10 Maja 2026, 08:13:17 czas Polski

Autor Wątek: Huśtawka ogrodowa- przygotowanie do wykonania  (Przeczytany 12089 razy)

Offline Sebastian.P

Odp: Huśtawka ogrodowa- przygotowanie do wykonania
« Odpowiedź #45 dnia: 09 Maja 2017, 06:39:36 czas Polski »
Ja zamówiłem metalowe kotwy, wbijane w ziemię na głębokość 60 cm, jak przyjdą to zrobię zdjęcie, żeby było wiadomo o co chodzi.

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 09 Maja 2017, 06:43:43 czas Polski »
Będziesz je betonował mając osadzone w nich ramiona, żeby kąt był utrzymany?

kozio

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 09 Maja 2017, 07:01:42 czas Polski »
Ja mocuje pod kątem prostym.

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #48 dnia: 09 Maja 2017, 07:22:54 czas Polski »
Ja nie będę ich betonował, tylko wbijał. Będą pod kątem prostym do podłoża.
https://metaltech.sklep.pl/podstawa-slupa-regulowana
Czegoś takiego będę używał.

Offline marcin6391

« Odpowiedź #49 dnia: 09 Maja 2017, 07:23:51 czas Polski »
Proszę

Ciężko mi z telefonu wrzucać....

https://www.indea.com.pl/environment/cache/images/0_0_productGfx_45e83e88355f7ea301a73c6616567098.jpg

W Piasecznie jest hurtownia z akcesoriami na place zabaw
« Ostatnia zmiana: 09 Maja 2017, 07:25:57 czas Polski wysłana przez marcin6391 »

kozio

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 09 Maja 2017, 07:27:27 czas Polski »
Gdzie?

Offline marcin6391

« Odpowiedź #51 dnia: 09 Maja 2017, 07:28:40 czas Polski »
Między Piasecznem a Iwiczną.
Później, jak będę przy kompie, to wyślę Ci linka.
Ale na wszelki wypadek przypomnij mi wieczorem.... :P

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #52 dnia: 21 Maja 2017, 19:51:40 czas Polski »
Wracając do tematu kotew, ja będę mocował na takich jak w załącznikach. Z zalet mają regulowany rozstaw oraz można je obrócić i schować wewnątrz elementu, tylko że trzeba o tym pomyśleć na etapie planowania 8)

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #53 dnia: 10 Czerwca 2017, 20:38:01 czas Polski »
Czas na update. Temat nie umarł, prace poszły do przodu, jednak brak czasu nie pozwolił na dokumentację etapu składania huśtawki. Popełniłem przy tym masę drobnych i kilka większych błędów, które w przyszłości postaram się opisać, aby amatorzy tacy jak ja biorąc się za podobne projekty nie musieli już ich powtarzać.

Teraz do rzeczy. Wrzucam kilka zdjęć z prac nad ławeczką do huśtawki. Materiał to prawdopodobnie dąb, ale proszę speców o potwierdzenie. Muszę przyznać, że pilarka z MacAllistera z tarczą CMT radziła sobie z nim całkiem dobrze. Największy problem stanowił sam gabaryt dech z których wycinałem listewki. Często przesuwając materiał po stole piły, cała piła jechała po podłodze do przodu.

Jak widać, po rozcinaniu i szlifowaniu na ścianach pojawiła się całkiem spora warstwa " powłoki zabezpieczającej" . Uporam się z nią gdy już wypchnę ławeczkę, ponieważ obecnie nie mam się już jak obrócić w piwnicy.

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #54 dnia: 10 Czerwca 2017, 20:46:43 czas Polski »
Kolejne zdjęcia z etapu składania poszczególnych części ławeczki. Montaż na kołki i klej.
W trakcie klejenia potwierdziło się powiedzenie, że ścisków nigdy dość.

Przechodząc do tematu ścisków, mam problem z Castoramowymi Dedrami. W większości z nich, górna szczęka wypada z prowadnicy. Jaki jest najlepszy sposób na połączenie tego wykluczając spawanie, gdyż do tego nie mam dostępu?

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #55 dnia: 10 Czerwca 2017, 20:47:21 czas Polski »
I ostatnie zdjęcie na dziś z klejenia oparcia.

daka

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 11 Czerwca 2017, 08:32:26 czas Polski »
Z zalet mają regulowany rozstaw oraz można je obrócić i schować wewnątrz elementu, tylko że trzeba o tym pomyśleć na etapie planowania 8)
Fajnie to może i będzie wyglądało ale napewno nie spełnia założonych konstrukcyjnych funkcji, co mam na myśli punkt przyłożenia siły w Twoim przypadku siła przenosi się tylko na środek i w teorii łatwiej jest wywrócić taki słup niż mocowany z 2 stron, no ale to tyle z konstrukcji :D realizacja zapowiada się obiecująco

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #57 dnia: 11 Czerwca 2017, 23:55:49 czas Polski »
Update:
Dzisiaj udało się spędzić trochę czasu nad ławeczką, w pierwszej kolejności wyjęcie ze ścisków i przymiarka na sucho siedziska do oparcia.

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #58 dnia: 11 Czerwca 2017, 23:57:45 czas Polski »
Kolejnym krokiem było przycięcie wystających kołków. Aby jak najmniej porysować deski, powierzchnie wokół kołków oklejałem taśmą malarską.

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #59 dnia: 12 Czerwca 2017, 00:02:05 czas Polski »
Następnie zabrałem się za przycięcie krawędzi desek na równi z elementami, do których są one zamocowane. Metodą prób i błędów doszedłem do wniosku, że najlepszym zabezpieczeniem przy docinaniu piłą ręczną na równo, są dwie warstwy taśmy klejącej pakowej.
Co do samego przycinania, piła Kataba nadaję się do niego idealnie dzięki swojej elastyczności.