęło od montażu? Jak intensywnie jest to użytkowane?
Ja też kiedyś nie widziałem różnic między Pleidererem a Eggerem oraz GTV i Blumem.
Fajnie, że to co masz działa i oby służyło Wam jak najdłużej ale (nie obraź się) ja nie mając dostatecznej wiedzy bałbym się komuś coś polecać (w sensie znasz tylko to bo tylko tego jak dotąd użyłeś - o innych być może nawet nie wiesz że istnieje). To faktycznie jak Piotrek napisał - mam kątownik Topexa - polecam bo fajny i tani (nie wiem czy trzyma 90* bo nie sprawdzałem - nie było mi potrzebne).
Żeby nie było - ja też w kuchni mam GTV ale z całą świadomością. Niedługo wyprowadzamy się z bloków to raz, dwa to koszta zakupu iluś-tam zawiasów (a przy robieniu całej kuchni koszta okuć potrafią być spore), trzy to mieszkanie pójdzie pod wynajem a nie sądzę aby lokatorzy dbali tak jak my więc w razie czego koszta wymiany zawiasu czy prowadnicy będą śmieszne i być może jeszcze parę innych spraw.
Pleiderer ok jeśli chcesz tanio i na krótko. Nie żal będzie wyrzucić jak się zniszczy. Wbrew pozorom to czasem też ma znaczenie.
Ważne aby być świadomym wyboru. Ty wybrałeś pierwsze z brzegu które zostało w Google wypozycjonowane.